27 / 04 / 2024

Otomobil alan yok, ama ya gayrimenkul?

Otomobil alan yok, ama ya gayrimenkul?

Bankada duran paranın getirisinin düşmesi, birikmiş parası olan için konutların cazibesini artırabilir.



Küresel krizin dalga dalga üzerimize doğru geldiği günlerde, İcra Kurulu üyemiz Viki Habif'in düzenlediği bir dizi toplantıda perakendeden gıdaya, inşaattan tekstil ve otomotive, belli başlı sektörlerin önde gelenleriyle 2009'a bakmaya çalışmıştık.

Krize en doğru teşhisi, inşaat sektörünü masaya yatırdığımız toplantıda İnanlar İnşaat'ın sahibi Serdar İnan koymuştu: "Amerika, son 10 yıldır üretmeden tükettiği için yaratılan 10 trilyon dolarlık bir balon var. Bu krizle, üretmeden tüketenler sistemin dışında kalacak. Bundan sonra kolay paralar, şişmiş ekonomiler yok. Alnımızın terini ve aklımızı koyarak üreteceğiz. Dünyada yeni bir çağ başlıyor. Küsurat çağı! Gelecekte şu tür konuşmalara tanık olacağız. Sen ne kazandın? % 0.3. Peki ya sen? % 0.56. Ooooo, sen bayağı iyiymişsin!"

Küsurat devri başladı
Aradan geçen 3 - 4 ay içinde bizim ekonomi iyiden iyiye kilitlendi. Serdar İnan'la hafta başında yeniden buluştuğumuzda, onu gerçekten de küsuratlarla uğraşır buldum: "Eskiden maliyet hesabı yapmamıza bile fırsat yoktu. Kapının önünde yağmur gibi müşteri vardı. 2 ay sürecek hesabı bekleyinceye kadar müşteri kaçardı. Şimdi inşaat maliyetini kalem kalem çıkartıyoruz. Geçenlerde belediyeden ruhsat alırken baktım harçlar çok tutmuş. Uyardım, yeniden hesapladılar ve düşürdüler. Ya fazla şişirmişler ya da yanlış hesap yapmışlar. 3 - 4 yıldır hiçbirimiz bunları kontrol etmiyorduk. Bu krizin en önemli yararı bu olacak."

İş dünyasında şu sıralar kiminle konuşsam, nereden neyi kısabileceğinin hesabını yapıyor. Zira sanayimiz şimdiye kadar sadece dış piyasalar durgun olduğu için büyük darbe yedi; iç piyasalardaki asıl darbe, yerel seçimlerin ertesinde başlayacak.

Arsa fiyatları düştü
İnan, krizi bir yıl öncesinden öngördüğü için yarım kalan inşaatı yok. 5 projesini de krize yakalanmadan bitirmiş, dairelerin çoğunu satmış.

Şimdi yerel seçimleri bekliyor. Seçimler bitsin, çıkan sonuca göre Mecidiyeköy Fulya'dan Merter'e, Kartal'dan Fatih'e 7 yeni projeye hazırlanıyor. Yerel seçimlerden nasıl bir sonuç beklediğini öğrenmek istediğimizde ketum davranıp "Sevgi galip gelecek" diyor; ama herhalde ilçe belediyelerinde seçimleri kimin kazanacağına bakacak ve öncelik vereceği projeleri ona göre belirleyecek.

Küresel krizin hâlâ dibi görünmemişken ve ne kadar süreceği belirsizken, yeni projelere kalkışmak akıl kârı mı? İnan, "Gayrimenkul piyasası, araba piyasası gibi değildir. Araba büyük darbe aldı, ama konut almaz. Doğru yerde doğru işi yaparsanız, gayrimenkulü her zaman satarsınız" diyor.

İnan, şu sıralar 10'a ürettiklerini 10'a satmaktan yakınan arkadaşlarına da kopya veriyor: "Eskiden 5'e aldık, 10'a sattık, ama döndük yenisini 15'e bile alamadık. Şimdi 10'a imal ettik, 10'a satıyoruz, ama dönüp 7'ye imal edebiliriz, çünkü arsa fiyatları hızla düşüyor."

Çevreme bakıyorum, özellikle yurt dışındaki anlı-şanlı bankalardaki paralarını "Ya batarsa" endişesiyle Türkiye'ye getirenler, şu sıralar konutu en sağlam yatırım aracı olarak görüyor.

Meral Tamer/Milliyet

Geri Dön