29 / 03 / 2024

'Otomobil üssü oluyoruz'

'Otomobil üssü oluyoruz'

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Kudret Önen, "Yeni yatırım projelerinin devreye girmesiyle ülkemiz hafif ticari araç üretiminden sonra, otomobil üretiminde de Avrupa'da merkez olma yolunda" dedi



Türkiye hafif ticari araçtan sonra otomobil üretimine de gaz verdi. Hafif ticari araç üretiminde Avrupa’nın zirvesinde yer alan Türkiye, otomobil üretiminde ise ilk beş içine girmeye başardı. OSD, otomotiv sanayiinin 2014'e ilişkin verileri ve gelecek dönem beklentilerini içeren "Yıllık Değerlendirme Raporu"nu açıkladı. Rapora göre, 2014'te daralan iç pazara rağmen yeni yatırımların ve projelerin devreye girmesiyle ihracat ve üretim adetlerinde artış kaydedildi. 


Geçen yıl toplam otomotiv pazarı, 2013 yılına göre yüzde 10 azalarak 808 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde toplam otomotiv üretimi yüzde 4 artışla 1 milyon 170 bine yükselerek, 2011 yılındaki 1 milyon 190 binlik rekora çok yaklaştı. Otomotiv sanayii ihracatı da bir önceki yıla göre yüzde 7 arttı ve toplamda 885 bine ulaştı. 


Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2014'e otomotiv sektörü için sürpriz sayılabilecek ÖTV artışıyla girildiğini anımsatarak, iç pazarda yılın ilk yarısında bir gerileme olsa da ikinci yarı sonlarına doğru sağlanan toparlamayla otomotiv pazarında yüzde 10'luk bir daralma yaşandığını kaydetti. Toplam üretimde ise gerçekleştirilen yeni kapasite ve yeni model yatırımlarıyla yılı hem ihracat hem de üretimde artışla kapattıklarını aktaran Önen, "Ülkemiz geleceğine çok önemli ve kapsamlı projelerle yatırım yapan sanayimiz, özellikle ihracatta beklediği artışla 2015 yılı ve sonrasına umutla bakıyor" diye konuştu. 


2015’te rekor gelecek 


Önen, 2013 yılında otomotiv sanayinin oldukça başarılı bir yılı geride bıraktığını gördüklerini ve 2014 yılında iç pazarın üretim üzerindeki olumsuz etkisinin ancak ihracatla kapatılabileceğini belirttiklerini anımsatarak, şunları ifade etti: "Nitekim daralan iç pazara rağmen 2014 yılında önemli projeler için yapılan yeni ve kapsamlı yatırımlarla artan ihracat sayesinde üretimde bir düşüş yaşanmadı. Otomotiv sanayimiz, tarihinin en büyük yatırım dönemini yaşıyor ve yeni yatırımlarla otomotiv ihracatı önümüzdeki yıllarda çok daha hızla artacak. Otomotiv sanayi ihracatta birinciliğini daha uzun yıllar sürdürecek yatırımlara imza atmaya devam ediyor. 


2014'te yeni yatırımlarla üretim kapasitesi 1,7 milyon adede çıktı. Birkaç yıl içinde bu kapasite 2 milyona çıkabilir. 2014 yılı rekoru otomobil imalatında gerçekleşti, tarihin en çok otomobilini yaptık. 2015'te üretim adedi daha da artabilir. Yeni yatırım projelerin de 2015 sonu ve 2016'da devreye girmesiyle ülkemiz hafif ticari araç üretiminden sonra otomobil üretiminde de Avrupa'da önemli merkez olma yolunda." 


Otomotiv sanayii olarak ihracatın 2014'te bir önceki yıla oranla yüzde 7 artarak 22,8 milyar dolara ulaştığını aktaran Önen, otomotiv sanayiinin elde ettiği bu başarıyla Türkiye ihracatına ve ekonomisine katma değer sağlayan sektörler sıralamasında ilk sıradaki yerini koruduğunu söyledi. 


Kudret Önen, "2014 yılında yapılan otomobil üretimindeki yatırımların olumlu sonuçları hızla alındı ve sanayimiz otomobil üretiminde bir önceki yıla oranla yüzde16'lık bir artış kaydetti" diye konuştu. 


OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2015 yılında üretimin 1 milyon 225 bin ve ihracatın ise 925 bin adetle yeni bir rekor düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini aktararak, bu beklentinin daha da ileri düzeylere çıkabileceğini belirtti. 


Yeni yatırımların sonucunu bu yıl kapasite artışı ile alacaklarını dile getiren Önen, şunları kaydetti: "Sanayimizin planlamaları uzun vadelidir, bu nedenle 2015'in seçim yılı olması planlarımızı etkilemez. Bugün alınan bir yatırım kararlarının üretime dönüşmesi gelecek yılları buluyor, biz uzun vadeli hedefl ere bakıyoruz. Otomotiv test merkezi için OSD olarak biz de destek veriyoruz. Tesis için büyük arazi gerekiyor. Arazi ile ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TSE’de yoğun çalışmalar devam ediyor, bittiğinde küresel düzeyde nitelikte ve sertifikalı bir tesis olacak."


Cari açığa 2.6 milyar dolarlık pozitif katkı


OSD Yıllık Değerlendirme Raporu'na göre; küresel üretim 2014 yılında yüzde 3,5 artış kaydetti. Otomotiv sanayii, geçen yılın 11 ayında dış ticarette de 2,6 milyar dolar fazla verdi. Otomobil pazarı, 2013 yılında tarihi seviyesine ulaşmasının ardından 2014 yılında yüzde 12 geriledi. Otomobil üretimi ise yeni model ve kapasite yatırımları sonucunda gelişen ihracatla yüzde 16 arttı. Böylece hafif ticari araçlarda Avrupa üretim merkezi haline gelen otomotiv sanayi, 2014 yılında otomobil üretiminde de rekor kırdı. Otomotiv sanayii açısından 2015 yılı beklentilerine de yer verilen OSD raporuna göre, bu yıl yatay bir seyir izlemesi beklenen iç pazara rağmen otomotiv sanayi, 2014 yılı üretim düzeyini korumayı hedefliyor. Otomotiv sanayiinin, 2015 için öngörülen 170 milyar dolarlık ihracat içinde yüzde 14-15 payla sektörler arasındaki birinciliğini sürdüreceği de tahmin ediliyor. Ayrıca, bu yıl ihracatın 2014 yılının üzerinde bir performans göstereceği öngörülüyor.



Dünya




Geri Dön