29 / 03 / 2024

Otomobil devlerinden Rusya'ya yaptırım kararı!

Otomobil devlerinden Rusya'ya yaptırım kararı!

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz, otomotiv sektörünü sekteye uğrattı. Bu durumda Rusya'ya bir yaptırımda otomobil devlerinden geldi. Ünlü otomobil üreticileri Rusya'da üretimi durdular. Sektör yetkilileri konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...



Hammadde alışverişlerinin temelini Rusya oluşturuyor

Milliyet gazetesi'nde yer alan habere göre, Rusya dünyada en büyük hammadde tedarikçileri arasında üçüncü sırada bulunuyor. Otomobil sektörü için önemli olan Rusya, nikel ve paladyum gibi hammaddelerine  ev sahipliği yapıyor. Durum böyle olunca üretimin durma noktası Rusya'nın tedarik sorununu çözmemesinden kaynaklanıyor. 2020 senesinde dünyada 210 ton paladyum üretilirken, bu rakamın sadece 91 tonunu Rusya karşılıyordu. 

Otomobil devlerinden Rusya ya yaptırım kararı!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, hammadde sorunlarının daha da büyümüsei haliyle sıfır otomobil fiyatları ile birlikte ikinci el araçlarındaki fiyatlarında ciddi oranlarda yükseleceğinin altını çiziyor.

Başkan Aydın Erkoç,"Bildiğiniz gibi Türkiye’de yüzde 80 otomotiv yurt dışından ithal geliyor. Kurda bir yükselme olursa araç fiyatları da yükselir. Kurun yükselmesi araçlardan alınan ÖTV’nin yükselmesi anlamına geliyor. İster istemez aracın fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır. Çip kriziyle ilgili bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Rusya’dan Türkiye’ye gelen önemli bir marka yok. Lada markası da aşırı tüketilen bir marka değil. Ukrayna’nın zaten ürettiği bir otomobil yok.Avrupa ülkelerine gaz yönünden bir kısıtlama gelirse, onlarda üretimin sıkıntı olacağını düşünürüz. Avrupa’nın ekonomisinin etkilenmesi maliyetlerin de artmasına sebep olur." ifadelerini kullandı.

Volvo'dan Rusya'ya yaptırım kararı: İhracatı durdu!

Ukrayna Rusya savaşı otomotiv sektörüne nasıl yansıyacak? Tehlike kapıda mı?

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim otomotiv sektörünü de vurdu!

Türkiye otomotiv sektörü hedefini büyüttü! 30 milyar dolarlık ihracat!

TOGG için geri sayım başladı! Yola çıkmaya hazırlanıyor!


Geri Dön