20 / 04 / 2024

Ovit Tüneli'nde sona gelindi!

Ovit Tüneli'nde sona gelindi!

Türkiye’nin en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci tüneli olan Ovit Tüneli inşaatında 14 km uzunluğundaki tünelin 13.6 km’lik kısmının açılması tamamlandı. Işığın görülmesine 900 metre kaldı.



Edinilen bilgiye göre, Rize’nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyü ile Erzurum’un İspir ilçesi Soğanlı mevkisi arasında yapımı süren Ovit Tüneli’nde tünel açma çalışmalarında sona yaklaşıldı. 12.6 km’lik çift tüp tünelin yanı sıra 1.4 km aç kapa çığ tüneli ile toplamda 14 km’yi bulan uzunluğu ile Ovit Tüneli, 18.2 kilometre uzunluğundaki Çin’de bulunan Zhongnanshar tünelinden sonra dünyadaki en uzun ikinci karayolu tüneli olacak.


Ovit Tüneli'nde çift tüpün bağlantı tünelleri ile birlikte toplam uzunluğu ise 28 km olacak. Ovit Tüneli’nin girişi bin 988, çıkışı ise 2 bin 258 koddan açılırken, 605 milyon TL bedelli projede bugüne kadar her iki tüpte 22 bin 500 metre açma işlemi tamamlandı.


Tünelde ışığın görünmesi için her tüpte 900 metre mesafe kaldı. Tünelde kalan bir kilometrenin altındaki mesafenin için Eylül ayı sonlarına kadar açılıp ışığın görülmesi hedefleniyor.Karayolları Genel Müdürlüğü’nün uhdesinde tamamen yerli imkanlarla yapılan, Türk mühendis ve işçisinin emeği olan Ovit Tüneli, yılın 5,5 ayı kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan Rize-Erzurum karayolunun yılın her günü ulaşıma açık hale gelmesini sağlayacak. Türkiye’nin en uzun ve dünyanın 2. en uzun tünelinin temeli 13 Mayıs 2012 tarihinde bugünkü Cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle gerçekleşmişti.  


Hürriyet 



Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Erzurum’a denizi getirecek Ovit Tüneli için geri sayım başladı. Rize-Erzurum karayolunu 50 kilometre kısaltacak olan tünelin 2017’de bitirilmesi planlanıyor

Erzurum - Rize-karayolu güzergahındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren Ovit Tüneli'nin 10 bin 600 metrelik bölümü tamamlandı. 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren tünel, 14 bin 300 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun tünellerinden biri olacak. Çift tüp şeklinde inşa edilecek tünel projesinin 800 milyon liraya mal olması planlanıyor. Tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında kış aylarında aşırı kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek. Tünelin giriş kotu 1919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak. 2017 yılında bitirilmesi planlanan tünelle, 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek. Yetkililer, Ovit Tüneli Projesi'nin, Türkiye'nin önemli ve ciddi yatırımlarından biri olduğunu belirterek, "Çığ tünelleri ile yaklaşık 14,3 kilometrelik bir tünel olacak. Tünelin bazı noktalarında derinlik 850 metreye kadar ulaşacak. Her iki tarafta da çalışmalar devam ediyor" dedi.

İKİ ŞEHİR İÇİN EN ÖNEMLİ YATIRIM

Ovit Tüneli iki tüpten oluşmakta. İkizdere tarafından 2,5, İspir tarafından da 2,8 kilometre ilerleme sağlandı. Toplamda her iki tarafta 10,6 kilometre delme işlemi tamamlanmış durumda. Ovit Tüneli, Erzurum ve Rize için önemli bir yatırım. Ovit Tüneli ile Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile buluşmuş olacak. İyidere bölgesinde büyük bir lojistik alan oluşacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun her türlü ihtiyacı karşılanmış olacak. Rize-Erzurum arasındaki ulaşımın en sıkıntılı bölgesi Ovit Dağı. Bu tünelle artık bir sıkıntı kalmayacak. Erzurum ve Rize'ye ekonomik açıdan çağ atlatacak bir proje. Açılacak bu tünel sayesinde ithalat ve ihracatın kolaylaşmasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nin de ekonomik hayatında farklı bir canlanma olacak. Doğu Karadeniz'de yayla turizmi, özellikle Arap ülkelerinden ciddi manada turist gelmesini sağlıyor. Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun turistlik özellikleri, bu tünelin açılmasıyla buluşmuş olacak. Tünelin bitmesini Erzurumlular da sabırsızlıkla bekliyor. Hem yolun 50 kilometre kısalacak olması, hem de virajlı yolların ortadan kalkacak olması sayesinde, Erzurumluların hafta sonlarını Rize'de geçirmesi bekleniyor. Denize gitme imkanı bulacak olan dadaşlar, Ovit Tüneli'ne 'Erzurum'a denizi getirecek proje' gözüyle bakıyor.

Sabah 


Geri Dön