24 / 04 / 2024

Öşvank Kilisesi, en tehlikedeki 100 anıt listesinde!

Öşvank Kilisesi, en tehlikedeki 100 anıt listesinde!

Merkez, New Yorkta bulunan Dünya Anıtlar İzleme Kurulu, Erzurumun Çamlıyamaç Köyündeki Öşvank Kilisesini, En Tehlikedeki 100 Anıt listesine aldı



1000 yıllık süreçte tavanı ile duvarlarında önemli çökme ve yıkılmalar meydana gelen, kabartma bazı sütunların çalındığı Öşvank Kilisesi bir süre cami olarak kullanıldı. 1985te Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek, Korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alındı. Gürcü Kralı Kuropalat Adarnesenin oğulları David ve Prens Bagralt tarafından 963-973 arasında yaptırılan Öşvank Kilisesinin kabartma taşlarla süslü 1.5 metre yükseklikteki sütunlarından bazıları 3 yıl önce çalındı. Tek parça sütunu çıkaran yağmacılar, tarihi eserin çökmesini önlemek için yerine ağaç kütük koydu. Türkiye ile Gürcistan, Türkiyenin Gürcistanda bir cami onarması, Gürcistanın da Öşvank Kilisesini onarması konusunda anlaştılar. Ancak aradan 2 yıl geçmesine rağmen Gürcistan onarıma başlamadı.

Bölgedeki en büyük haç planlı Gürcü kilisesi hakkında bilgi veren Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, onarım işinin yerel olanaklarla yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, Onarımı Kültür ve Turizm Bakanlığımız yaptıracak dedi.

Dünya Anıtlar İzleme Kurulu, bir süre önce, Haydarpaşa Garı ve Büyükada Rum Yetimhanesini de En Tehlikedeki 100 Anıt listesine almıştı.

Benardete koleksiyonuna ikinci müzayede

İSTANBULun köklü ailelerinden Eskenazi Benardete Ailesine mensup Jessie Eskenazi Benardetenin bu yılın Mart ayında ilk bölümü satışa çıkan modern resmin başyapıtlarından oluşan koleksiyonunun ikinci bölümü alıcılarını bekliyor. Koleksiyon, 23 Ekim Pazar günü Esma Sultan Yalısında Alif Art Antikacılık tarafından yapılacak müzayede ile toplam 7 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkacak. Müzayedede İhsan Cemal Karaburçak, Nurullah Berk, Fikret Muallâ, Burhan Doğançay, Sabri Berkel, Leopold Levy ve karikatürist Salih Erimeze ait toplam 144 eser açık artırmayla satışa sunulacak.

Kırmızı Pelerinli Kente çeviri ödülü

2011 Türk-Alman Çeviri ödülü Aslı Erdoğanın Kırmızı Pelerinli Kent adlı romanını Almancaya kazandıran Angelika Gillitz-Acar ve Angelika Hocha veriliyor. Unionsverlag yayınevinin beş yılda hazırladığı, Türk Kitaplığı bağlamında 2008 yılında yayımlanan Kırmızı Pelerinli Kent Almancada büyük başarı kazanmıştı. Die Welt, Frankfurter Allgemeine, Tagesspiegel gibi başlıca gazetelerde, Die Berliner Literaturkritik gibi etkin edebiyat dergilerinde, kitapla ilgili ellinin üzerinde yazı ve söyleşi yayımlanmış, yazarla ilgili belgeseller ZDF, WDR gibi kanallarda gösterilmişti.
Hürriyet


Geri Dön