16 / 04 / 2024

Ortaköy'ün tuvalet kirası davası AİHM'de

Ortaköy'ün tuvalet kirası davası AİHM'de

Ortaköy camisi tuvaletinin eski işletmecisi, kira bedelini düşürmek için açtığı davayı kaybedince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu



İstanbul Ortaköy Camisi tuvaletinin eski işletmecisi Hayrettin Habip, kira bedelini düşürmek için açtığı davada mahkemenin belirlediği aylık 17 bin lirayı Yargıtay'ın onaması üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Adil yargılanma hakkının kısıtlandığını iddia eden Habip, 100 bin euro (215 bin TL) tazminat talep etti. Gaziosmanpaşa'da umumi tuvalet işleten Hayrettin Habip, 2002'de İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Ortaköy Camisi tuvaletini kiralayacağını öğrenince, tuvalet önünde 1 hafta keşif yaptı. Müşteri sayısının fazla olduğunu gözleyen Habip, aylık 10 bin lira ücretle tuvaleti 3 yıllığına kiraladı. Ancak, büyük umutlarla kiraladığı tuvaletten sürekli zarar eden Habip, kira borcunu ödemek için bazı gayrimenkullerini bile satmak zorunda kaldı.

YARGITAY KARARI ONADI
Habip, sözleşmesi bitince, Vakıflar'dan bir yetkilinin tavsiyesiyle, kirayı düşürmek için 'kira tespit davası' açarak kiranın 2 bin TL'ye indirilmesini istedi ve tuvaleti sözleşmesiz olarak işletmeye devam etti. İstanbul 3'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, avukat, mimar ve emlak komisyoncusundan oluşan bilirkişi heyeti, tuvaletin kirasını 20 bin lira olarak belirledi. Raporu değerlendiren mahkeme, tuvaletin aylık kirasının 17 bin lira olmasına hükmetti. Habip, mahkemenin kararını temyiz etti. Ancak Yargıtay da mahkemenin kararını onadı. Kira tespit davası sürerken, Vakıflar, Habip'i tuvaletten tahliye etti. Habip, tuvaleti sözleşmesiz işlettiği 3.5 yılda Vakıflar'a 700 bin liraya yakın kira borcu biriktiğini söyledi. İç hukuk yollarını tüketen Habip, adil yargılanmadığını ve bu sebeple şeker hastası olduğunu öne sürüp AİHM'ye başvurdu.

'AVRUPA'DAN UMUTLUYUM'
Mahkemeye sunduğu emsallerin kabul edilmediğini, bilirkişi heyetinde meslekten temsilci bulunmadığını belirten Habip, "Belki de dünyada ilk kez bir umumi tuvaletle ilgili dava AİHM'ye gidiyor. Avrupa'dan umutluyum. Tazminattan çok haklılığımın ortaya çıkmasını istiyorum" dedi.
Hasan AY/Sabah


Geri Dön