19 / 04 / 2024

OSB'ler 5 yıllık kira ödeyecek!

OSB'ler 5 yıllık kira ödeyecek!

Organize Sanayi Bölgeleri'nde ki sanayiciler, geçmişe dönük kira geliri ödemesi talebiyle sarsıld



Maliye Bakanlığı'nın Organize Sanayi Bölgeleri'ne (OSB) çıkardığı milyar dolarlık vergi faturasını iptal etmesiyle rahatlayan sanayiciler, bu kez de geçmişe dönük kira geliri ödemesi talebiyle sarsıldı.

Maliye Bakanlığı, OSB'lere yönelik faturası milyar doları bulacak sürpriz vergi kararı alarak, sanayicinin tepkisini çekmişti. Ancak konuyu tüm boyutlarıyla inceleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, verginin uygulanmaması kararına vararak, "Bu çalışma artık kapatıldı. OSB'lerin verdiği hizmetten dolayı vergilendirilmesi söz konusu olmayacak" dedi.

5 yıllık kira geliri
Bakan Şimşek'in bu açıklamasının üzerinden bir ay geçmeden Sincan Vergi Dairesi, OSB'lerden bu kez geçmişe dönük 5 yıllık kira gelirlerini talep etti.  Ankara  3. Vergi Dairesinde devam eden davaya 15 Mart'ta gönderdiği savunma metninde OSB'lere yönelik vergi çalışmasının hukuki olduğunu savunan Daire, "OSB'lerin elektrik ve doğalgaz kazançlarından vergi istemiyorum ama 5 yıllık kira ve yan gelirlerinin faizini almam yasal" savunması yaptı.

Şark kurnazlığı
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Maliye bürokratlarının bu yaklaşımını şark kurnazlığı olarak nitelendirdi. Özdebir, şöyle konuştu: "Sayın Bakan beni arayarak `Bu konu kapandı' demişti. Ancak bazı yetkililer `Acaba buradan da gelir elde edebilir miyiz?' yaklaşımı ile işgüzar bir şekilde hareket ediyor. Ancak Kanun açıkça OSB'ler vergiden muaftır diyor. OSB sanayiciye gelir yaratma ve sağlıklı sanayi gelişimi sağlamak zorunda. Biz bu paraları üyelerden toplarsak onların da vergisi azalacak. Bakanı da yanıltıyorlar. Benden vergi aldıklarında benim sanayiciden para isteyeceğimi ve onların vergi matrahının düşeceğini göremiyorlar."
Merve Erdil / Ankara


Geri Dön