25 / 04 / 2024

Outlet'ler AVM'ye taşınıyor!

Outlet'ler AVM'ye taşınıyor!

İstanbul'un outlet (seri sonu) merkezi olarak tanınan Güneşli'deki mağazalar bir bir alışveriş merkezlerinin yolunu tuttu



Akın Holding projesi olarak geçen ay açılışı yapılan 212 İstanbul alışveriş merkezinin ardından, Boyner Holding ve Yıldız Holding işbirliğiyle Mart 2010'da açılması beklenen Star City alışveriş merkezi, Güneşli'deki outlet mağazaların yeni adresi oldu. Kiğılı, LC Waikiki, Collezione, Derimod, Mavi Jeans ve Sabri Özel gibi bölgede outlet mağazası olan çok sayıda marka, bu iki merkezde de indirimli satış mağazası açmaya başladı.

Kiğılı zamanla Güneşli'deki fabrika satış mağazasını kapatarak sadece 212 ve Star City'de indirimli satış planlıyor. Esse markası ise yeni kurduğu outlet markası Container'ın ilk mağazasını 212 İstanbul'da açtı. Marka sahipleri, alışveriş merkezlerinin sigara yasaklarından olumsuz etkilense de müşterileri kışın soğuktan koruması ve çok sayıda mağazayı bir arada barındırması nedeniyle cadde mağazalarına göre avantajını halen koruduğunu düşünüyor.

Kiğılı markasının sahibi Abdullah Kiğılı, Güneşli Basın Ekspres yolundaki markaların çoğunun üç yıl içinde kapanacağını öngörerek, "İki alışveriş merkezinde de birer outlet mağazası açıyorum. Güneşli'deki mevcut fabrika mağazam, Star City de açıldıktan sonra zamanla iş kaybına uğrayacak. Böyle bir durumda mevcut indirimli mağazamı kapatırım. Ancak sadece ben değil, Basın Ekspres yolundaki mağazaların büyük kısmı bu iki merkez yüzünden üç yıl içinde kapanacaktır" dedi.

Esse, Konteyner ile 212'de
Kiğılı, İstanbul'un merkezinden uzak olan Güneşli'nin lokasyon itibariyle outlet satışların oluşma ruhuyla örtüştüğüne dikkat çekti. Kiğılı, "Güneşli'deki mevcut fabrika satış mağazası imalathanenin girişinde yer alıyor. Bina bize ait olduğu ve kira vermediğim için şu anda sorun yok. Ama bu iki alışveriş merkezi açılınca, mağaza zaman içinde iş kaybına uğrayacaktır. Ayrıca cadde mağazaları havalar soğuk olduğunda satış anlamında zaten sıkıntı yaratıyor" diye konuştu.

Esse markasının sahibi Semih Şeftali, Esse Konteyner adıyla yarattığı yeni outlet markasının ilkini 212 İstanbul'da açtı. 212'nin lokasyon açısından outlet satış noktasına uygun olduğunu belirten Şeftali, "Konteyner'de normal mağazalara göre fiyatı yüzde 15 ila 50 daha uygun olan seri sonu ürünler yer alacak. Ayrıca sadece Konteyner'de satılacak bazı özel ürünlerimiz de olacak" dedi.

Güneşli'de fabrika satış mağazası bulunan gruplardan biri de Unitim. Şirket, temsilcisi olduğu Tommy Hilfiger, Camper ve G-Star gibi markaların outlet ürünlerini Unilet adını verdiği mağazalarda satmaya başladı. Unilet ile 212'de yer alan Unitim'in Star City'de yer almak için görüşmeleri sürüyor.

Star City'de kira ciro üzerinden
Güneşli Yenibosna'da Boyner Holding'in Altınyıldız markasına ait olan 125 bin metrekarelik arazide Yıldız Holding şirketlerinden Sağlam Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın inşa edeceği Star City'nin Mart 2010'da açılması planlanıyor. Kiralama ve işletmesi Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş tarafından yapılan merkezin 50 bin metrekare kapalı alanı bulunuyor. Toplamda 160 kiralanabilir alanı olacak Star City'de yer alması kesinlik kazananlar arasında başta Boyner markaları olmak üzere Kiğılı, İpekyol ve Mudo, Teknosa ve Cafe Crown bulunuyor. Star City'de 10 bin metrekare civarında bir mağaza açması için Migros ve yine hazırgiyim markalarından Koton ve Damat ile de görüşmeler yapıldığı öğrenildi. Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Star City'de esnek kiralama yöntemleri geliştirdiklerini, merkezin sektörde kendini kanıtlayan markalardan iki yıl boyunca ciro üzerinden pay alacağını söyledi. Alkaş, "Sektörde işini her anlamda iyi yapan markaların artık ödüllendirilmesi gerekiyor. Bu kategoriye giren markalardan iki yıl boyunca ciro üzerinden pay alınacak. Diğer markalardan ise ödenebilir oranlarda belli bir kira bedeli istenecek" dedi.

212 İstanbul'u 2 günde 90 bin kişi gezdi
Güneşli'de 15 Ağustos'ta kapılarını açan 212 İstanbul Alışveriş Merkezi'ni sadece geçen hafta sonu 90 bin kişi gezdi. Akın Holding'e ait Edip İplik arazisi üzerine kurulan ve toplam 115 milyon euroya mal olan merkez, perakendecilerin talebi üzerine outlet'e dönüştürülmüştü. 212 İstanbul'da kiralanabilir 175 adet alanın 130'u dolmuş durumda. Tüm mağazalardan belli bir kira bedeli alan 212'de, kişi başı fiş ortalaması da 30 TL civarında.
Referans/Ayten Güvenkaya


Geri Dön