25 / 04 / 2024

Otel ve arazilere süre uzatımı getirildi!

Otel ve arazilere süre uzatımı getirildi!

Oteller için en büyük sıkıntılar arasında devletten 49 yıllığına kiraladıkları arazilerin sürelerinin kısalması bulunuyordu. Geçen hafta resmi gazetede yer alan tebliğ ile kalan sürelerinin yeniden 49 yıla tamamlanmasının önü açıldı.



Kamu taşınmazları üzerindeki turizm yatırımlarının sürelerinin uzatılması, kesin tahsis yapılan veya irtifak hakkı tesis edilen taşınmazların satılmasına ilişkin esasları belirleyen yönetmelik geçtiğimiz günlerde resmi gazetede açıklandı. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre kendilerine devlet tarafından 49 yıllığına tahsis edilen arazilerde otel yapan yatırımcılar kullanılan süre göz önüne alındıktan sonra yeniden bu süreyi 49 yıla uzatabilecek. Yani 49 yıllığına kiralanan bir arazinin 24 yıllık süresi kullanıldıysa, arazi üzerindeki otel yatırımcısı buna 25 yıl daha ekletebilecek. 

Bunu yapabilmek için ise devlete belli miktarlarda ödeme yapılması gerekiyor. Şartlar otelin yıldız sayısı ve yatak kapasitesine göre değişiyor.

BİR OTEL 14 MİLYON TL

Turizm Yatırımcıları Derneği’nin verilerine göre süre uzatımı yapmak isteyecek 5 yıldızlı otellerdeki yatak kapasitesi yaklaşık 150 bin civarında olarak belirlendi. Ortalama olarak bu otellerin 25 yıllık süre uzatım talebinde bulunması durumunda devlete ödenecek toplam rakamın 2 milyar 198 milyon 535 bin TL olması bekleniyor. 

1000 yatak kapasiteli 5 yıldızlı bir otelin 25 yıllık süre uzatım talebi için hesap şöyle yapılıyor. Uzatılacak süre olan 25 yıl, otelin yatak kapasitesi, bir yatağın otele 2018 maliyeti olan 146.500 TL ve peşin ödeme oranı olarak belirlenen binde 4’lük oran birbiriyle çarpılıyor. Çıkan sonuç otelin süre uzatımı için ödeyeceği rakamı ortaya koyuyor. Bu formülle 1000 yataklı 5 yıldızlı bir tesisin 25 yıl daha tahsis süresini uzatmak için ödeyeceği miktar 14 milyon 656 bin 900 TL oluyor.

YABANCI YATIRIMCI GİRİŞLERİ ARTACAK

YAPILAN düzenlemeyle kalan tahsis sürelerinin 49 yıla uzatılabilmesiyle otellerin, gelişen ve değişen teknolojiye ve müşteri beklentilerine göre yenilenebileceğinin altını çizen Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, “Tefriş ve tadilatlarının yapılmasını kolaylaşacak. Öngörülebilirlik sağlayarak doğrudan yabancı yatırım girişleri tetiklenecek. Yeni yatırımlarla değeri ve rekabet gücü artan tesislerin devlete ödeyeceği vergi ve yıllık hasılat miktarı artacak. Yenilemeler dolayısıyla başta inşaat olmak üzere turizmin geriye doğru bağlantılı olduğu sektörlerde ekonomi faaliyeti desteklenecek. Gerek doğrudan yatırım girişlerinin artması, gerek artan döviz gelirleri neticesinde cari açığın finansmanına dolaylı ancak büyük ve sürdürülebilir bir katkı gerçekleşecek. Bu katkı ekonomi genelinde dış finansman ihtiyacının azalması ve daha uygun finansman koşullarının oluşmasıyla ekonomik büyümenin artması anlamına gelecek” ifadelerini kullandı.


Geri Dön