26 / 04 / 2024

Outlet AVM'ler krize meydan okuyor

Outlet AVM'ler krize meydan okuyor

Armonipark Outlet Center Pazarlama Müdürü Meral Özkan outlet denince akla gelen kalitesiz ürün kavramının değiştiğini söylüyor



2008 yılında Sefaköy'de açılan ve toplam 87 mağazayla hizmet veren Armonipark Outlet Center, mağazalarının belirli bir oranını sezon ürünlerine ayırmış. Son yıllarda özellikle markaların sezon ürünleri içerisinde outlet konseptini bulundurması ve outlet için ayrı bir ürün kombinasyonu oluşturmasının cazibeyi en üst noktalara çıkardığını dile getiriyor Armonipark Outlet Center Pazarlama Müdürü Meral Özkan: "Günlük hafta içi ortalama 30 bin kişi, hafta sonu ise 55 bin kişinin merkezi ziyaret etmesi bu cazibenin en büyük göstergesi". Markalar indirime girdiğinde outletlerde de ekstra indirimler yapılıyor. Bu da zaman zaman  yüzde 90'ları buluyor. Özkan, artık tüketicinin neyi, nerede, nasıl avantajlarla bulabileceğini çok iyi bildiklerini gözlemlediklerini dile getiriyor. Outlet denince akla gelen kalitesiz ürün kavramının ise tamamen rafa kalktığını ifade ediyor. Sadece tüketici değil, üreticilerin de algılarının değiştiğini belirtiyor Özkan.

Türkiye'nin ilk outlet merkezi

12 yıldan bu yana hizmet veren Türkiye'nin ilk Outleti Outlet Center İzmit'te ünlü markaların outlet ürünlerinin satışa sunulduğu 45 mağaza yer alıyor. Üretici firmalar geçmiş sezondan ellerinde kalan, bayilerinden geri dönen ve ihraç fazlası olan ürünlerini, buradaki mağazalarda neredeyse maliyet fiyatına beğeniye sunuyor. Tommy Hilfiger, Vakko, Seven Hill, Camper, Derimod gibi mağazaların bulunduğu Outlet Center İzmit'te ayrıca Ucuzluk Panayırı adında bir de kampanya düzenleniyor. Geleneksel olarak her yıl tekrarlanan 'Ucuzluk Panayırı' kampanyasında, mağazalarda ve ve üretici firmaların merkez depolarında bulunan satış hızı düşük ve sirkülâsyonu az olan ürünler, mağaza önlerine çıkarılan çeşitli stand ve askılarda, outlet fiyatının da çok altında fiyatlarla satışa sunuluyor.

Akdeniz'in en büyüğü

2004 yılında açılan Deepo  Outlet Alışveriş Merkezi, Akdeniz Bölgesi'nin en büyük outlet merkezi. Bünyesinde 90 mağaza bulunuyor. Abbate, Ellesse, U.S Polo ASSN, Pierre Cardin, Cacharel, Herry, Teknosa, ve Mudo gibi mağazaların yer aldığı merkezin mimarisi de farklı bir konsepti yansıtıyor. Deepo Outlet, modern bir kervansaraya benziyor. Her hafta salı günleri uygulanan Deepo Salı Pazarı'nda, alışveriş merkezindeki 80 marka, ekstra indirimli yüzlerce ürünü tüketiciye sunuyor.

Seri sonu mağazaları

Forum Outlet Ankara, bünyesinde 105 outlet mağaza barındırıyor. Beymen seri sonundan Medya Markt'a Bauhaus'tan Intersport'a kadar pek çok seçeneği bulmak mümkün. Alışveriş merkezinin içi sokak sokak tasarlandığı için dış mekan hissi uyandırıyor. Haftada yaklaşık 200 bin ziyaretçi çeken From Outlet Ankara'da 'Forum Shop' kart uygulamasıyla da kazanılan puanlarla tekrar alışveriş yapabilme imkanı var.

Zeytinburnu'nda Salı Pazarı

2000 yılında Zeytinburnu'nda açılan Olivium Outlet Alışveriş Merkezi'nde Mudo, Damat, Diesel, Mavi, Levi's gibi pek çok marka bulunuyor. 137 outlet mağazayla hizmet veren Olivium, İstanbul'da ilk olduğu için de ilgi çekmeye devam ediyor. Haftasonu yaklaşık 45 bin ziyaretçi çeken Olivium'da her salı 'Salı Pazarı' kuruluyor. Krizden dolayı hareket sağlamak için kurulan Salı Pazarı'nda bütün markalar, mağaza önünde standlar açarak salıya özel fiyatlarla outlet ürünleri özel fiyatlara satışa sunuyor.

Alışveriş festivali ile ürün çeşitliliği

Kurtköy'de açık konseptte tasarlanan outlet alışveriş merkezinde yer alan mağazalar, yüzde 70 outlet, yüzde 30 sezon ürünlerine yer veriyor. Üstü açık olan alışveriş merkezinde yetişkin giyiminden çocuk giyimine, ayakkabıdan mücevherata kadar geniş bir yelpazede ürün bulunabiliyor. İki sokağı ve iki meydanı olan merkezin ortasında yer alan kubbenin içinde bedesten bulunuyor. Kapalı Çarşı'dan esinlenerek hazırlanan bu bölümde kuyumcular tüketiciyle buluşuyor. Bugünlerde gerçekleştirilen alışveriş festivali ile sabit olarak alışveriş merkezinde bulunmayan markalar stand açıyorlar. Av malzemelerinden tekneye, motosikletten havuz ürünlerine kadar pek çok farklı ürün ve marka katılıyor festivale. Viaport'a günlük yaklaşık 15 bin ancak pazar günleri 190 bine yakın ziyaretçi geliyor.

Cumhuriyet

 

 

 

 


Geri Dön