20 / 04 / 2024

Ordu-Giresun Havalimanı'nda ilk uçuş yapıldı!

Ordu-Giresun Havalimanı'nda ilk uçuş yapıldı!

Ordu-Giresun havalimanına dün ilk uçuş yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışı Başbakan ile birlikte yaptı. Erdoğan, ‘Mega Proje’ için “Kılıçıdaroğlu 30 yıl sonrası için proje açıklıyor. Kim öle kim kala” dedi



Türkiye’nin deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanı olan Ordu - Giresun Havalimanı dün açıldı. İstanbul Zeytinburnu Belediyesi tarafından kiralanan Türk Hava Yolları’na (THY) ait 180 kişilik uçak, Atatürk Havalimanı’ndan sabah 07.00’de kalkarak, saat 08.38’de Ordu- Giresun Havalimanı’na iniş yaptı. Bölge iş adamlarının bulunduğu uçak, resmi törenden önce havalimanına inen ilk uçak oldu.


15 soruda Ordu Giresun Havaalanı!


Açılış törenine hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldı. Davutoğlu ve Erdoğan, törendeki konuşmalarında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki gün açıkladığı Anadolu’nun merkezinde ‘Mega Kent’ projesini eleştirdi.


Davutoğlu’nun ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:


‘Kim öle kim kala’


“Bugün Ordu ve Giresun için tarihi gün. Olmaz denilenin olduğu, yapılamaz denilenin yapıldığı bir gün. Son zamanlarda Kılıçdaroğlu, Ferhat ile Şirin hikayesini anlatmaya başladı. Öğrenmeye başlamış, daha çok öğrenecek. Aşk her kişinin değil, er kişinin işi. Biz bölücü terör örgütünün desteklediği partiye rağmen Hakkari Havalimanı’nı bitiriyoruz. Kılıçıdaroğlu 30 yıl sonrası için proje açıklıyor. Kim öle kim kala.Kurusıkı atmakla olmuyor bu işler. Bahçeli bize ileri geri hakaretler ediyor. Sayın Bahçeli ben sana hakaret etmeyeceğim. Muhatabım değilsin. Çankaya’ya çıkamayacağımı yarı yolda kalacağımı söylemişti. Biz öyle bir çıktık ki bunlar nal topladı. Bak benim maliye bakanım var. İdi. Ben kendisini severim. Onunla oturun bir televizyon programında konuşun o sana her şeyi anlatır. Maliye Bakanı çağırıyor. Neden çıkmıyorsun. Çık?”


Ahmet Kaya hatırlatması


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hürriyet gazetesini eleştirmeyi sürdürürken, yurt dışına çıkmak zorunda kalan ve Paris’te hayatını kaybeden sanatçı Ahmet Kaya’yla ilgili manşetleri hatırlattı. Erdoğan, “’Vay şerefsiz vay’ diye sürmanşetten başlık atanlar daha sonra ne dediler biliyor musunuz, ‘Biz o akşam orada yoktuk’ dediler. Halbuki hepsi oradaydı. Hayatları yalan üzerine kurulu. Şimdi aynı medya grubu bakıyorsunuz bize karşı bu tür oyunların içerisine giriyor. Bize hiçbir şey yapamazsınız. Siz Mursi’nin resmini, pardon şahsımın resmini kalkıp da hurriyet.com.tr’ye koyup altına da ‘Şok haber yüzde 52’ye idam’ yazısını yazıp tepkiler gelmeye başlayınca bunu niye kaldırdınız. Ondan sonra ‘Biz onu demek istemedik...’ Sizin o karanlık dünyanızdan nelere geçtiğini biz çok iyi biliriz.”


51 yıllık özlem


Ordu’ya havaalanı yapılması ilk olarak 1964 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı ve CHP Ordu Milletvekili olan Arif Hikmet Onat tarafından gündeme getirildi. 1987’de dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı ANAP Ordu Milletvekili Şükrü Yürür’ün girişimiyle Ünye ilçesine havaalanı yapılması için çalışma başlatıldı. Havalanı çalışması 1991 yılında başladı. Pistin betonu dökülerek çevresinin tel örgüsü yapılan havaalanı, ödeneksizlik nedeniyle 1993’ten bu yana atıl bırakıldı. Daha sonra, 1993 yılında bir havalimanı yapılması için yeniden girişimlerde bulunuldu. Ordu ve Giresun’da düz arazi bulunamadığı için Gülyalı ilçesinde denize dolguyla havaalanı yapımı planlandı. 1993 yılında halktan para toplandı. Toplanan paralarla 200 metrelik mendirek yapıldı. Para bitince çalışmalar durdu. 1998 yılında DHL Genel Müdürlüğü Yatırım programına alınan havalimanı 2001’de Başbakanlık yatırım programından çıkarıldı. 2011’de Ordu-Giresun havalimannın müjdesi verildi ve temel atıldı.


36 milyon ton taş taşındı


Havalimanı yapımı için gece gündüz çift vardiya halinde günde 2 bin sefer kamyonla denize 36 milyon ton taş taşınarak döküldü. 45 metre genişliğinde, 3 bin 200 metrelik pistiyle uluslararası standartlarda yapılan havalimanında Türkiye’de ilk kez uygulanan ’stone mastic asfalt’ çalışması yapıldı.



Vatan 


Geri Dön