26 / 04 / 2024

Otelcilerden emlak vergisi isyanı!

Otelcilerden emlak vergisi isyanı!

Emlak vergisi ile ilgili yüzde 100’ü aşan oranlara tepki veren otelciler, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin göz önüne alınmasını talep etti.



Arsa, konut, arazi gibi milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinde gelecek 4 senenin değerlerinin belirleneceği döneme girildi. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, belirlenen yeni vergi değerlerinde yüzde 100’ü aşan artışlar yaşandı. Uzun bir süredir konut sahipleri tarafından ciddi itirazların yapıldığı tutarlara otelcilerden de tepki gecikmedi. 2022 - 2025 yılları için belirlenen ve muhtarlıklara asılan değerler, 4 senede bir toplanan takdir komisyonları tarafından  belirleniyor. Takdir komisyonları tarafından belirlenen rayiç bedele her sene yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor ve ödenecek vergi bedelleri hesaplanmış oluyor. Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) üyeleri, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinden en çok etkilenen sektör olarak birçok bölgede 2021'e göre 5 katı aşan artışlar yaşandığını bildirdi. Otelciler tarafından verilen bilgiye göre, 5 bin TL'lik ödemesi olan otelin emlak vergisi faturası 40 bin TL'ye 15 bin TL ödemesi olan otelin de 70 bin TL'ye yükseldi. Vergi oranlarında yaklaşık olarak, 7 - 8 katı aşan artışlar yaşandığı bildirildi.

Otelcilerden emlak vergisi isyanı!

Karar iptal edilsin

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından yapılan açıklamada, sektörün tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde çok zor bir dönemden geçtiği bildirilirken, arsaların birim metrekare fiyatlarında ‘aşırı değer artışını gerektirecek herhangi bir haklı neden bulunmadığı’ belirtildi. Yapılan açıklamada, “2022 asgari değerlerinin tespitinde, arsanın değerini artırabilecek değişikliklerin olmadığı gerçeğinden hareketle hiçbir artışın olmaması gerekirdi. Artışın hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Verginin adaletli ve dengeli dağılımı sosyal devletin en etkin uygulama aracını oluşturur, iptali gerekir” ifadeleri kullanıldı.
 
Türkiye Küçük Oteller Derneği (TÜRKODER) Başkanı Ertan Ustaoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde konaklama sektörünün zararlarını karşılamasının birkaç sene alabileceğini dile getirirken, merakla beklenen yeni emlak vergisi oranlarının büyük bir sıkıntı oluşturduğunu bildirdi. Ustaoğlu konuyla ilgili olarak “Kendimizi toplamamız zaten bir süre daha alacaktır, hal böyle iken bu oranların yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Otelcilerden emlak vergisi isyanı!

Türkiye Otelciler Birliği'nin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin birçok yerinden şikayetler geldiği bildirildi. 30 günlük süre içerisinde emlak vergisi oranlarına itiraz edilmesi gerektiği, aksi durumda emlak vergisi değerlerinin kesinlik kazanacağı bildirildi. 30 Haziran 2021 tarihinde askıya çıkan bu değerlere karşı vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gün şeklinde bildirildiği için 30 Temmuz 2021 tarihine kadar konuyla ilgili olarak dava açılması gerekli. Süre 20 Temmuz 2021 tarihinde adli tatilin başlaması sebebiyle 1 Eylül 2021 tarihine ve adli tatilin son gününe denk gelen zamanlar için 1 hafta uzaması ile 7 Eylül 2021 tarihine uzadı.

Emlak vergisi için kimler dava açabilir?


Geri Dön