18 / 04 / 2024

OYAK emeklilerine bir ev, bir de araba veriyor

OYAK emeklilerine bir ev, bir de araba veriyor

OYAK Genel Müdürü Ulusoy, üyelerine bir ev bir araba hayaliyle kurulan OYAK'ın 48 yıl sonra bu hayalini gerçeğe dönüştürdüğünü belirterek, "Bu modeli polis, öğretmenler niye yapmasın" dedi



OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, 1961'de kurulan OYAK'ın o zamanlar üyelerine bir ev bir araba hayaliyle kurulduğunu belirterek "geçen yıl itibariyle bizden emekli olanlara bir ev bir araba hayallerini gerçekleştirebildiğimizi gördük" diye konuştu. Emeklilikte verdikleri toplu parayla üyelerinin "Bir ev bir araba alabiliyor mu" diye bir araştırma yaptırdığını kaydeden Ulusoy, araştırmanın sonuçlarını şöyle özetledi: "Gazetelerdeki ilanlardaki fiyatları baz alarak; İstanbul Göztepe,  Ankara  Çayyolu,  İzmir  Karşıyaka'da 100 metrekare 3 artı 1 büyüklükte ve bina yaşı 10'un altında bir daire fiyatını belirledik. Buna ortağı olduğumuz Renault marka bir arabayı ekledik ve bir hesap yaptırdık. Buna göre 2000'de üyelerimize ev veremiyormuşuz. Ancak şimdi bunu rahatlıkla yapabiliyoruz. Bir tek Göztepe'de kıdemli başçavuş için 14 bin 230 TL eksik kalıyor. Onu da bu yıl kapatırız." Ulusoy, OYAK'ın Genel Kurulu'na gelen üyelere 'Bu tabloya itiraz etmezsiniz' diye seslendiğini ancak bir üyenin çıkıp kendisine "Bunun için emekliliği beklemeyelim. Teğmenlik döneminde alabilelim" dediğini aktardı. Mardin'de grubun iştiraklerinden Mardin Çimento'nun toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen Ulusoy, hem yatırım hem de emeklilik fonu olarak Türkiye ekonomisinde önemli katkı yapan OYAK modelinin Türkiye'de uygulanabilecek dünyaya da ihraç edilebilecek bir örnek olduğunu söyledi. Devlet eliyle kişi zengin ederek sermaye yaratma yerine sermayeyi tabana yayarak yaratmanın daha doğru olduğunu kaydeden Ulusoy "Biz modelimizi dünyaya anlattıkça dünya bize yaklaşmaya başladı. Bu modeli polis, öğretmenler niye yapmasın. Eğer bir iş doğru yürür kurgulanırsa istihdam, kazanç ve başka sosyal sorunlara çözüm bulabiliriz" dedi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

OYAK, emeklisine 2 anahtar veriyor

OYAK, emeklisine 3 odalı bir ev ve bir araba alacak kadar ikramiye verme noktasına geldi. Emeklinin devletten alacağı ikramiye de ekstrası olacak
Bir ev ve bir araba değilse de emekliler 1970'li yıllar ve öncesinde ikramiyeleriyle rahatlıkla bir ev alabiliyorlardı. Sonra ‘bir balkon' bile alamaz oldular. Tansu Çiller, emeklilerin bu hayalini gerçekleştireceği ve ‘iki anahtar vereceği' vaadiyle iktidar oldu. Ancak olmadı... Devletin sigorta kuruluşlarının verdiği parayla bir ev almak hayal oldu. Şimdilerde ancak bir araba alınabiliyor.
Ancak OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli için kurduğu fonla, 2008 sonu rakamlarına göre emeklilerine bir ev ve bir araba alacak kadar para verebiliyor. Hatta korgeneralin parasının yarısı cepte kalabiliyor.
Gruba ait Mardin Çimento fabrikasında Çimento ve Otomotiv Grubu Başkanı Celalettin Çağlar, Genel Müdür Yardımcısı Caner Öner'in de katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, ağırlıklı olarak OYAK'ın fon olarak işleyişini ve ürettiği kaynaklar üzerinde durdu. Fonun 10 milyar liraya çıkan varlığı işleterek önemli imkanlar sağladığını belirten Ulusoy, OYAK'ın 1961'de kurulduğunu ve o zaman ‘Bir ev, bir araba' hedefiyle yola çıktığını hatırlatarak, “Türkiye'nin ilk özel bireysel emeklilik fonu olmasının yanı sıra yatırım fonu özelliği bulunan OYAK, bugün bu hedefine  ulaşmıştır” dedi.

3 odalı ev bir Renault
Ulusoy'un verdiği bilgiye göre, 2008 sonu itibariyle, emekli olan bir korgeneral, devletin emeklilik sisteminden aldığı ikramiyenin dışında OYAK'tan 441 bin lira alabiliyor. Kıdemli albay 248 bin lira, kıdemli başçavuş 196 bin lira alıyor.
Bu parayla, 2009 yılı konut satış ilan fiyatları baz alınarak yapılan bir hesaplamaya göre İstanbul (Göztepe), Ankara (Çayyolu) ve İzmir'de (Karşıyaka) 100 metrekarelik, 3 oda bir salonlu apartman dairesi ve bir Renault Megane veya Renault Symbol alınabiliyor.
İstanbul'da ev 210 bin lira, Ankara'da 180, İzmir'de 170 bin lira. Araba fiyatı 19 bin 600 ile 27 bin 500 lira. OYAK emeklisi bir korgeneral İstanbul Göztepe'de bir ev ve bir Renault Megane aldığında 204 bin lirası cepte kalıyor. Kıdemli albayın  en az 10 bin lirası  kalıyor. Kıdemli başçavuş İzmir'de ev alırsa bir de Renault Symbol araba alabiliyor. Ankara'da evden sonra araba için 4 bin lira eksiği kalıyor. Sadece İstanbul'da ev alırsa ikramiye yetmiyor.

10 yılda 16 kata çıkmış
Coşkun Ulusoy, Türkiye'de yatırıma yöneltecekleri rakamların 2000 - 2008 arası nominal olarak 16 kat artarak 643 milyon liradan 10 milyar 588 milyon liraya çıktığını, dolar olarak da 1 milyar dolardan 8 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. Ulusoy, “Her sene 1 milyar dolar net birikim yaratmışız. Bu Türkiye için bence iyi bir model” dedi.
Ulusoy'a göre, OYAK yatırımlarının nema oranının yüksek olmasının nedeni kararların bağımsız alınması. Ulusoy, “Sanılanın aksine TSK bize karışmaz ve sanılanın aksine vergide ayrıcalığımız yoktur. Bu çok iyi bir model. Polisler, öğretmenler için de kurulabilir. Bir  marka, ihraç edilebilir. OYAK, maaştan yüzde 10 alıyor. Sosyal güvenlik yüzde 36. Bizim verdiğimiz ikramiye devletin verdiğinden 4 - 7 misli fazla” dedi.

Sistem nasıl işliyor?
Subaylar, astsubaylar ve uzman jandarmalar OYAK'ın zorunlu üyeleri. 31 yılda emekli oluyorlar. Yedek subaylar geçici üye. TSK'nın sivil memurları ve OYAK personeli de üye olabiliyor. Toplam üye sayısı 241 bin 48. Bunun 201 bin 515'i çalışan, 39 bin 533'ü ise emekli olduğu halde birikimlerini çekmeyenler. Çalışan üyelerden yaklaşık 30 bini de sivil memurlar, grup iştiraklerindeki çalışanlar.
Üyeler OYAK'a baz maaşlarının yüzde 10'u kadar aidat ödüyor. Diğer gelirler, birikimlerin yatırım aracı olarak değerlendirilmesinden oluşuyor. 2008'de fonun getiri oranı yüzde 26.3. Bu oran diğer fonlara göre oldukça yüksek. 2007'de Oyakbank'ın satış geliriyle nema oranı yüzde 54.2'ye fırlamış.
Üyeler, emekli olduklarında birikimlerinin tamamını bir defada çekebildikleri gibi bir kısmını fonda değerlendirilmek üzere bırakabiliyor. Coşkun Ulusoy, “Son yıllarda paranın tümünü bırakmaya başladılar. TSK'dan her yıl 5 bin kişi emekli oluyor. 2007-2008 arasında emekli olanların yüzde 60'ı ikramiyelerinin tümünü bırakmış.
Bu yabancı fonların da dikkatini çekiyor. Amerikalı Carlyle gurubu, bize sistemlerini anlatıp yatırım önerdi. Getirileri yüzde 12'ymiş. Bana sordular. Yüzde 40 dedim. ‘O zaman biz size yatırım yapalım” dedi.

Teğmene araba...
Coşkun Ulusoy, OYAK genel kurulunda ulaştıkları noktayı üyelere anlattıktan sonra bir üyenin “O araba var ya emekli olurken değil teğmen çıkarken vereceksiniz” dediğini, hatırlatarak, “Ben de hayır demedim, Şimdiki hedefimiz bu” dedi.
İbrahim Ekinci/Milliyet

Oyak, askere iki anahtarı garantiledi, 3 milyar dolarla dünyada maden avına çıktı

Oyak, 10.5 milyar liralık bilanço varlığıyla 241 bin 048 üyesini emeklilikte "bir ev, bir araba" sahibi yapmayı garantiledi.

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "Bir kıdemli başçavuş, 31 yılın sonunda Oyak'tan 195.7 bin lira alacak. Bu, bir ev, bir arabaya yetiyor" dedi. Ulusoy, ellerindeki 3 milyar dolar nakitin gücüyle dünyada kömür ve demir madeni arayışına girdiklerini söyledi.

ORDU Yardımlaşma Kurumu (Oyak), 48'inci yılında üyelerine "iki anahtar"ı, yani "bir ev, bir araba"yı garantiledi. 2008 sonu itibariyle 31 yıllık Oyak üyesi bir kıdemli başçavuş emekliliğinde 195 bin 770 lira toplu para alacak noktaya ulaştı. 39 yıllık Oyak üyesi bir korgeneral için de bu rakam 441 bin 404 liraya çıktı. Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "Oyak'ın toplam bilanço varlıkları 2008 sonu itibariyle 10 milyar 588 milyon liraya ulaştı. Böylece, 241 bin 048 üyemizden her yıl emekli olan 5 bin dolayında kişi, artık Oyak'tan eline geçecek toplu parayla bir ev, bir araba alacak noktayı yakaladı" dedi.

Devletten tek kuruş yok

Coşkun Ulusoy, Oyak Çimento ve Otomotiv Grubu Başkanı Celalettin Çağlar ve Oyak Genel Müdür Yardımcısı Caner Öner'le birlikte Mardin Çimento'da sohbet toplantısı düzenledi. Ulusoy, Oyak'ı, "Türkiye'nin ilk özel emeklilik fonu, yatırım fonu, kredi kurumu, hayat ve sağlık sigortası kurumu" diye tanımladı. Ulusoy, Oyak'ın 48 yıldır devletten tek kuruş almadığını, bundan sonra da almayacağını vurguladı. Ulusoy, Oyak'ın vergide diğer holdinglerden temel farkı olmadığına dikkat çekerek, "İştirak yatırımlarında Oyak'a yapılacak temettü ödemelerinde yüzde 15 stopaj kesiliyor. 2008'de Oyak üzerinden yaratılan vergi ve fon kesintileri 1.4 milyar lira" diye konuştu.

Devlet 36, Oyak 10 kesiyor

Coşkun Ulusoy, Oyak'ın üyelerinin "bir ev, bir araba" hayalinin nasıl gerçek olduğunu şöyle anlattı:

Devlet memurun maaşından yüzde 36 kesiyor. Aynı kesinti ordu mensubu maaşından da yapılıyor.

Ordu mensuplarının zorunlu üye olduğu Oyak'a kesilen aidat maaşın yüzde 10'u düzeyinde bulunuyor.

31 yıllık Oyak üyesi kıdemli başçavuştan yapılan kesintinin toplamı nominal 11 bin 260 lirayı buluyor.

Başçavuş, maaşından yüzde 36 kesen devletten 31 yılın sonunda 48 bin 048 lira emeklilik yardımı alıyor.

Kıdemli başçavuş, 31 yıl maaşının yüzde 10'unu kesen Oyak'tan emeklilikte 195 bin 770 alabilecek.

İstanbul, İzmir, Ankara

Oyak, "bir ev, bir araba" iddiasını ortaya atarken, İstanbul, İzmir ve Ankara'daki konut fiyatlarından yola çıktı. 100 metrekarelik 3 artı 1 daire fiyatı için 170-210 bin liralık fiyat aralığı dikkate alındı. Otomobil için de 2009 model 1.4 Renault Symbol'ün ÖTV indirimli 19 bin 600 liralık fiyatı ile 2009 model 1.6 Renault Megane'nin ÖTV indirimli 27 bin 500 liralık fiyatı örnek alındı.

Dünyada maden arıyor

Ulusoy, "Oyakbank ve Axa Oyak'ı sattıktan sonra 3 milyar dolarlık bir nakit gücüne ulaştınız. Şirket alımı konusunda ilerleme kaydettiniz mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Türkiye'de Lafarge'dan Aslan Çimento'yu almak üzere anlaştık. İzinler bekleniyor. Dünyada ise kömür ve demir madeni almak için arayışlara girdik."

241 bin 048 üyesi var 39 bin 533'ü emekli

Subay, astsubay ve uzman jandarmalar Oyak'ın zorunlu üyelerini oluşturuyor.

TSK bünyesindeki sivil memurlar, Milli Savunma Bakanlığı çalışanları, Oyak Grubu çalışanları ve uzman erbaşlar, isteğe bağlı üyeler arasında yer alıyor.

Yedek subaylar ise Oyak'ın geçici üyesi konumunda bulunuyor.

Oyak'ın toplam üye sayısı 241 bin 048'e ulaşıyor.

Bunların 201 bin 515'ini çalışanlar oluşturuyor.

Oyak'ın emekli üyeleri 39 bin 533 düzeyinde bulunuyor.

Oyak'ın sivil üyeleri de 30 bini aşıyor.

Yılda 1 milyar liralık büyüme yakaladı

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, göreve geldiği 2000 yılında toplam bilanço varlıklarının 643 milyon lira (1 milyar 023 milyon dolar) düzeyinde olduğunu vurguladı.

Ulusoy, 2008 yılı sonu itibariyle Oyak'ın toplam bilanço varlıklarının 10 milyar 588 milyon liraya (8 milyar 208 milyon dolar) ulaştığını belirtti.

Ulusoy, "Rakamlar, Oyak'ın bilanço varlıklarının yılda ortalama 1 milyar lira düzeyinde büyüdüğünü ortaya koyuyor" dedi.

Ulusoy ayrıca, Oyak'ın konsolide varlıkları toplamının ise 27 milyar lira düzeyinde olduğuna dikkat çekti.

Korgeneral emekli olurken 441 bin 404 lira alabiliyor

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "bir ev, bir araba" sloganıyla ortaya koyduğu emeklilik yardımlarına şu örnekleri verdi:

KORGENERAL (39 yıllık): Devlet, maaşından yüzde 36, Oyak ise yüzde 10 kesiyor. Oyak'a ödediği toplam nominal para 15 bin 760 liraya ulaşıyor. Emekli olurken devlet 64 bin 578 lira emeklilik yardımı verebiliyor. Oyak'ta 441 bin 404 lira toplu paraya ulaşabiliyor.

KIDEMLİ ALBAY (31 yıllık): Devlet, maaşından yüzde 36 kesiyor. Oyak'a aylık maaşının yüzde 10'unu ödüyor. Oyak'a ödediği aidat toplamının nominal düzeyi 13 bin 403 liraya ulaşıyor. Devlet emekli olurken 54 bin 469 lira emeklilik yardımı veriyor. Oyak'taki emeklilik yardımı 247 bin 754 liraya çıkıyor.

39 bin üye para bırakıyor Oyak dünya modeli olsun

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, kurumun başında 9 yılı geride bıraktığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Oyak'ın 39 bin 533 üyesi emekli olurken, birikmiş parasının en az 4'te birini sistemde bırakıyor, üyeliği sürüyor. Parasının tümünü bırakanlar da var. Yılda 5 bin Oyak üyesi emekli oluyor. Parasının en az 4'te birini Oyak'ta bırakanların oranı yüzde 80'e ulaşıyor. Oyak aslında Türkiye'den dünyaya model olabilir. Modeli yurtdışında anlatıyoruz."

ABD'li nemayı duydu, 'parayı size yatıralım' önerisi yaptı

COŞKUN Ulusoy, 2-3 yıl önce katıldığı bir uluslararası toplantıdan şu anektodu aktardı: "Toplantıda Amerikalı Cralyle Grubu'nun temsilcisi de vardı. Bizim paramız olduğunu biliyorlar. Kendi sistemlerini anlatıp, iyi getiri iddiasında bulundular. Amaçları bizim paramızı çekmekti. Sordum, yıllık getiri oranları yüzde 12'ydi. Ben, 'Bizimki yüzde 40' deyince, 'Biz parayı size getirelim' yanıtı verdi. Ancak, bize yatırım yapmaları yasal açıdan mümkün değil."

Erdemir'de 7 ay direndik maaş indirimi sonra geldi

COŞKUN Ulusoy, Oyak Grubu'na bağlı Erdemir'le onun bünyesindeki İsdemir'de nisan ayında gündeme gelen "yüzde 35 maaş indirimi"yle ilgili sorular üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "İsdemir ve Erdemir'deki sendikacılara durumu anlattık. Bir önlem alınmasa sadece Erdemir'den 1400 işçi çıkarmak zorunda kalacağımızı söyledik. İsdemir'de rakam daha yüksek olacaktı. Birbirine zıt fikirleri olan iki sendika aynı maaş indirim anlaşmasını aynı anda imzaladı. Biz bu noktaya gelinceye kadar krize 7 ay direndik. Mecbur kalınca maaş indirdik."
Hürriyet

Emekliye bir ev bir araba hayalini dünyaya yayacak

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, bu sene emekli olan üyelerine bir ev ve bir araba verdiklerini belirterek, "Bir konsept üretmişiz, o konsepti ihraç edebiliriz. Biz son zamanlarda Oyak konseptini dünyada işliyoruz ve son derece de ilgi görüyoruz” dedi

Coşkun Ulusoy, 2008'de OYAK'ın ödediği toplam verginin 1 milyar 388 milyon lira olduğunu bildirdi.

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, dünyada benzeri olmayan bir kuruluş olduklarını belirterek, "Hem emeklilik hem yatırım fonu olan dünyada tek kuruluşuz" dedi. Mardin Çimento Fabrikası'nda yapılan toplantıda konuşan Ulusoy, OYAK'ın askeri teşkilatın parçası olmadığını, devletten yardım almadığını, holdinglere benzer şekilde vergi ödediğini anlattı.

OYAK'IN KENDİ PARASI YOK

OYAK'ın bir anlamda Türkiye'nin ilk özel bireysel emeklilik fonu olduğunu anlatan Ulusoy, 'Bir yatırım fonu, kredi kuruluşu, hayat ve sağlık sigortası kuruluşu. Kendi parası yok. Kaynakları, 241 bin üyenin birikmiş parasıdır. Biz o imkanları yönetiyoruz. Yan faaliyetlerimiz var" dedi.

MARKA İHRAÇ ETMELİYİZ

Türkiye'de son zamanlarda marka konusunu gündeme getirdiklerini belirten Ulusoy, "Marka olmalıyız, marka ihraç etmeliyiz. Türkiye teknoloji üretip ihraç eden bir ülke olamadı. Ama bir konsept üretmişiz, o konsepti ihraç edebiliriz. Biz OYAK konseptini dünyada işliyoruz" dedi.

BİZ BU HAYALLE KURULDUK

Ulusoy, OYAK'ın 1961'de herkese bir ev bir araba hayaliyle kurulduğunu belirterek, "Bu sene bu konuda nerede olduğumuzu görmek için İstanbul Göztepe, Ankara Çayyolu ve İzmir Karşıyaka'ya 100 metre kare 3 artı 1 ve 10 yıldan yeni daire fiyatları ve OYAK'ın ürettiği arabaları baz alarak üyelerimizin emekli olduklarında bunları alıp alamayacağını inceledik. Emekli olduğunda OYAK'tan 441 bin lira alacak korgeneral, 248 bin lira alacak kıdemli albay ve 196 bin lira alacak kıdemli başçavuşun bir ev ve araba alabileceğini gördük. Bir tek başçavuş başka bölgeden ev alabilecek" dedi.

Bizi boşver size yatırım yapalım

OYAK'ın iyi bir yatırım uzmanı olduğunu ifade eden Ulusoy, 2-3 yıl önce OYAK'ı kendi fonlarına yatırım yapmaya çağıran Carlyle Grubu'nun yüzde 12 kazanç beklediklerini söylediğini, kendisinin ise OYAK'ın o sene yüzde 40 kazandığını ifade ettiğini anlattı. Ulusoy, görüştüğü kişinin 'Bizi boş ver biz size yatırım yapalım' dediğini, ancak bunun kanunen mümkün olmadığını dile getirdi.

Devlet bu sistemi iyi değerlendirmeli

Ulusoy, 'OYAK artık bir ev bir araba verebiliyorsa, ama bir hakim, bir doktor, başka bir devlet çalışanımız bunları yapamıyorsa bunun devlet tarafından iyi değerlendirilmesi lazım. Türkiye'de bunu polis, öğretmenler niye yapmasın? Bir şey doğru kurulur, kurgulanır ve yürürse, insanımıza emekli olurken büyük bir katkı verebildiği gibi Türkiye'deki istihdam, kazanç, sosyal sorunlara da çözüm bulabilecek yatırımları yapabilir birikimi sağlayabiliriz. Modeli yabancılara da önerdik. Durmadan davet ediliyoruz anlatalım diye bu modeli'dedi.

Verdikten sonra söylüyoruz

'Bu sene emekli olan üyemize bir ev bir araba veriyoruz' diyen Ulusoy, 'Bir ev, bir araba. Bu bu senenin sloganı, ama biz verdikten sonra söylü-yoruz. OYAK'ta kesilen para maaşa esas ücretin yüzde 10'u. Devlet ise yüzde 36 oranında kesinti yapıyor. Bu rakamlar doğru, dürüst ve milletlerarası kurallara uyarak çalışan bir sistemin daha başarılı olabildiğini ifade ediyor" dedi.
İbrahim KAHVECİ/Yenişafak

OYAK emeklinin evini geri getirdi, yanına bir de araba ekledi

İyi yatırım uzmanı OYAK'ın verdiği emekli ikramiyesiyle 2008'de İstanbul, Ankara ve İzmir'de 100 metrekarelik daireyle, bir araba alınabiliyor. SGK'nın verdiği emekli ikramiyesiyse OYAK'ınkinin dörtte biri ile yedide biri arasında değişiyor

Emeklinin 70'li yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle uçup giden ‘bir ev hayali' OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu),  emeklileri için geri dönüdü. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının ve emeklilerinin ikincil sosyal güvenlik kuruluşu olan OYAK'ın emekli üyeleri 2008 yılında kendilerine verilen emeklilik yardımıyla (emekli ikramiyesi) İstanbul, Ankara ve İzmir'de bir apartman dairesi ile OYAK iştiraklerinden Renault'nun ürettiği arabalardan satın alabilir hale geldiler.
Grubun faaliyetlerine ilişkin olarak Mardin Çimento'da yapılan sohbet toplantısında konuşan Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, OYAK'ın 1961 yılındaki kuruluş sloganı olan ‘Bir ev, bir araba' hedefine bu yıl ulaşıldığını belirtti. Ulusoy, “OYAK bundan 38 yıl önce emeklilerine bir ev ve bir araba sağlamak düşüncesiyle yola çıkmıştı. Türkiye'nin ilk özel bireysel emeklilik fonu olmasının yanısıra yatırım fonu özelliği bulunan OYAK, bugün bu hedefine ulaşmıştır” dedi. Bugün TSK'ya 31 yıl hizmet vererek emekli olan bir kıdemli albay 247 bin 754 TL. emeklilik ikramiyesi alıyor.

Hayaller gerçek oldu
İstanbul'un Göztepe semtinde 100 metrekare büyüklüğünde, üç odalı ve 10 yıldan yeni apartman dairesinin fiyatıysa 210 bin TL. Ankara'nın Çayyolu bölgesinde aynı özelliklere sahip bir apartman dairesinin fiyatı 180 bin, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde ise 170 bin TL. Emekli albay apartman dairesini İstanbul'un Göztepe semtinde alsa bile elinde OYAK'ın verdiği emekli ikramiyesinden 37 bin 754 TL kalıyor. Bu paranın 27 bin 500 TL.'lik kısmıyla OYAK'ın iştiraki olan Renault'dan 2009 model Renault Megan 1.6 araba aldığında elinde 10 bin 54 TL kalıyor. Apartman dairesinin Ankara veya İzmir'de alınması, seçilen arabanının daha alt model olması (2009 model Renault Symbol 1.4) durumunda ise elinde daha fazla para kalıyor.
Kıdemli albay için erişilebilir hale gelen ‘bir ev, bir araba' hedefi, emekliye ayrılan kıdemli başçavuş için de İstanbul'da apartman dairesi alması durumunda erişilebilir bir hedef oluyor. OYAK, II. kademe kıdemli başçavuşa 31 yıllık hizmeti sonunda emekli olduğunda 195 bin 770 TL ikramiye ödüyor. Aynı başçavuşun devletten aldığı emeklilik ikramiyesi ise 48 bin 48 TL. Emekli başçavuş apartman dairesini İstanbul'da almak isterse OYAK'ın emeklilik ikramiyesine devletten aldığı emeklilik ikramiyesinden 14 bin 230 TL ilave etmesi gerekiyor. Emeklilik yaşamını İzmir ya da Ankara'da satın alacağı bir apartman dairesinde sürdürmek isterse devletten aldığı emekli ikramiyesine el sürmüyor. Aynı apartman dairesini Anadolu'nun bir kentinde alması durumunda OYAK'ın emekli ikramiyesinden önemli bir miktarı da tasarruf edebiliyor. Apartman dairesinin İstanbul dışında alınması durumunda OYAK'ın emekli ikramiyesi hem ev, hem de araba için yeterli oluyor.

Yeni hedef ne?
Genel Kurul toplantısında üyelere “Bu kadar yıllık yolculuğumuzda vardığımız nokta. Artık inşallah bize soru sormazsınız” dediğini, ancak bir üyeden “O araba var ya emekli olurken değil teğmen çıkarken vereceksiniz” karşılığını aldığını anlatan Ulusoy, “Ben de hayır demedim ama, dikkat edin” dedi. Türkiye'nin ilk özel bireysel emeklilik fonu olan OYAK aynı zamanda bir yatırım fonu. Ulusay'a göre bu özelliğiyle dünyada bir ilk. Çünkü OYAK dünyadaki diğer emeklilik fonlarının aksine şirketlerden büyük miktarda hisse alarak aktif yatırımcı oluyor.

Sistem nasıl işliyor?
Yani şirketlerin yönetimini üstleniyor ve büyük ortak haline geliyor. Devletin özelleştirdiği ÇİTOSAN'a ait çimento fabrikalarını alarak sektörün en büyük oyuncularından biri haline gelen OYAK bu konumunu 2006 yılında Ereğli Demir Çelik özelleştirmesiyle de güçlendirdi. Subaylar, astsubaylar ve uzman jandarmalar Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının ve emeklilerinin sosyal güvenlik kuruluşu olan OYAK'ın zorunlu üyelerini oluşturuyor. Yedek subaylar da sistemin geçici üyeleri. Üyeler OYAK'a baz maaşlarının yüzde 10'u kadar aidat ödemesi yapıyor.
 Kurumun diğer gelirleri arasında finansal yatırım gelirleri, iştirak gelirleri, üye aidatları ve diğer gelirler var. Ulusoy'un deyimiyle OYAK çok iyi bir yatırım uzmanı, Bunu da 2008 yılında yüzde 26.3 olan nema oranıyla kanıtlamış. 2007 yılındaki Oyakbank satışından gelen kaynak ise o yıl nema oranının yüzde 54.2'ye fırlamasını beraberinde getirmiş. OYAK'ın 2008 sonu itibarıyla üye sayısı 241 bin 48. Bunun 201 bin 515'i çalışanlar, 39 bin 533'ü ise emekli olduğu halde birikimlerini çekmeyenler oluşturuyor. Çalışan üyelerden 30 bini de sivil memurlar, grup iştiraklerindeki çalışanlar. Ulusoy, varlıklarının, yani Türkiye'de yatırıma yöneltecekleri rakamların 2000 yılından 2008'in sonuna kadar nominal olarak 16 kat artarak 643 milyon liradan 10 milyar 588 milyon liraya çıktığını, dolar olarak da 1 milyar dolardan 8 milyar dolara ulaştığını söyledi. Ulusoy, “Her yıl 1 milyar dolar net birikim yaratmışız. Bu Türkiye için iyi bir model” dedi ve aktif büyüklüklerinin 27 milyar TL olduğunu söyledi.

‘Emekli olan artık parasını çekmiyor'
OYAK'ın iyi yatırım uzmanlığı beraberinde emeklilerin de büyük ilgisini getirmiş. Geçtiğimiz yıllarda emlekli olduktan sonra emekli ikramiyesini alıp kurumla ilgisini kesen emekliler artık paranın bir kısmını OYAK'ta bırakmaya başlamışlar.
Bunun nedeni ise yüksek nemadan yararlanıp ‘iyice' bir ikinci emeklilik maaşı almak istemeleri ve kurumla ilişkiyi sürdürme arzusu. Genel Müdür Coşkun Ulusoy bu gelişmeyi şöyle dile getiriyor: “Emekliler de emekli oldukları zaman OYAK'la irtibatlarını kesmemek için bir miktar paralarını bırakabilirler. Ancak son yıllarda paranın tümünü bırakmaya başladılar.
Bu ilginç bir yaklaşım bence ve bize olan güveni gösteriyor. Güven o kadar arttı ki 30-40 sene çalışan üyelerimiz, uzun yılların emeğini olduğu gibi OYAK'a bırakarak 'emekli üyelerimiz' sınıfına geçiyorlar. Ben bunu istemiyorum. Geçen gün temsilciler kurulunda ‘Arkadaşlar paranın dörtte dördünü bırakmaya başladınız, hiç olmazsa dörtte birini alın birini alın kendiniz yönetin, bir ihtiyacınız olur, bütün yumurtaları aynı sepete koymayın' dedim.”
TSK'dan her yıl 5 bin kişi emekli oluyor. 2007-2008 döneminde emekli olanların yüzde 60'ı emekli ikramiyelerinin tümünü OYAK'ta bırakmış ve ikinci bir emekli maaşı almaya devam etmiş. Bugün 39 bin kişi emekli ikramiyesinin en az dörtte birini OYAK'ta bırakıyor.

‘Erdemir'de yedi ay direndik'
Krizin geleceğini Türkiye'de çok önceden görenler olduğunu belirten Coşkun Ulusoy, nisanda açıkladıkları “Erdemir ve İsdemir'de ücretlerden 16 ay süreyle yüzde 35 indirim' öngören plan konusunda ise şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl benimle yapılan bir söyleşide krizin yaklaşmakta olduğunu söylemiştim. Bana işçi çıkartır mısınız dendiğinde ise bunu en son alternatif olarak gördüğümün altını çizmiş ve tekne su alırsa tabii ki kurtarmak için son alternatif olmak koşuluyla işçi çıkarma dahil her türlü önlemi alacağımı ifade etmiştim. Mart sonunda baktık ki hammade fiyatları yükselmiş, satış yok. Aldığımız tasarruf önlemleri de yetmiyor. Oturduk hem İsdemir'deki, hem de Erdemir'deki sendikacı arkadaşlarımızla görüştük. Durumu anlattık.
Bir önlem alınmaması durumunda yalnızca Erdemir'den 1400 civarında işçi çıkartmak zorunda kalacağımızı söyledik. Anlaşmayı birbirine zıt fikirleri olan iki sendika aynı anda imzaladı. Ne zaman yapmışız bunu. Krizin başlangıcından tam yedi ay sonra. Yedi ay direnmişiz ama sonunda mecbur kalmışız.”

Amerikalılar ‘Size yatırım yapalım' dedi
Coşkun Ulusoy, 2-3 yıl önce katıldığı uluslararası bir toplantıda kendi sistemlerini anlattığını belirterek şöyle konuştu:
“Toplantıda geçmişte Türkiye'de yatırım yapma girişimleri olan Amerikalı Carlyle gurubu da var.  Bizim paramız olduğunu biliyorlar.  Onlar da bize kendi sistemlerini anlattılar ve iyi getiri sağladıklarını söylediler. Ne kadar getiri sağlıyorsunuz dedim. Cevap yüzde 12 idi. Daha sonra onlar bana sordular. Benim cevabım yüzde 40 olunca muhatabım başını salladı ve “Bizi boş ver biz size yatırım yapalım” dedi. Ancak tabii bize yatırım yapmaları yasal açıdan mümkün değildi.”
 Coşkun Ulusoy'a göre, OYAK yatırımlarının nema oranının yüksek olmasının nedeni kararların objektif kriterlere göre ve baskı altında olmadan verilmesi. Ulusoy, “Sanılanın aksine TSK bize karışmaz, kimse bize ne yatırım yapacağımızı telkin etmez” dedi. Maaşından yüzde 10 aidat kesilen OYAK üyesi, sosyal güvenliği için yüzde 36'lık kesinti yapılan bir kişiye göre 4 ile 7 misli daha fazla emeklilik ikramiyesi alıyor.
Ruhi SANYER/Radikal

OYAK emeklilerine ev ve araba veriyor

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, 1961'de kurulan OYAK'ın o zamanlar üyelerine bir ev bir araba hayaliyle kurulduğunu belirterek, "Geçen yıl itibarıyla bizden emekli olanlara bir ev, bir araba hayallerini gerçekleştirebildiğimizi gördük" dedi. Emeklilikte verdikleri toplu parayla, 'üyeler ev ve araba alabiliyor mu?' diye bir araştırma yaptırdıklarını kaydeden Ulusoy, araştırmanın sonuçlarını şöyle özetledi: "Gazete ilanlarındaki fiyatları baz alarak; İstanbul Göztepe, Ankara Çayyolu, İzmir Karşıyaka'da 100 metrekare 3+1 büyüklükte ve bina yaşı 10'un altında bir daire fiyatını belirledik. Buna Renault marka bir arabayı ekledik ve emeklilerimize verebildik."
Takvim

OYAK emeklilerine hem ev hem araba 
 
OYAK, emeklisine verdiği 1 ev 1 araba sözünü tuttu

OYAK 1961 yılında kurulduğunda misyonu her emeklisine bir ev bir de araba alabileceği gelir yaratmaktı. Coşkun Ulusoy'un genel müdürlüğü döneminde nema oranlarını artıran OYAK, bu sözünü yerine getirecek performansa ulaştı. Coşkun Ulusoy, “Bundan sonraki hedefimiz daha yolun başında teğmen olana bir ev, bir araba vermek” dedi.

1961 yılında kurulduğunda tüm üyelerine bir araba bir de ev sözü veren OYAK, Coşkun Ulusoy'un yönetiminde bu hayaline ulaştı. Yapılan hesaplamaya göre bu yıl TSK'dan emekli olacak 5 binin biraz üzerindeki personel OYAK'tan alacakları emekli yardımları ile hem ev hem de otomobil sahibi olabilecek.

OYAK'ta kesilen paranın maaşa esas ücretin yüzde 10'u olduğunu, devletin ise yüzde 36 oranında kesinti yaptığını anlatan OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, doğru, dürüst ve milletlerarası kurallara uyarak çalışan bir sistemin başarılı olabildiğini gösterdiklerini söyledi.

Hedef teğmene ev-oto

Emekli olduğunda OYAK'tan 441 bin lira alacak korgeneral, 248 bin lira alacak kıdemli albay ve 196 bin lira alacak kıdemli başçavuşun bir ev ve araba alabileceğini gördüklerini, bir tek başçavuşun İstanbul Göztepe'de ev almaya parasının yetmeyeceğini, ancak yakın bir bölgeden ev sahibi olabileceğini dile getiren Ulusoy, ayrıca emeklilere devletin vereceği emeklilik parasının da bulunduğunu bildirdi.

Genel Kurul toplantısında üyelere “Bu kadar yıllık yolculuğumuzda vardığımız nokta. Artık inşallah bize soru sormazsınız” dediğini, ancak birinin çıkıp “O araba var ya emekli olurken değil teğmen çıkarken vereceksiniz” karşılığını verdiğini anlatan Ulusoy, “Ben de hayır demedim ama” dedi.

Ulusoy, eldeki varlıklara o sene kazanılan paranın oranından oluşan nemanın 2006'da 25.1'den 2007'de 54.2'ye, geçen sene de 26.3'e yükseldiğini bildirerek, bunun Türkiye'deki bütün fonlardan yüksek ve enflasyonun en az iki misli üstünde olduğunu söyledi.

OYAK gelirlerine değinen Ulusoy, üye aidatların toplam gelirler içindeki payının sadece yüzde 8 olduğunu iştirak ve finansal yatırım gelirlerinin ağırlığı oluşturduğunu söyledi.

Oyakbank'ı satarken küfür edenler, şimdi gelip elimi öpüyor

Coşkun Ulusoy, Oyakbank'ı sattıklarında çok eleştirenler olduğunu hatırlatarak “Bunun kararını ben verdim ve tüm sorumluluğunu da aldım. Bedelini ödemeye hazırdım. Ancak şimdi herkes ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görüyor. O zaman küfür edenler bile şimdi gelip elimi öpüyor” dedi.

Versinler bize SGK'ya da aynı sistemi uygulayalım

Sosyal Güvenlik Kurumunda OYAK'ın modelinin niye uygulanmadığını soran bir gazeteciye espriyle “Versinler bize uygulayalım onlara da” yanıtını veren Ulusoy, şöyle devam etti:

“Uygulanabilir. Ama burada şunu garanti edeyim, şu telefonla bu kişinin işe girmesi, şu telefonla bu yatırımı yapmamız veya yapmamamız diye bir şey yok. Ama ne yazık ki o SGK gibi devletin parçası olan kurumlarda başka etkilerin olduğunu düşünmemiz lazım. Olmasın, bu model çalışır.”

OYAK 441 bin TL verirken SGK 64 bin TL verebildi

Coşkun Ulusoy, “Oyak bir model olmalı” derken bunu çarpıcı örneklerle de ortaya koydu. 1969 yılında görevine başlayan ve şu an korgeneral olan bir asker üyeliği süresince OYAK'a 15 bin 760 TL nominal değerde aidat ödedi. Buna karşılık bu aidatlar OYAK'ta değerlendirilerek 441 bin 404 TL'lik bir değere ulaştı. Oysa korgenerale emekli olduğunda SGK'nın ödeyeceği emeklilik yardımı ise 64 bin 578 TL'de kalıyor.

Modeli ihraç edebiliriz, polise öğretmene de uyarlayabiliriz

“OYAK artık bir ev bir araba verebiliyorsa, ama bir hakim, bir doktor, başka bir devlet çalışanımız bunları yapamıyorsa bunun devlet tarafından bence iyi değerlendirilmesi lazım. Böyle bir ilave katkı, evet bir şey ödüyorsunuz ama bunun karşılığını da ödeyebilen bir modelimiz var. Türkiye'de bunu polis, öğretmenler niye yapmasın?” diyen Coşkun Ulusoy, OYAK modelinin her meslek grubuna örnek olabileceğini hatta yurtdışına bile marka olarak ihraç edilebileceğini söyledi.

Ulusoy, modeli yabancılara da önerdiklerini dile getirerek, “Finansal enstrüman alıp pasif kalmayın, bizler gibi idareye girin, başka imkanları da uzun uzun anlatıyoruz ve ses de geliyor. Durmadan davet ediliyoruz anlatalım diye bu modeli...” şeklinde konuştu.

Ulusoy, dünyada tam anlamıyla OYAK'a benzeyen bir kuruluşun olmadığını belirterek, “Mesela yatırım fonları var, ama emeklilik fonları değil. Ama hem emeklilik hem yatırım fonu, ikisinin birarada olduğu tek kuruluş biziz” dedi.

39 bin kişinin emeklilik parasının en az 4'te birini bırakarak sisteme dahil olduğunu belirten Ulusoy, her yıl TSK'dan emekli olan 5 bin küsur kişinin yaklaşık yüzde 60'ının alacağının 4'te 4'ünü bıraktığını, toplam içeride bırakılan paranın ise 753 milyon lira olduğunu söyledi. Ulusoy, 9 sene önce emekli olan 100 kişinin 40-50'sinin üyeliği biraz daha devam etsin diye bir miktar para bıraktığını ancak 2008 sonu itibarıyla emekli olanların yüzde 80'inin parasının tamamını bıraktığını söyledi.

2011'den önce düzelme başlamaz

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, küresel ekonomik krizde, 2011'den önce düzelme başlangıcı olacağına dahi inanmadığını belirterek, “Bunun daha ilerilere kayabileceğini, sektörel farklılıklar olmakla birlikte, tartışmamız, düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

OYAK Grubu faaliyetlerine ilişkin Mardin Çimento Fabrikası'nda gerçekleştirilen sohbet toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ulusoy, krize ilişkin öngörülerde bulundu. Ulusoy, “Dünyada bilen bilmeyen herkes, krizin geleceğini görememiş, televizyonlardaki büyük ekonomistlerimiz dahi, her gün konuşuyorlar. Onlara ilaveten benim söyleyecek şeyim şu; kim ne derse desin 2011'den evvel bir düzelme başlangıcı olacağına dahi inanmıyorum. Bunun daha ileriki yıllara kayabileceğini, sektörel farklılıklar olmakla birlikte tartışmamız, düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

ERDEMİR'i sat-mam

Coşkun Ulusoy, “Ereğli'den Mittal ile Arcelor'un hisse almasına” ilişkin bir soruya, “Ben burada görevli olduğum sürece, ERDEMİR bir şey satmayacak, hisse payını azaltmayacak' diye beyanat verdim, bir kez daha tekrarlıyorum, ben olduğum sürece böyle bir şey olmayacak” yanıtını verdi.

İSDEMİR'e yeni yatırım

Ulusoy, İSDEMİR'de uzun ürün üretiminin çeşitlenerek süreceğini, bunun için gerekli makineleri alacaklarını belirterek, “Bu yatırımın miktarı, 60 milyon dolar civarında. 3 milyar dolar yatırım yaptık, kimsenin kılı kıpırdamadı, belki bu ses getirir” dedi.

Hesaplama nasıl yapıldı?

* Konut satış fiyatları, gazetelerin emlak sayfalarındaki ilanlardan ve emlak komisyoncuları ile görüşülerek tespit edildi.

* İstanbul için Göztepe semti, Ankara için Çayyolu bölgesi, İzmir için Karşıyaka ilçesi baz alındı.

* 100 m2, 3+1 büyüklükte, 10 yıldan yeni apartman daireleri düşünüldü.

* Emeklilik Yardımları, 31 Yıllık Hizmet Süresi ile 31 Aralık tarihleri itibariyle kıdemli albay ve II. kad. kıdemli başçavuş rütbesindeki üyelere göre hesaplandı.

* Otomobil için de 2009 model Renault Megane ve Renault Symbol örnek alındı. Megane 1.6'nın fiyatı 27 bin 500, Symbol'ün fiyatı ise 19 bin 600 TL olarak hesaplandı.

Tabloya göre 31 yıl görev yapan bir kıdemli albay 2008 sonu itibarıyla Oyak'tan tam 247 bin 754 TL emekli yardımı almaya hak kazandı. Kıdemli albay bu parayla 210 bin TL'ye İstanbul Göztepe'den bir ev alsa dahi cebinde 37 bin 754 lirası kalıyor. Bu para ile de çok rahatlıkla bir araba alabiliyor.

Tabloya bakıldığında Oyak'ın bu hayali 2000 ya da 2004 yılında gerçekleştiremediği ödenen emekli yardımı ile konut fiyatları arasında aleyhte bir fark çıktığı görülüyor.
Ercan İNAN / Vatan

İki anahtar rüyası askere kısmet oldu
 
Tansu Çiller'in seçim sloganı olarak kullandığı 'iki anahtar' hayalini OYAK gerçekleştirdi. OYAK Genel Müdürü Ulusoy, 'Emekli olan üyelerimize ödediğimiz tazminatla üç büyük kentten ev ve bir araba satın alınabiliyor' dedi. 39 yıl çalışan korgenerale devlet 65 bin lira, OYAK ise 441 bin lira veriyor

Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Türkiye'nin 1961'de kurulan OYAK modelini incelemesi hatta yurtdışına ihraç etmesi gerektiğini söyledi. 1960 yıllarda kurulan ikincil sigorta sistemlerinin çoğunun başarısız olduğunu ancak OYAK'ın bugün emekli olan üyelerine bir ev ve araba alabilecek tutarda tazminat ödediklerini söyleyen Ulusoy, OYAK'ın başarılı olmasını şöyle açıkladı: OYAK, tamamen profesyonel bir ekip tarafından yönetiliyor. OYAK'ın kuruluş esasları en ince ayrıntısına kadar belirlenmiştir ve buna harfiyen uyulur. Ne bir üyemiz ne de başka bir grubun müdahalesine izin verilmez.

ÜYELERİMİZ BİZİ BIRAKMIYOR
Mardin Çimento tesislerinde düzenlediği yıllık basın toplantısında konuşan Coşkun Ulusoy, OYAK'ın şu an 241 bin üyesi olduğunu da belirterek 'Şirketin hiç parası yoktur, tüm varlığımız üyelerimizin katkılarıdır. Biz bu parayı yönetiyoruz. Türkiye'de son zamanlarda marka olmayı, marka ihraç etmeyi tartışıyor. İşte biz bir konsept üretmişiz, bunu ihraç edebiliriz' dedi. Coşkun Ulusoy, üyelerinin, 23 bini sivil memurlar ve OYAK çalışanlarından oluşan, 201 bin 515'i muvazzaf ve 39 bin 533'ü emekli toplam 241 bin 48 kişi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: 'Emekliler de emekli oldukları zaman OYAK'la irtibatlarını kesmemek için bir miktar paralarını bırakabiliyor. Son yıllarda 4'te 4'ünü bırakmaya başladılar. Güven o kadar arttı ki 30-40 yıl çalışan üyelerimiz, uzun yılların emeğini olduğu gibi OYAK'a bırakarak 'emekli üyelerimiz' sınıfına geçiyorlar.

DEVLET ÖRNEK ALSIN
'Bu yıl emekli olan üyemize bir ev bir araba veriyoruz' diyen Ulusoy, 'Emekli olurken bir kıdemli albay 2008 yılı sonu itibarıyla devletten 55 bin lira, OYAK'tan ise 248 bin lira alıyor. Bize yaptığı katkı yüzde 10, devletin yaptığı kesinti ise yüzde 36. Hizmet süresi arttıkça alacağı para da artıyor' dedi. Ulusoy, OYAK'ın 1961 yılında herkese bir ev, bir araba hayaliyle kurulduğunu dile getirerek, bu sene bu konuda nerede olduklarını görmek için İstanbul Göztepe, Ankara Çayyolu ve İzmir Karşıyaka'ya 100 metre kare 3 artı 1 ve 10 yıldan yeni daire fiyatları ve OYAK'ın ürettiği arabaları baz alarak üyelerinin emekli olduklarında bunları alıp alamayacağını incelediklerini anlattı.

Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü: 'OYAK artık bir ev bir araba verebiliyorsa, ama bir hakim, bir doktor, başka bir devlet çalışanımız bunları yapamıyorsa bunun devlet tarafından bence iyi değerlendirilmesi lazım. Böyle bir ilave katkı, evet bir şey ödüyorsunuz ama bunun karşılığını da ödeyebilen bir modelimiz var. Türkiye'de bunu polis, öğretmenler niye yapmasın? Türkiye'ye vermek istediğim mesaj bu. Ulusoy, son yıllarda yabancı basının OYAK ile yakından ilgilendiğini ve sık sık haber yaptıklarını da belirtti.

DÜZELME EN ERKEN 2011'DE
Ulusoy, 'Dünyada bilen bilmeyen herkes, krizin geleceğini görememiş, televizyonlardaki büyük ekonomistlerimiz dahi, her gün konuşuyorlar. Onlara ilaveten benim söyleyecek şeyim şu; kim ne derse desin 2011'den evvel bir düzelme başlangıcı olacağına dahi inanmıyorum. Bunun daha ileriki yıllara kayabileceğini, sektörel farklılıklar olmakla birlikte tartışmamız, düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum' dedi.

Erdemir'de ben varken Mittal olmaz
ERDEMİR'DE satışlarda bir miktar kıpırdanma olduğunu, hammadde fiyatlarında da yükselmenin başladığını belirten Ulusoy, 'İşçilerimizle de anlaştık, kriz başladıktan 7 ay sonra maaşlarında 16 ay geçerli olacak indirim yapıldı. Erdemir işçisi zaten sektöründe en iyi kazanan işçidir' dedi.
 Erdemir'le ciddi bir servet yaptıklarını da belirten Ulusoy, 'Biz ne zaman istesek Erdemir'i krizin göbeğinde, aldığımızın çok üstünde fiyattan satarız. Ancak daha önce de söylemiştim, ben görevde olduğum sürece Mittal olmayacak' dedi. Ulusoy, otomotiv ve çimento şirketlerinde de herhangi bir sıkıntı olmadığına dikkat çekerek 'Krize karşın İsdemir'de 60 milyon dolarlık yeni yatırım başlayacak' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin üçüncü büyük grubuyuz
OYAK'IN yönettiği likit varlıkların toplam miktarı  8 milyar dolara ulaştı. Ulusoy, 'Bu para genelde Türkiye'de, bankalarda ve devlet kağıtlarında bulunuyor. Bu sekiz milyarın yarısı üyelerimizden topladığımız aidatlar ile emeklilik birikimleri'  dedi. Üyelerine dağıtacakları net dönem karı toplamının 1 milyar 911 milyon lira olduğuna dikkati çeken Ulusoy, karşılaştırma yapmak için Koç ve Sabancı Holding'in dağıttığı karlara bakıldığında, Koç Holding'in rakamının 2,023, Sabancı Holding'in ise 1 küsur olduğunu ifade etti. Ulusoy, Oyak'ın gelirlerinin yüzde 40'ının finansal yatırımlardan, yüzde 35'inin iştiraklerden, yüzde  8'inin üye aidatlarından ve yüzde 12'sinin de emekli maaş sisteminden sağlandığını söyledi.

Kuzey Irak'ta çakma OYAK var
ULUSOY, sık sık gündeme gelen OYAK'ın Kuzey Irak'taki varlığıyla ilgili sorulara da yanıt verdi. Ulusoy 'Geçenlerde nedense ana gündem maddesi ordu olan bir gazete OYAK'ın Kuzey Irak'ta yüzlerce şirketi olduğunu yazdı. Bırakın Kuzey Irak'ı bizim Türkiye'de dahi yüzlerce şirketimiz yok. Biz Irak'a gitmeyeceğiz, ABD'nin orada başarılı olacağına inanmadım Afganistan'da başarılı olacağına da inanmıyorum. Ancak duyduğumuz kadarıyla Kuzey Irak'ta adımızı kullanan 'çakma' bir OYAK şirketi var ancak kim olduğunu bulamadık' dedi.

1 milyar 388 milyon TL vergi
OYAK'IN vergi ödemediği eleştirileriyle de karşı karşıya kaldığını belirten Ulusoy, şu yanıtı verdi: 'Oyak, askeri teşkilatın bir parçası değil, devletten de yardım ve katkı almıyor. Diğer holdinglere benzer şekilde vergi ödüyoruz. Hatta iştirak yatırımlarında bize yapılan temettü ödemelerinden yüzde 15 stopaj kesilirken holdinglere yapılan ödemelerde yapılmıyor. Ayrıca finansal yatırımlarda OYAK da diğer holdingler gibi stopaja tabi. 2008 yılında toplam 1 milyar 388 milyon lira vergi ödedik.'

Termik santrala 1 milyar  $
OYAK Grubu, İskenderun'da Alman RWE Power ile ortak olduğu termik santralda kapasite artırımına hazırlanıyor. Bu yıl içinde başlayacak yatırımın üç yıl içinde tamamlanacağını ve yatırımın bir milyar dolara ulaşacağını söyleyen Ulusoy, 'Bu tesisin kapasitesi 1200 megavat. Kapasiteyi 600-800 megavat artıracağız' dedi.

ŞİRKET ALACAĞIZ
Oyak'ın elinde 3 milyar doların üzerinde nakit olduğunu söyleyen Ulusoy, yurtiçinde ve yurtdışında satın alacak şirket aradıklarını belirterek 'Fiyatlar satın alma düzeyine indi,  hızlı hareket etmezsek geç kalabiliriz' şeklinde konuştu. Ulusoy, 'Sivas ve Malatya'da demir cevheri yatırımımız var ancak bunlar yeterli olmayacak görünüyor. Farklı yerlerde ve ülkelerde yeni madenler arıyoruz. Ayrıca Erdemir'in ürünlerinin satışını güçlendirecek ticari alanlarla da ilgileniyoruz' dedi.
Esin GEDİK/Akşam

Oyak emeklisine araba ve ev garanti

Oyak'ın bir emeklilik fonu ve bir girişimci sermaye yatırım fonu olarak özgün bir başarı modeli olduğunu belirten Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, bu özelliği ile kurumun uluslararası ilgi çektiğini söyledi.
 
Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak) Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, 1961 yılında kurulan Oyak'ta emeklilere "1 ev 1 araba" alacak kadar ikramiye ödeme hedefine bu yıl ulaştıklarını, yeni hedefin üyelerine teğmen olarak askerliğe başladıklarında bir araba ve beş-on yıllık çalışma sonunda da ev verebilmek olduğunu söyledi. "Oyak, bir emeklilik fonu ve bir girişimci sermaye yatırım fonu olarak özgün bir başarı modeli" diyen Ulusoy, bu özelliği ile kurumun uluslararası ilgi çektiğini vurguladı.
Oyak'ın, Türkiye'nin "en liberal anayasası"nın yapıldığı 1961 yılında kurulduğuna işaret eden Ulusoy, aynı dönemde kurulan Memur Yardımlaşma Kurumu (Meyak) gibi diğer ikincil sosyal güvenlik kuruluşlarının uzun süre ayakta kalamadıklarına işaret etti. Oyak'ta nemalandırma oranlarının özellikle 2000 yılından itibaren enflasyon oranının en az iki katı kadar olduğuna işaret eden Ulusoy, bu oranın 2004 yılında 4.3 kat ve 2007 yılında da 6.4 kat olarak gerçekleştiğini vurguladı. Ulusoy, "1 ev 1 araba" hesaplamasında konut satış fiyatlarının, yıl sonları ve 2009 Mayıs ortası itibariyle, 100 metrekarelik ve 10 yıldan genç örnek konut fiyatlarının İstanbul için Göztepe, Ankara için Çayyolu ve İzmir için de Karşıyaka'nın ve Renuault Megane ve Clio otomobillerin baz alındığını ekledi. Buna göre, emekli olduğunda, Emekli Sandığı ödemesi dışında 195 bin ile 441 bin lira arasında ikramiye almaya hak kazanan üyeler, diledikleri kentte daire ve Renault araba alabiliyorlar. Ulusoy, "Emekli üyelerimizin çok büyük bölümü ikramiyelerinin en az yüzde 25'ini kurumda tutarak kazançlarını devam ettiyorlar; son yıllarda ikramiyelerinin tamamını kurumda bırakanların oranı hızla yükseliyor" diye ekledi.
 
Emeklilikte örnek model
Türkiye'nin ilk emeklilik fonu ve girişimci sermaye yatırım fonu olarak Oyak'ın örnek bir model oluşturduğunun altını da çizen Ulusoy, bu özelliği ile uluslararası ilgi çektiğini söyledi ve kurumun modeli ve işleyişi konularında bilgi almak üzere çok sayıda yabancı kuruluşun başvuruda bulunduğunu anlattı. OECD'de tüm emeklilik fonlarının zarar etmesine karşın Oyak'ın yüksek oranlarda nema ürettiğine dikkat çeken Ulusoy, "Bu; doğru çalışan bir modelin doğru sonuçlar vereceğini gösteriyor" dedi ve ekledi: "Türkiye bir marka ihraç edecekse Oyak modelini ihraç edebiliriz. Özellikle yabancı basının artan ilgisi nedeniyle birçok ülkeden çağrı alıyoruz ve biz de gidip modelimizi anlatıyoruz."
 
İsdemir'e yatırım 3 milyar doları aştı
 
Oyak Grubu'nun Erdemir'i satın almak üzere kurduğu Ataer şirketi, 2005 yılında Erdemir'in yüzde 46.12 hissesini 2.77 milyar dolara satın aldı. Ataer, Erdemir için kullandığı 1.6 milyar dolarlık satın alım kredisinin bu yıl 30 milyon dolarlık kısmını geri ödeyecek. Oyak, Erdemir'i satın almasının ardından Erdemir'in Ereğli ve İskenderun'daki tesislerine üç milyar dolara ulaşan yatırım yaptı. İsdemir'de uzun çelik üretimine devam etmek amacıyla yeni ürünler üretmek için 60 milyon dolarlık ek yatırım yapmayı planladıklarını da söyleyen Ulusoy, bunun finansmanı için Oyak'ın devreye girebileceğini ekledi. Çelik talebinde bir miktar düzelme olduğunu da belirten Ulusoy, "Ancak, bunun kalıcı olup olmadığını anlamak için bir süre daha beklemek gerekir" dedi.
 
Lafarge alımı RK onayını bekliyor
Oyak Grubu, mayıs ayında dünyanın en büyük çimento üreticileri arasında yer alan Fransız Lafarge'ın Türkiye'deki iştirakleri Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ünü ve bu şirketin iştirakleri Lafarge Ereğli Çimento'un yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24 hissesini 130.6 milyon euroya satın aldı. Uusoy, haziran sonuna kadar Rekabet Kurumu'nun (RK) onayını bekleyen bu satın almanın finansmanını tamamen kendi öz kaynaklarından ve nakit olarak yapacaklarını söyledi. Dünyanın önde gelen çimento şirketlerinin çok yüksek borçlu oldukları için varlıklarının bir bölümünü nakde dönüştürerek borç ödemeye çalıştıklarını, Lafarge'ın da benzer nedenlerle Türkiye'den çıkmak istediğini bildiklerini belirten Ulusoy, "Biz Lafarge fabrikalarını iyi fiyata aldığımızı düşünüyoruz" dedi.
 
Krizin dibini 2011'den önce göremeyiz
Krizin gelişini 2007 yılında gördüğünü ancak etkisinin bu denli büyük olacağını beklemediğini anlatan Ulusoy, küresel krizde 2011'den önce bir iyileşme beklemediğini, daha sonrası için de sorgulanması gerektiğini vurguladı. Krizden çıkış için en önemli göstergeyi, "Bankalar daha çok krediyi daha ucuza vermeye başladıkları zaman" diye niteleyen Ulusoy, bu nedenle temkinli davranmaya devam edeceklerini söyledi. Yabancı bankacılara Londra'da 2007 yılındaki görüşmesi sırasında küresel krizin çıkacağını söylediğinde dikkate alınmadığını söyleyen Ulusoy, "Krizden sonra bir Londe seyahatinde benim kriz tahminimi önemsemeyen bir bankacıyı sorduğumda, 'krizden sonra bir kalp krizi geçirerek öldü' dediler" diye konuştu. Ulusoy, "Bu kez provakasyon için kendilerine 'kriz 2015'ten önce düzelmez' dediğimde çok endişelendiler" diye açıkladı.
 
Demir ve kömür madeni arayışı
Çimento ve demir-çelik tesislerinde tamamen yurtdışından ithal edilen yüksek kalorili kömür ya da kok kömürü kullandıklarını hatırlatan Ulusoy, bu iştiraklerinin arz güvenliğini garanti altına almak için bir kömür madeni almayı düşündüklerini söyledi. "Çünkü ilkbahar aylarında fiyatlar öyle bir patladı ki kömür alacaksın kömür yok, demir alacaksın, demir yok" diyen Ulusoy, o dönemde şirketlerinin fırınları devre dışı bırakmamak için yüksek fiyattan alım yapmak durumunda kaldığını belirtti. Ulusoy, bu yatırımla dünya çapında alım satım yapan bir madencilik devine dönüşmeyi amaçlamadıklarını, sadece kendi iştiraklerinin ihtiyacının bir kısmını tedarik etmek istediklerini de ekledi. Ulusoy, "Erdemir'deki arz kesilirse, nefes alacak borumuzun açık olması lâzım" dedi ve bunun için yabancı bir şirketle ortaklık kurma ya da bir tesisin tamamını satın alma seçeneklerinin masada olduğunu belirtti.
 
Enerjiye 1 milyar dolarlık yatırım
Ulusoy, İskenderun'da 1,320 magawat kurulu güce sahip taşkömürüne dayalı ilk özel sektör enerji santralı Alman ortaklı İsken'in kurulu gücünü artırmak üzere proje çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımın yine Alman ortak Evonik Steag ile planlandığını ifade eden Ulusoy, 800 megawat olarak planlanan ve 2010 yılında tamamlanacak yatırım ile toplam kurulu gücün 2,120 megawat'a çıkacağına işaret ederek, halen yüzde 6 dolayında olan Türkiye'de toplam elektrik enerjisi kurulu gücündeki paylarının da yüzde 10'a yaklaşacağına dikkat çekti. Türkiye'deki en büyük doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından olan santralın toplam yatırım tutarının yaklaşık 1,5 milyar ABD doları olduğuna işaret eden Ulusoy, kapasite artım yatırımıyla birlikte toplam yatırımın 2.5 milyar dolara çıkacağına işaret etti.
Referans

Emeklilerine ev ve araba veren şirket

En şanslı çalışanlar! Emeklilerine ev ve araba veren şirket...OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, OYAK'ın dünyada benzeri olmayan bir kuruluş olduğunu belirterek, hem emeklilik hem yatırım fonu olan dünyada tek kuruluşun OYAK olduğunu söyledi.
''Bu sene emekli olan üyemize bir ev bir araba veriyoruz'' diyen Ulusoy, ''Bir ev, bir araba. Bu bu senenin sloganı, ama biz verdikten sonra söylüyoruz. Devletin hakimi, doktoru, tapu müdürü var. 31 sene hizmet etmiş iki kişiyi ele alalım kıdemli albay, kıdemli başçavuş. Rütbe yoktur OYAK'ta, yaptığı katkı ve o katkının OYAK'ta kaç gün çalıştığı vardır. Neticede emekli olurken bir kıdemli albay 2008 yılı 31 Aralık itibariyle doğan hakkı 55 bin lira. OYAK'ta doğan hakkı 248 bin lira. Bir korgeneral alın, onun hizmet yılı 39. Devletten doğmuş hakkı 65 bin, bizde doğmuş hakkı 441 bin. Çünkü bazı genişledikçe her sene aldığı pay da artıyor. Orgeneralde daha da yukarı çıkıyor'' diye konuştu.

OYAK'ta kesilen paranın maaşa esas ücretin yüzde 10'u olduğunu, devletin ise yüzde 36 oranında kesinti yaptığını anlatan Ulusoy, doğru, dürüst ve milletlerarası kurallara uyarak çalışan bir sistemin daha başarılı olabildiğini söyledi.

Ulusoy, OYAK'ın 1961 yılında herkese bir ev bir araba hayaliyle kurulduğunu dile getirerek, bu sene bu konuda nerede olduklarını görmek için İstanbul Göztepe, Ankara Çayyolu ve İzmir Karşıyaka'ya 100 metre kare 3 artı 1 ve 10 yıldan yeni daire fiyatları ve OYAK'ın ürettiği arabaları baz alarak üyelerinin emekli olduklarında bunları alıp alamayacağını incelediklerini anlattı.

Emekli olduğunda OYAK'tan 441 bin lira alacak korgeneral, 248 bin lira alacak kıdemli albay ve 196 bin lira alacak kıdemli başçavuşun bir ev ve araba alabileceğini gördüklerini, bir tek başçavuşun İstanbul Göztepe'de ev almaya parasının yetmeyeceğini, ancak yakın bir bölgeden ev sahibi olabileceğini dile getiren Ulusoy, ayrıca emeklilere devletin vereceği emeklilik parasının da bulunduğunu bildirdi.

Genel Kurul toplantısında üyelere ''Bu kadar yıllık yolculuğumuzda vardığımız nokta. Artık inşallah bize soru sormazsınız'' dediğini, ancak birinin çıkıp ''O araba var ya emekli olurken değil teğmen çıkarken vereceksiniz'' karşılığını verdiğini anlatan Ulusoy, ''Ben de hayır demedim ama, dikkat edin'' dedi.

Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

''OYAK artık bir ev bir araba verebiliyorsa, ama bir hakim, bir doktor, başka bir devlet çalışanımız bunları yapamıyorsa bunun devlet tarafından bence iyi değerlendirilmesi lazım. Böyle bir ilave katkı, evet bir şey ödüyorsunuz ama bunun karşılığını da ödeyebilen bir modelimiz var. Türkiye'de bunu polis, öğretmenler niye yapmasın? Türkiye'ye vermek istediğim mesaj bu. Eğer bir şey doğru kurulur, kurgulanır ve doğru yürürse, insanımıza emekli olurken büyük bir katkı verebildiği gibi o emekliliğe giden günlerde toplanan kaynakların doğru kullanımıyla Türkiye'deki istihdam, kazanç, sosyal sorunlara da çözüm bulabilecek yatırımları yapabilir birikimi sağlayabiliriz.''

Ulusoy, modeli yabancılara da önerdiklerini dile getirerek, ''Finansal enstrüman alıp pasif kalmayın, bizler gibi idareye girin, başka imkanları da uzun uzun anlatıyoruz ve ses de geliyor. Durmadan davet ediliyoruz anlatalım diye bu modeli...'' şeklinde konuştu.
Bugün


Geri Dön