16 / 04 / 2024

OYAK, mali imtiyazını kaybediyor!

OYAK, mali imtiyazını kaybediyor!

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları için yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kurulan OYAK yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğü mali ayrıcalığı kaybediyor



Kamu İhale Kurumu (KİK), OYAK'ın iştiraki Bolu Çimento AŞ'nin Kamu İhale Kanunu başta olmak üzere, diğer kamu kurumlarının mevzuatına uymak zorunda olduğuna karar verdi. Bunun üzerine OYAK,  Ankara  7'nci Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açtı. Ancak mahkeme bu talebi reddetti.

Böylece bazı ihalelere katılma hakkı tehlikeye giren kurumun, Meclis'te 30 kanunda değişiklik öngören torba kanuna eklenmesi için bir madde teklifi hazırladığı belirtiliyor. OYAK yetkililerinin teklifin kabul edilmesi için partilerin grup başkanvekilleriyle görüşmeler yaptığı da ileri sürülüyor.

OYAK, KİK'in kararına karşı Ankara 7'nci Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı (adli), Hukuk Müşaviri ve OYAK Hukuk Müşaviri'nin mahkeme üzerindeki girişimlerine rağmen Bölge İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Mahkemedeki davanın aleyhlerinde işlediğini anlayan OYAK yönetimi, ayrıcalığın devamı için Milli Savunma Bakanı'nın imzasıyla OYAK'ın bakanlığa bağlı olmadığına dair bir yazı hazırlattı. Bununla da yetinilmedi, Kamu İhale Kanunu ve OYAK Kanunu'nda gerekli düzenlemelerin yapılması taleplerini Genelkurmay Başkanı'na iletti. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un devreye girmesiyle MSB Müsteşarı, Bakan Vecdi Gönül'ün karargâh dışında olduğu sırada jet hızıyla yazı hazırladı. Genel bir değerlendirme yazısı Bakan Gönül'e imzalatıldı. Bakan'ın imzaladığı yazıyla "OYAK ve iştiraklerinin işlemlerini Kamu İhale Kurulu kararını hiçe sayarak devam ettirmesini sağlama ve ileride KİK'in kararıyla oluşabilecek olumsuz durumları bertaraf etmenin amaçlandığı" belirtiliyor.

Bununla da yetinmeyen OYAK yönetimi, malî ayrıcalığı devam ettirecek düzenlemenin devamı için Meclis'te görüşmeleri süren 30 kanunda değişiklik öngören torba kanuna eklenmesi için bir madde teklifi hazırladı. OYAK yönetiminin Genelkurmay Başkanlığı aracılığı ile Milli Savunma Bakanlığı üzerinde oluşturduğu baskı üzerine, OYAK'ın 50 yıllık malî ayrıcalığını devam ettirecek düzenlemenin halen TBMM'de görüşülen "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na eklenmek üzere kanun değişikliği teklifi hazırlandığı iddia edildi. Teklifin Meclis'ten geçmesi için partilerin grup başkan vekilleri ile görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Yarın (çarşamba günü) Meclis Genel Kurulu'nda, OYAK'ın ayrıcalığını sürdürecek teklifin torba kanuna eklenme girişiminde bulunulacağı kaydedildi. Bu girişimlerden sonuç alınamaması halinde OYAK cephesinin, en kötü ihtimal olarak davanın uzaması ve Danıştay'da kararın OYAK lehine çevrilmesini beklediği belirtildi.

27 MAYIS'TAN SONRA KURULDU, HOLDİNG OLDU

OYAK, 27 Mayıs darbesini yapan Milli Birlik Komitesi tarafından 3 Ocak 1961 tarihli 205 sayılı kanun ile kuruldu. OYAK'ın kuruluş gerekçesi, TSK mensuplarının istikbal endişesinden kurtarmaktı. Kanun gerekçesinde bu durum şöyle ifade edildi: "... ordu mensuplarının kendi içlerinde ve kendi malî imkânlarıyla bir dayanışma suretiyle istikbal endişesinden kurtularak maddî ve manevî huzura kavuşmalarını temin maksadıyla Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanun Tasarısı hazırlanmış bulunmaktadır." Darbeyle kurulan OYAK, bugün 60'tan fazla şirket ve iştiraki, oluşturduğu değer ile büyük bir holding haline geldi. Hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren iştirakleri Türkiyenin büyük sanayi devlerine kafa tutuyor. Emekli Korgeneral Yıldırım Türker'in başında bulunduğu OYAK'ın, 241.048 üyesi, 9,640,5 milyar TL'lik nakit varlığı bulunuyor. OYAK'ın amiral gemisi OYAK Renault ve MAİS Otomotiv. Başlıca iştirakleri arasında Ereğli Demir, İsdemir, OYAK Beton, Bolu Çimento, Ünye Çimento ve  Adana  Çimento bulunuyor. OYAK'ın başlıca gelir kaynaklarını ise TSK mensuplarından yapılan kesintiler ile iştiraklerden elde edilen kârlar oluşturuyor. Yedek subaylardan yapılan kesintilerin akıbetinin belirsizliği ise en çok eleştirilen konuların başında geliyor. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği'nin, yönetimde astsubayların temsiline izin vermediği için OYAK'a karşı AİHM'de açtığı dava devam ediyor. OYAK, 205 sayılı kanunundan kaynaklanan pek çok 'malî imtiyaza' sahip. Kurum, yıllardır yararlandığı malî ayrıcalıklar ile Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri konumuna yükseldi.
Zaman-Metin Arslan


Geri Dön