28 / 03 / 2024

Oturma izni olana ceza, kaçağa teşvik

Oturma izni olana ceza, kaçağa teşvik

Kat Mülkiyeti Yasası'ndaki uygulama uzmanlarca eleştiriliyor



Geçen hafta gündeme gelen Kat Mülkiyeti Yasası'ndaki değişiklik alanın uzmanlarınca tepki görüyor. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, yurttaşların, özellikle son günlerde panik halinde tapu sicil müdürlükleri, kadastro müdürlükleri ile belediyelere akın ettiklerini belirterek kat mülkiyetine geçiş uygulamasını eleştirdi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi şu tespitlerini aktardı:

-Düzenleme kat irtifakı kurulmuş, yapı kullanma izin belgeli yapıları ilgilendiriyor. Kat irtifakı işlemi henüz inşaatına başlanmamış yapılar için, kat mülkiyeti işlemi ise inşaatı tamamlanmış ve yapı kullanma izin belgesi alınmış yapılar için kurulabiliyor.

Tapu kütüğünde kat irtifaklı taşınmazların ana taşınmaz niteliği arsa olarak görülürken, kat mülkiyetli taşınmazlardan ise ana taşınmazın niteliği bina olarak görülüyor. Yapı kullanma izin belgesi de, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bir belge.

Yasa neleri içeriyor?

-28 Kasım 2007'de yürürlüğe giren Kat Mülkiyeti Yasası'na göre 28 Kasım 2007 tarihinden sonra kat irtifakı kurulan yapılarda; yapı kullanma izin belgesi alınmasından sonra 1 yıl içerisinde, kat mülkiyetine geçilmezse ait her bağımsız bölüm için 1000 TL para cezası kesilecek.

-28 Kasım 2007 tarihinden önce kat irtifakı kurulmuş ve yapı kullanma izin belgesi almış yapılarda da; 28 Kasım 2009'a kadar kat mülkiyete geçilmezse yine ceza uygulanacak.

Kaçak yapıya kat mülkiyeti tartışması

Harita Mühendisleri Odası'nca hazırlanan çalışmada,"kaçak yapıya kat mülkiyeti olur mu? sorusu şöyle yanıtlandı:

Devletin tapu, kadastro, imar ve mülkiyet bilgilerine göre düzenlenen belgelere uygun olmayan kaçak yapıların, anılan sistemle bütünleşmesi için, bunlar için de aynı belgelerin düzenlenmesi gerekir. Ancak bu yapılar inşa edilmiş bir şekilde yerlerinde var olduklarına göre, imar planları ile öngörülen inşaat hakları ve yapıları hukikileştirmeye yetecek midir? İmar planlarındaki standartlar içinde kalsalar bile, bu kez, temelden çatıya kadar kullanılan inşaat malzemeleri, duvarlar içindeki demirin ve betonun niteliklerinin belirlenmesi, elektrik, su vb. tesisatın saptanması ve bunların mimari+statik+elektrik+mekanik projelere dönüştürülmeleri olanaklı mıdır? Yapılacak projelere hangi teknik elemanlar imza atacaktır? Ve hangi meslek odası bunlara uygun görüş verecektir? Kat Mülkiyeti Yasası'nda yapılacak değişikliklerle, kaçak yapıların da kat mülkiyeti rejimine alınmalarını isteyenlerin istemlerini karşılamak sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenle olsa gerek, son yıllarda, bu duruma çözüm için "kentsel yenileme" adıyla çözümler aranmaktadır.

Cumhuriyet


Geri Dön