25 / 04 / 2024

Oteller kül mağduru 20 bin turisti misafir ediyor

Oteller kül mağduru 20 bin turisti misafir ediyor

Ertuğrul Günay, son dört günde rezervasyonları biten 20 bin turistin otellerde misafir edildiğini açıkladı



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avrupa hava trafiğini felç eden kül bulutu nedeniyle son dört günde rezervasyonları biten 20 bin turistin otellerde misafir edildiğini açıkladı.

Uçak seferlerinin yapılamaması nedeniyle 20 bin turisti fazladan 4 gün misafir ettiklerini söyleyen Günay, "Bir o kadar turist de Türkiye'ye gelemedi. Şimdi rezervasyonlar yeniden ayarlanacak. Bu durum tur operatörleri ile turizmcilerin maliyetlerini artırdı. Turistlerin konaklama ücretlerini tur operatörleri karşıladı" dedi.

100 sefer iptal etti
THY, kül bulutları nedeniyle dün karşılıklı olarak yaklaşık 100 seferini iptal etti. THY'nin, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Avrupa'nın çeşitli kentlerine yapacağı 40'ın üzerinde seferi iptal edildi. Ayrıca  Ankara  Esenboğa Havalimanı'ndan yapılması gereken Amsterdam ve Frankfurt seferi ile Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'ndan Londra Stansted Havalimanı'na ve Eskişehir'den Brüksel'e olan seferler de iptal oldu. THY'nin, Atatürk Havalimanı'ndan iptal ettiği yurt dışı noktalar arasında Zürih, Münih, Brüksel, Stuttgart, Milano, Düsseldorf, Cenevre, Hamburg, Helsinki, Venedik, Dublin, Köln, Stockholm, Hannover, Berlin, Bologna, Nürnberg, Amsterdam, Prag, Londra ve Manchester gibi kentler bulunuyor.

Otobüs, evleri oldu
Türk Anneler Derneği Bursa Şubesi üyesi 35 kadın, kül bulutu yüzünden 4 gündür otobüste yaşıyor. Derneğin Bursa Şube Başkanı Hale Tanca Sivrioğlu, yaşadıkları süreci şöyle anlattı: "1 haftalık seyahatin ardından 17 Nisan'da Amsterdam Havalimanı'nda gittiğimizde, kül bulutu nedeniyle uçak seferlerinin durdurulduğunu öğrendik. 7 bin 500 Euro'ya otobüs kiralayarak yola çıktık. Ancak Macaristan-Romanya sınırına geldiğimizde vizelerimizin süreleri dolduğu için mahsur kaldık. Romanya tarafı bir türlü geçiş izni vermedi. Güçlükle geçici vize aldık ancak saatlerce Romanya sınırında yine bekletildik. Şimdi Bulgaristan sınırına yaklaştık. 4 gündür otobüsteyiz, çok kötü durumdayız."

BMW ABD'de üretimi azalttı
ALMAN otomobil şirketi BMW, volkan küllerinin hava ulaşımını olumsuz etkilemesi nedeniyle bazı parçaların teslimatının yapılamaması üzerine ABD'deki fabrikasında üretimini azalttı. BMW sözcüsü Jan Ehlen, BMW'nin ABD'deki tek fabrikası olan Spartanburg'daki fabrikanın üretimini durdurmayacağını, bu parçaların teslimatı normale dönünceye kadar işçilerin daha kısa süre çalışacağını söyledi. Bu arada kül bulutu nedeniyle Japon otomobil üreticisi Nissan da, Japonya'da bazı hatlarda üretime ara vereceğini duyurdu.
Nuray Babacan / Hürriyet


Geri Dön