26 / 04 / 2024

Orhan Tavlı: Çanakkale Köprüsü Türkiye’nin simgesi olacak!

Orhan Tavlı: Çanakkale Köprüsü Türkiye’nin simgesi olacak!

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü Türkiye’nin simgesi olacak'' dedi.



Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, “Devletimiz bu topraklara en iyi hizmeti getirmekte; bizler de vatandaşa hizmete vesile olmaktayız. Temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü Türkiye’nin simgesi olacak” dedi.


Çanakkale, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılında bir başka gururu daha yaşıyor. Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli bir konuma taşıyacak Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli, bu tarihi günde atılıyor. Çanakkale 1915 Köprüsü, 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak. "Dünya çapında proje" olarak nitelendirilen, Çanakkale Boğazı'nın birinci asma köprüsü, Çanakkale'de ekonomik ve sosyal yaşamı olumlu yönde etkileyecek.


ÇANAKKALE İMANIN ZAFERİ


18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılında, Çanakkale 1915 Köprüsü yatırımıyla ilgili görüşlerini ileten Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, tüm Çanakkale'nin bu tarihi günde tarihi bir ana tanıklık edeceğini söyledi.


Türkiye'nin mega projelerinden birinin Çanakkale'de gerçekleştiğinin altını çizen Vali Tavlı, "Dünyada eşi benzeri olmayan, tüm imkansızlıklara rağmen milletin bağımsızlık, onur ve vatan uğruna canını hiçe saydığı, şehit kanlarının aktığı, destana dönüşen bir savaşın, bir zaferin yıldönümündeyiz. Bu öyle bir zaferdir ki, silah karşısında imanın zaferidir. Ecdadımız bizlere destanlarla örülmüş muhteşem bir miras bırakmıştır. Sadece bu bölgenin insanı değil, yurdun dört bir yanından, doğusundan, Balkanlar'dan, Mısır'dan, Saraybosna'dan gencecik fidanlar, vatan toprağı olarak görülen bu topraklarda bir an bile tereddüt etmeden ölüme koşmuş, vatan uğruna canlarını vermis, vatan bayrak gibi yüce değerler söz konusu olunca, ölümü karşılıksız seve seve göze almışlardır. Bu değerler uğruna şehit olmayı en yüksek mertebe bilmişlerdir. Vatanını ve hürriyetini canı pahasına korumak isteyen bir millet karşısında hiçbir gücün duramayacağı Çanakkale'de bütün dünyaya ilan edilmiştir" dedi. Vali Tavlı şöyle konuştu: "Bize bu toprakları vatan yapan, şehitlerimizin kanları, atalarımızın tarihi zaferidir. Devletimiz de bu topraklara en iyi hizmeti getirmekte; bizler de vatandaşa hizmete vesile olmaktayız. Bugün temeli atılan köprü de dev hizmetlerden bir tanesi. Bu tarihi günde hem Çanakkale'nin köprü hasretini dindirmesini, hem de Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümünü kutlayacağız. Bu vesileyle bu vatan uğruna gencecik yaşında canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyorum."


KÖPRÜ İSTİHDAM KAYNAĞI


Köprünün şehrin çehresini değiştireceğini kaydeden Vali Tavlı, "Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. Yıldönümü, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temel atma töreniyle farklı bir anlam kazanıyor. Çanakkale 1915 Köprüsü'nün hizmete girmesiyle birlikte boğaz ulaşımında alternatif oluşacak. Avrupa'dan ülkemize, ülkemizden Avrupa'ya yapılacak ithalat ve ihracat yolları Çanakkale üzerinden geçecek. Ulaşım rahatlayacağı gibi bölgenin ticaret hacmi de büyüyecek. Boğaz Köprüsü'yle birlikte, büyük yatırımların ardı arkası kesilmeyecek. Ciddi bir istihdam kaynağı oluşacak.


Çanakkale ili şehircilik anlamında çok fazla yol katetmiş olacak. Çanakkale 1915 Köprüsü, sadece ilimizin değil, Türkiye'nin simgesi haline gelecek" dedi.


Çanakkale 1915 Köprüsü'yle birlikte birçok projenin hayata geçirileceğinin altını çizen Vali Tavlı, "Sanayi sektörü ekonomik büyümenin lokomotifi konumundadır. Bu lokomatifin bir parçasını oluşturan Çanakkale'de 3 organize sanayi bölgesi, 7 küçük sanayi sitesi mevcut olup ilde faaliyet gösteren Sanayi Sicil Bilgi Sistemi'ne kayıtlı orta ve büyük ölçekli toplam 786 firma bulunmakta. Bu işletmelerin faaliyetleri arasında gıda ürünlerinin imalatı, diğer metalik olmayan mineral ürünlerinin imalatı, mobilya imalatı ve ana metal sanayi sektörleri rekabet gücü oldukça yüksek sektörler arasında yer almakta.


Özellikle hızla büyüyen, gelişen ve insanlığın gelecekte en çok ihtiyaç duyacağı gıda sektöründe Çanakkale en önemli merkezlerden biri olmaya adaydır. Ezine, Çınarköy mevkiinde 136 hektarlık alanda Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulma çalışmaları başlamış, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2017 yılı Yatırım Programı'na alınmıştır. Aktif olarak faaliyet gösteren Biga OSB'nin sınır genişleme çalışmaları devam etmekte" dedi.


Yeni Asır 




Geri Dön