19 / 04 / 2024

Ömer Küsbeoğlu: Esnafın kirası düşürülmeli

Ömer Küsbeoğlu: Esnafın kirası düşürülmeli

Gaziantep'te, kent merkezinde bulunan tarihi Zincirli Bedesteni'nde iş yeri bulunan esnaf, yüksek kiralar nedeniyle sıkıntı yaşıyor



Gaziantep'te, 1781 yılında Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan ve uzun yıllardan seri kasap esnafına ev sahipliği yapan tarihi mekan, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, aslına uygun restore edilerek, esnafa ihale ile kiraya verildi.

Daha çok hububat bakliyat ticareti yapan esnaf tarafından ihaleyle kiralanan tarihi mekandaki 73 iş yeri, kültür turizmi açısından önemli bir kazanım olmasına karşın, esnaf yüksek kiralar nedeni ile şikayet ediyor. Restorasyon öncesinde, 150-200 lira civarında kira veren esnaf, restorasyon sonrasında iş yerleri için aylık 1000 ile 1200 lira arasında kira vermeye başladı. Düşük kiraya alışkın olan esnaf, ekonomik kriz nedeniyle piyasanın durgun olduğunu ve para kazanamadıklarını öne sürerek, kiraların makul bir oranda düşürülmesini istiyor.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, tarihi Zincirli Bedesteni'nin restorasyon çalışmaları tamamlanarak yeniden esnafın hizmetine sunulmasının çok olumlu bir gelişme olmasına karşın, kiraların yüksek oluşunun esnafı mağdur ettiğini söyledi.

Oda olarak, tarihi mekanların restore edilerek, ticari faaliyette bulunan esnafın hizmetini sunulmasını olumlu karşıladıklarını ifade eden Küsbeoğlu, şöyle konuştu: "Gaziantep'te, yüz yıllar boyunca küçük esnaf ve sanatkara hizmet veren Zincirli Bedesteni'nin, yeniden küçük esnafa ev sahipliği yapmaya başlaması önemli. Gaziantep, daha önce olduğu gibi, günümüzde de önemli bir ticaret merkezi. Bu özelliği dolayısıyla, il genelinde değişik bölgelerde, bir zamanlar esnafımızın faaliyette bulunduğu bedestenler, hanlar, iş merkezleri var. Son yıllarda, bu tarihi mekanların, aslına uygun olarak restore edilerek, esnafımızın hizmetine sunulmuş olması, bizim açımızdan son derece önemli. Son olarak, Zincirli Bedesteni'nin de esnafımızın hizmetine sunulması, esnafımıza rahat bir ortam sağlamış oldu. Bu çok önemli bir gelişme ve devam etmesini istiyoruz.

Ancak, her hizmetin bir bedeli olduğu gibi, bu hizmetin de bir bedeli var. Çok zor şartlarda faaliyette bulunan esnafımızın, güzel bir ortama kavuşması, tabi ki kiralara yansıyor. Düşük kira ödeyen esnafımız, bir anda yüksek kiralarla karşılaşınca sıkıntı yaşıyor. Zincirli Bedesteni esnafımızın da sıkıntısı bu. Kriz nedeniyle, umduğu satışı da yapamayan esnafımız, haklı olarak kira konusunda zorlanıyor. Kriz nedeniyle, özel mülkiyet sahiplerinin dahi kira indirimine gittiklerini biliyoruz. Bizim talebimiz, yetkililerin harekete geçerek, tarihi bedestendeki iş yeri kiralarının makul bir oranda düşürülmesinin sağlanmasıdır."
AA


Geri Dön