26 / 04 / 2024

Online emlak vergisi öderken nelere dikkat edilmeli?

Online emlak vergisi öderken nelere dikkat edilmeli?

Emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri devam ediyor. 31 Mayıs'ta sona eren ödemeler için vatandaşlar bankalara gitmeden online vergi ödemenin yollarını araştırıyor. 



Emlak vergisi ilk taksidi ödemeleri için sayılı günler kaldı. Milliyet'te yer alan habere göre; Türkiye genelinde taşınmaz sahibi olan vatandaşların ödemesi gereken  vergi için birçok ödeme alternatifi bulunuyor. Bankalar, vergi daireleri ve belediyeler aracılığıyla ödenene emlak vergisi internet üzerinden de ödenebiliyor. 

Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

E-devlet şifresi olan taşınmaz sahipleri, uygulama üzerinden giriş yaparak emlak vergisi ödemeleri yapabilir. Bazı bankalarda da online olarak emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor. 

Emlak vergisi ödemeleri ne zaman yapılır?

Emlak vergisi her yıl iki taksit şeklinde ödeniyor. İlk taksit yılbaşından Mayıs ayı sonuna kadar yapılırken ikinci taksit is Kasım ayının sonuna kadar ödenebiliyor. Taksitle ödeme yapmak istemeyen vatandaşlar tek seferde ödeme yapabilir. Her sene metrekare tutarında değişim yaşandığı için vatandaşların emlak vergisi tutarlarını incelemesi gerekiyor.

Online emlak vergisi öderken nelere dikkat edilmeli?

Emlak vergisinden kimler muaf?

Hiçbir kazancı olmadığını ispatlayan ev hanımları ve 18 yaşından büyük ev hanımları, işsizler sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları para dışından başka kazancı olmayan, emekliler, engelliler, gaziler şehitlerin eşleri ve çocukları emlak vergisi ödemekle yükümlü değil.

Konut istisnaları neler?

Türkiye sınırları içerisinden brüt 200 metrekareyi aşmayan tek evler için emlak vergisi alınmıyor. Birden fazla hisse sahibi olan ve emekli olmasına rağmen çalışan vatandaşlar ise emlak vergisi ödemekle yükümlü. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmamasına önem verilmiyor. Engelli emekliler ise çalışsalar dahi vergiden muaf tutuluyor. 

Aynı ev iki kişinin üzerindeyse ne olur?

200 metrekarelik evde emekli veya başka sahipleri var ise hisse oranı kadar evden muaf tutuluyor.

Vergi istinası için konutta oturmak gerekiyor mu?

Hayır. Başka evde oturmak veya bu evin kiraya verilmesi emlak vergisi muafiyeti imkanını etkilemiyor ancak kira alınması durumunda kira gelir vergisi alınıyor.

Ölüm maaşı alanlar vergi istisnasından yararlanabilir mi?

Bankalarındaki paraları nedeniyle kazanç elde eden emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor. Eşi sebebiyle ölüm maaşı alanlar da emlak vergisi istisnasından yararlanabilir.

Online emlak vergisi öderken nelere dikkat edilmeli?

Bu durum için müracat gerekiyor mu?

Hak sahiplerinin taşınmazın bağlı olduğu belediyeye müracat etmesi gerekiyor. Aksi halde emlak vergisi ödemesi gerekecek.

Yanlışlıkla ödenen emlak vergisi geri alınabilir mi?

Muaf olduğu halde emlak vergisi ödeyen vatandaşlar 5 yıla kadar ödemelerini geri alabilir. Bu durum için muaf şartlarına uygun olduğu belgelerin belediyeye göstermesi yeterli.

Online emlak vergisi öderken nelere dikkat edilmeli?

Arsası olanlar emlak vergisi istisnasından yararlabilir mi?

Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli. Arsası ve iş yeri olanlar bu istisnadan yararlanamıyor. 

Örnek hesaplama

İstanbul'daki bir evin 2020 senesine ait emlak vergi değeri: 250.000 TL

2018 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 9.11/2): yüzde 4.55

Meskenin 2021 yılı emlak vergi değeri: 261.375 TL

Bin liraya kadar olan kesirler göz önünde bulunmayacağında verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 261.000 TL

Bu değerin binde 2'si: 522 TL.

Tek evi olan emeklilere emlak vergisi muafiyeti!

Milyonlarca gayrimenkul sahibi için zaman daralıyor!


Geri Dön