25 / 04 / 2024

Osman Çapalı: Yalova Körfez Köprüsü, kentin çıkış planı!

Osman Çapalı: Yalova Körfez Köprüsü, kentin çıkış planı!

Körfez Geçiş Köprüsü Projesi'nin dünyanın en uzun köprüleri arasında yer alacağını hatırlatan Osman Çapalı, "Körfez Geçiş Köprüsü Projesi ilimize 10 yıl içinde hem yerleşim hem sanayinin iki yönlü hareketini getirecek ve kent bu projeyle patlama yapacak"



Dünyanın en uzun köprüleri arasında yer alacak ve İstanbul ile Yalova arasındaki kara ulaşımını oldukça kısaltacak olan Körfez Köprüsü Geçiş Projesi, Yalova'nın hızla gelişmesi, gerçek potansiyelini ortaya koyması ve kentin ihracat değerlerini artırması adına büyük önem taşıyor.

Türkiye Cumhuriyen'nin en önemli ulaşım projelerinden biri olarak dikkat çeken proje kapsamında yapılacak olan İzmit Körfez Köprüsü, asma köprüler kategorisinde bin 700 metrelik ana açıklığı ve toplam 3 bin metrelik uzunluğu ile dünyanın en büyük köprülerinden biri olmaya aday. İstanbul ve Güney Marmara arasındaki bağlantıyı'daha da kolaylaştırarak İstanbul'un bölge ile bütünleşmesine büyük katkı sağlaması beklenen proje, bu yönüyle sadece Yalova'yı değil çevre illeri de olumlu yönde etkileyecek özelliklere sahip. Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay firmalarından oluşan Ortak Girişim'in oluşturduğu Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ'nin (OYİAS) yapımı dahil 22 yıl 4 aylık bir süre ile ihalesini aldığı projenin sözleşmesi 27 Eylül 2010'da imzalandı ve Körfez Köprüsü'nün temel atma töreni 28 Ekim 2010'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Dilovası İlçesi'ndeki Köprü Ankrajı Alanı'nda yapıldı. Gebze'den İzmir'e 422 kilometre olması ön görülen otoyol pro-jesinin yaklaşık 6.5 milyar dolara mal olması bekleniyor. Üçer şeritlik iki yol olarak planlanan otoyol tamamlandığında, İstanbul-Bursa arasındaki kara yolu ulaşım süresi bir saate, İstanbul-İzmir arası da 3.5 saate inecek. İstanbul boğaz köprülerine yaklaşık 70-75 km mesafede olacak olan Yalova il merkezine ulaşım ise 30-35 dakikada sağlana¬cak.

Termal turizm potansiyeli, kültürel ve doğal kaynakları, süs bitkileri üretimi ve coğrafi konumu itibariyle stratejik öneme sahip bir yerleşim alanı olan Yalova, İstanbul, İzmit ve Bursa gibi sanayi ve ticaret merkezlerinin de ortasında yer alıyor. Yalova'da turizm sektörünün sıkça dillendirilmesiyle kentin üstünlüklerini ve avantajlarını yeterince kullanamadığı göz önüne alındığında, bölgenin yeni turizm yatırımlarına ihtiyaç duyduğu ve çevre ilçeleriyle birlikte önemli bir potansiyel taşıdığı bir kez daha ortaya çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2010 yılını 46 milyon 472 bin dolarlık ihracatla kapatan Yalova, 2011 yılının ilk beş ayında da 20 milyon 564 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Körfez Köprüsü Geçiş Projesi başta olmak üzere bölgede hayata geçirilecek kamu ve özel sektör yatırımları, gelecekte kentin ihracat hacmini artırması adına büyük önem taşıyor.

"Projenin tamamlanmasıyla Yalova hızla gelişecek"

Körfez Köprüsü Geçiş Projesi'nin dünyanın en uzun köprüleri arasında yer alacağını hatırlatan Yalova Valisi Osman Çapalı, İstanbul ile Yalova arasındaki kara ulaşımını oldukça kısaltacak olan Projesi'nin tamamlanmasıyla Yalova'nın hızla gelişeceğini belirtti. Vali Çapalı, "Büyük bir proje olan Körfez Köprüsü Projesi, ilimize 10 yıl içinde hem yerleşim hem sanayinin gelişmesi anlamında iki yönlü hareket getirecek ve kent bu projeyle patlama yapacak. Bu süreçte elimizdeki arsa stokunu en iyi şekilde kullanmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bölgenin, Körfez Köprüsü Geçiş Projesi'nin dışında yat limanı, gemi ve yat tersaneleri, gemi yan sanayi, otomotiv yan sanayi ve Çiçekçilik OSB gibi yatırımlarının da kalkınmada ivme kazandıracağına değinen Çapalı, "Otomotiv sanayi özellikle Bursa ve Kocaeli'nde gelişmiş durumda. Buralara yan sanayi gerekiyor. Yalova'da Otomotiv OSB'nin kurulması için yola çıkıldı. Bu hamle, kentte önemli bir istihdam üretecek. Ayrıca Türkiye'nin en büyük tersaneler zinciri ilimizde bulunuyor. Tersanelere hizmet verecek olan Gemicilik Yan Sanayi OSB de bitme aşamasında. İlimizle özelleşmiş olan bir Çiçekçilik OSB de var. Bu alandaki faaliyeder de gittikçe büyüyor. Bölgeye aynca tarımsal sanayinin gelmesini istiyoruz." dedi.

DÜNYA

 


Geri Dön