24 / 04 / 2024

Orman alanına dini tesis yapılabilecek!

Orman alanına dini tesis yapılabilecek!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kamu yararı ve zaruri hallerde orman alanlarında kişi ve şirketlere izin verilmesine ilişkin yönetmeliğin kapsamını genişletti.



Orman Kanunu’nun 16, 17/3 ve 18. maddelerine ilişkin uygulama yönetmeliklerinde yapılan değişiklik 21 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Orman Kanunu’nun kamu yararı ve zaruri hallerde orman alanlarında kişi ve şirketlere izin verilmesine ilişkin uygulama yönetmeliğinde ilk olarak ‘liman geri hizmet alanı’ tanımlandı. Yönetmeliğin, kamu yararı ve zaruri hallerde orman alanlarında verilecek izinleri düzenleyen 4. maddesinde yapılan değişiklikle, buralarda yeraltı depolama tesisleri ile dini eğitim tesisine bağlı uygulama maksatlı ibadethane tesisi gibi eğitim tesislerine de izin verilebilecek.


HAFRİYATTA KRİTİK DEĞİŞİKLİK

Orman Kanunu’nun 16. maddesinin uygulama yönetmeliğinde de değişiklik yapıldı. Buna göre yine izin sahibi belediye, toprak dolgu alanını başkasına devredemeyecek. Ancak büyükşehir belediyesi, kendisine verilen toprak dolgu alanını ilçe belediyesine veya belediye şirketlerinin yüzde 50’den fazla ortaklı olduğu şirketlere işlettirebilecek.


MEŞRUİYET KAZANIR

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe: Tarikat ve cemaat türü yapıların İstanbul başta olmak üzere orman alanlarında yaptığı külliye benzeri tesislerin yıkılması gerekirken bu şekilde onlara üstü örtülü bir af getirilip, meşruiyet kazandırılıyor. Örneğin İsmailağa Cemaati’nin Beykoz’da orman içinde yaptığı binalar meşruiyet kazanır. Orman Bölge Müdürlüğü, buranın yıkılması için dava açmıştı. Bu ve benzeri yapılar, anayasaya aykırı olarak meşrulaştırılmak isteniyor. Bundan sonra da artık bu tür dini eğitim tesisi, uygulama maksatlı ibadethane adı altında Ege, Akdeniz, Karadeniz ve İstanbul Belgrad, Beykoz ormanları, koylar yapılaşmaya açılıyor. Yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açacağız.


Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın: Yönetmelik değişikliğiyle Danıştay kararına aykırı olarak, ormanlara toprak dökümünün işlettirilmesi, tekrar belediyelere bağlı şirketler kanalıyla üçüncü şahıslara verilmektedir. Hukuka aykırı yapılan ve ormanların aleyhine olan bu değişikliği yeniden yargıya taşımayı planlıyoruz.


AKARYAKIT DEPOSU DA KURULABİLECEK

CHP Trabzon Milletvekili, Avukat Haluk Pekşen: Ormanların idam fermanıdır bu. Şehirlerde tüp gaz, akaryakıt depolama tesisleri şehir dışına çıkarıldı. Bu yönetmeliğe göre artık ormanda yer altına akaryakıt deposu kurabileceksiniz. Kurulmuş olanlara da dokunulamayacak. Hafriyat işini yandaş şirketlere vermenin, Danıştay kararlarını aşmanın da kılıfı hazırlanmış. Bir inşaat firması belediyeye izin başvurusu yaptığında önüne konulan ilk koşul, ‘hafriyatı filan firmaya vereceksin’ oluyor. Hafriyat işi İstanbul başta olmak üzere tahminlerin ötesinde devasa bir rant kapısıdır. Asıl can alıcı değişiklik 4. maddede yapılıyor. ‘Dini eğitim tesisine bağlı uygulama maksatlı ibadethane tesisi gibi eğitim tesislerine izin verilir’ deniliyor. ‘Gibi’ dediğiniz zaman orman alanlarında, orman özellikli koylarda, eğitim tesisi adı altında her türlü yapılaşmanın önü açılmış oluyor. 


Hürriyet 


Geri Dön