28 / 03 / 2024

Orhan Şen: İstanbul'un 60 günlük suyu kaldı!

Orhan Şen: İstanbul'un 60 günlük suyu kaldı!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yaz çok sıcak geçecek. Yağışlar bir hafta sonra yerini sıcak havaya bırakacak dedi...



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, ''Bu yaz çok sıcak geçecek. Yağışlar bir hafta sonra yerini sıcak havaya bırakacak. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkacak'' dedi. Şen'den korkutan bir iddia geldi: İstanbul'un 60 günlük suyu kaldı.


Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllık yağış  miktarlarında homojen, eşit bir dağılım olmadığını söyledi. Türkiye'de en fazla yağış alan illerin Antalya, Bodrum, Zonguldak  çevreleri olduğunu belirten Şen, şöyle konuştu: 

 

"Sağanak şeklindeki yağışlar kuraklığın habercisi. Hızlı yağan yağmur,  yer altına geçmeden akıp gidiyor. Son yağışlar da böyle oldu. Bu yaz çok sıcak  geçecek. Yağışlar bir hafta sonra yerini sıcak havaya bırakacak. Sıcaklıklar  mevsim normallerinin üzerine çıkacak. küresel ısınma nedeniyle hava  sıcaklılarının iki derece artması ve Doğu Pasifik'teki deniz yüzey suyunun  ısınması bu yıl El Nino'nun oluşmasına neden olmuştur. El Nino'lu yıllarda  dünyada genellikle sıcak hava dalgalanmaları olur. Bu nedenle bu yaz özellikle  temmuz ve ağustos aylarının oldukça sıcak geçmesi bekleniyor.'' 

 

Şen, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinin sıcak hava dalgasından en  fazla etkilenen bölgeler olacağını ifade ederek, özellikle nemin fazla olduğu  İstanbul'a dikkat çekti. 

 

Şen, Ramazan ayında da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde  olacağını kaydetti. 

 

ŞEN: İstanbul'UN 60 GÜNLÜK SUYU KALDI

 

Şen, İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 27 civarında  olduğunu, yetkililerin bu durumu fark edip su kesintileri yaparak bazı önlemler  almaya başladıklarını söyledi. 

 

Son günlerdeki yağışların yüzeysel yağışlar olduğunu, İstanbul'da  şehirleşme fazla olduğu için çoğu yerde suların toprağa ulaşmadan akıp gittiğini  belirten Şen, şöyle devam etti: 

 

  ''İstanbul'da barajlardan kış aylarında 2.5 milyon metreküp, yaz  aylarında ise 3 milyon metreküp içme suyu kullanılıyor. Şu anda barajların  doluluk oranı yüzde 27 civarında. Bu da 250 milyon metreküp civarında su  kaldığını gösteriyor. Bu miktarın da ancak 150 milyon metreküpü kullanılabilir.  Melen'den de su takviyesi yapılıyor. Eğer hiç yağış olmazsa İstanbul'un 50 günlük  suyu kaldı. Melen'den yapılan takviye en fazla 10 gün daha uzatır. Bu da  İstanbul'un en fazla 60 günlük içme suyu kaldığını gösteriyor. Yetkililer de arıza kaynaklı su kesintileri yaparak önlem almaya çalışıyor." 

 

VALİ MUTLU: YÜZDE 99 SIKINTI OLMAYACAK

 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise tam aksi yönde bir açıklama yaparak bu yaz İstanbul'da yüzde 99 oranında su sıkıntısının yaşanmayacağını söyledi.

 

Vali Mutlu, bu yaz İstanbul’da yaşanabilecek su sıkıntısı endişeleri ile ilgili, “Hiç böyle bir hava yok. Rahmet de bol. Barajlarımızdaki su, artı büyükşehir belediyemizin çok yoğun çalıştığı ikinci bir hat Haziran ayı içerisinde Melen’den suyu buraya ulaştıracak. Dolayısıyla bu yazla ilgili en ufak bir su sıkıntısı olmayacağı konusunda yüzde 100 demek isterim tabi, ama yüzde 99 diyorum. Yüzde 99 da yeterlidir. Bir sıkıntı olmaz." dedi. 


Milliyet 





Geri Dön