25 / 04 / 2024

OYAK Çimento, Lafarge Grubu'nun çimento şirketini satın aldı

OYAK Çimento, Lafarge Grubu'nun çimento şirketini satın aldı

OYAK Çimento Grubu, Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97,3'ü, Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24,24'ünü satın aldı



OYAK Çimento Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Grubun 2008 sonunda satılmasına karar verilen Lafarge Grubu'na ait Aslan Çimento, Lafarge Ereğli Öğütme Tesisi ve Lafarge Beton ile ilgili çalışmalarını tamamladığı ve grubun satın alınmasına ilişkin anlaşmanın 30 Nisan 2009 tarihinde imzalandığı bildirildi.

OYAK Çimento Grubu'nun, son yıllarda ortaya çıkan satın alma fırsatlarını değerlendirmeye devam ettiği, Grup için en uygun olduğu görülen Lafarge Marmara Grubu'nda karar kılındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "2008 yılında Marmara ve Batı Karadeniz'de 1,8 milyon ton çimento ve 1,2 milyon metre küp hazır beton satışını gerçekleştiren şirketlerin tüm yatırımcılar için hayırlı olmasını diliyoruz. Satış sözleşmesi kapsamında Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97,3'ü, aynı zamanda Lafarge Aslan Çimento'nun iştirakleri olan Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24,24'ü için toplam 130,6 milyon avro bedel ödenmesi hususunda anlaşmaya varılmıştır, satış ile tüm şirketlerin kontrolü alıcıya geçecektir."

Açıklamada, satışın Rekabet Kurumu'nun iznine tabi olduğu, gerekli başvurunun en kısa zamanda yapılacağı, izin alındığı takdirde hisse ve bedel devir tesliminin gerçekleştirileceği bildirildi.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

OYAK Çimento Lafarge'ı satın aldı

OYAK Çimento Grubu, Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ünü, Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'sini ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ünü satın aldı. İmzalanan sözleşmeye göre söz konusu hisseler için toplam 130.6 milyon euro ödenecek. Satış ile tüm şirketlerin kontrolü alıcıya geçecek. Açıklamada, satışın Rekabet Kurumu'nun iznine tabi olduğu, gerekli başvurunun en kısa zamanda yapılacağı, izin alındığı takdirde hisse ve bedel devir tesliminin gerçekleştirileceği bildirildi. (Sabah)

Oyak Çimento Grubu'ndan dev satın alma operasyonu

OYAK Çimento Grubu, dünyanın en büyük çimento üreticilerinden Fransız Lafarge'nin Türkiye'deki iştiraklerinden Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ünü, Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'sini ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ünü toplam 130.6 milyon euroya satın aldı. Lafarge, Türkiye'de çimento ve agrega-beton sektöründe faaliyet göstermekte olan iştiraklerindeki hisseleriyle ilgili olarak stratejik opsiyonlarının değerlendirilmesi amacıyla muhtemel yatırımcılarla görüşmelere şubat ayında başlamıştı. Lafarge'ın Türkiye çimento sektöründe Lafarge Aslan Çimento'nun yanı sıra Batıçim Batı Anadolu Çimento ve Batısöke  Söke Çimento şirketlerinde dolaylı hissesi bulunuyor. Oyak Çimento Grubu satışla ilgili şu açıklamaları yaptı: '2008 yılında Marmara ve Batı Karadeniz'de 1.8 milyon ton çimento ve 1.2 milyon metreküp hazır beton satışını gerçekleştiren şirketlerin tüm yatırımcılar için hayırlı olmasını diliyoruz. Satış sözleşmesi kapsamında Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97,3'ü, aynı zamanda Lafarge Aslan Çimento'nun iştirakleri olan Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ü için toplam 130.6 milyon euro bedel ödenmesi hususunda anlaşmaya varılmıştır, satış ile tüm şirketlerin kontrolü alıcıya geçecektir.''(Akşam)

Lafarge'ın çimento şirketleri 130.6 milyon Euro'ya Oyak'ın oldu     
  
Oyak Çimento Grubu, Lafarge Grubu'nun çimento şirketlerini satın aldı, beton şirketine de hissedar oldu.

Oyak Çimento Grubu, Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ünü ve iştirakleri olan Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ünü satın aldı. Oyak Çimento Grubu, bu şirketler için toplam 130.6 milyon Euro ödeyecek. Satışın tamamlanmasından sonra tüm şirketlerin kontrolü Oyak'a geçecek.

Kapasitesi büyüyecek

Oyak Çimento Grubu'nun mevcut yıllık klinker kapasitesi 7.3 milyon ton, çimento kapasitesi ise 14.1 milyon ton. Bu kapasiteyle grup, Türkiye'nin lider çimento üreticisi. Lafarge Marmara Grubu'nun Oyak Çimento Grubu'na katılmasının ardından, grubun klinker kapasitesi 8.5 milyon tona, çimento kapasitesi ise 17 milyon tona ulaşacak.

Pazar payı artacak

Böylece, halen Türkiye klinker kapasitesindeki payı yüzde 12.6 olan Oyak Çimento Grubu, alımın tamamlanmasının ardından bu oranı yüzde 14.7'ye çıkaracak. 2008 satışlarına göre Türkiye iç pazar payı yüzde 14.3 olan Oyak Çimento Grubu'nun, alım sonrasında pazar payını yüzde 18.8'e yükseltecek.

30 Nisan'da imzalandı

Oyak Çimento Grubu, grubun 2008 sonunda satılmasına karar verilen Lafarge Grubu'na ait Aslan Çimento, Lafarge Ereğli Öğütme Tesisi ve Lafarge Beton'un satın alınmasına ilişkin anlaşmanın 30 Nisan 2009'da imzalandığını duyurdu.

Lafarge'ı uygun bulduk

Oyak Çimento Grubu'nun, son yıllarda ortaya çıkan satın alma fırsatlarını değerlendirmeye devam ettiği hatırlatılan açıklamada, grup için en uygun olduğu görülen Lafarge Marmara Grubu'nda karar kılındığı belirtildi. Açıklamada, satışa konu olan şirketlerin 2008 yılında Marmara ve Batı Karadeniz'de 1.8 milyon ton çimento ve 1.2 milyon metre küp hazır beton satışını gerçekleştirdiği kaydedildi. Açıklamada, satışın Rekabet Kurumu'nun iznine tabi olduğu, gerekli başvurunun en kısa zamanda yapılacağı, izin alındığı takdirde hisse ve bedel devir tesliminin gerçekleştirileceği bildirildi.

Lafarge Aslan Çimento sektörün asırlık çınarı

TÜRK çimento endüstrisinin ilk fabrikası olan Lafarge Aslan Çimento, 1911'de İzmit Körfezi'nde Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Darıca beldesinde yerel girişimciler tarafından kuruldu. 20 bin ton yıllık kapasite ile kurulan fabrika, 1919'da hemen yakınındaki Eskihisar Çimento Fabrikası ile birleşti. İkinci Dünya Savaşı sırasında yakıt darboğazı nedeniyle üretimini durduran fabrika, 1947'de tekrar faaliyetine başladı. Fabrika 1989'da dünyanın en büyük çimento üreticisi olan Lafarge Grubu'na katıldı.  (Hürriyet)

Oyak Grubu'nda çimento atağı

Oyak Çimento Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamada, grubun 2008 sonunda satılmasına karar verilen Lafarge Grubu'na ait Aslan Çimento, Lafarge Ereğli Öğütme Tesisi ve Lafarge Beton ile ilgili çalışmalarını tamamladığı ve grubun satın alınmasına ilişkin anlaşmanın 30 Nisan tarihinde imzalandığı bildirildi. Oyak Çimento Grubu'nun, son yıllarda ortaya çıkan satın alma fırsatlarını değerlendirmeye devam ettiği, Grup için en uygun olduğu görülen Lafarge Marmara Grubu'nda karar kılındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “2008 yılında Marmara ve Batı Karadeniz'de 1,8 milyon ton çimento ve 1,2 milyon metre küp hazır beton satışını gerçekleştiren şirketlerin tüm yatırımcılar için hayırlı olmasını diliyoruz. Satış sözleşmesi kapsamında Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ü, aynı zamanda Lafarge Aslan Çimento'nun iştirakleri olan Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24,24'ü için toplam 130.6 milyon avro bedel ödenmesi hususunda anlaşmaya varılmıştır, satış ile tüm şirketlerin kontrolü alıcıya geçecektir.” (Yenişafak)

OYAK, Lafarge'ın Marmara Grubu'nu aldı

Oyak Çimento Lafarge'ın bazı fabrika ve tesislerini 130 milyon avroya satın aldı. Fransız Lafarge, dünyada 2009 yılında 1 milyar avroluk varlık satışı hedefliyor

OYAK Çimento Grubu, Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ü, Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ünü satın aldı. OYAK Çimento Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamada, grubun 2008 sonunda satılmasına karar verilen Lafarge Grubu'na ait Aslan Çimento, Lafarge Ereğli Öğütme Tesisi ve Lafarge Beton ile ilgili çalışmalarını tamamladığı ve grubun satın alınmasına ilişkin anlaşmanın 30 Nisan 2009'da imzalandığı belirtildi.

OYAK: Fırsatları değerlendiriyoruz
OYAK Çimento Grubu'nun, son yıllarda ortaya çıkan satınalma fırsatlarını değerlendirmeye devam ettiği, Grup için en uygun olduğu görülen Lafarge Marmara Grubu'nda karar kılındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“2008 yılında Marmara ve Batı Karadeniz'de 1.8 milyon ton çimento ve 1.2 milyon metreküp hazır beton satışını gerçekleştiren şirketlerin tüm yatırımcılar için hayırlı olmasını diliyoruz. Satış sözleşmesi kapsamında Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ü, aynı zamanda Lafarge Aslan Çimento'nun iştirakleri olan Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ü için toplam 130.6 milyon avro bedel ödenmesi hususunda anlaşmaya varılmıştır, satış ile tüm şirketlerin kontrolü alıcıya geçecektir.”
Açıklamada, söz konusu satışın Rekabet Kurumu'nun iznine tabi olduğu, gerekli başvurunun en kısa zamanda yapılacağı, izin alındığı takdirde hisse senedi ve bedel devir tesliminin gerçekleştirileceği ifade edildi.

Türkiye'den tamamen çekilmedi
Lafarge'ın Marmara ve Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki çimento ve agrega-beton operasyonları bir çimento fabrikası (Darıca-Kocaeli), ve bir çimento öğütme tesisi (Karadeniz Ereğli  Zonguldak) ile dokuz hazır beton tesisi ve üç agrega ocağından oluşuyor. Hisse satış anlaşması, Lafarge Aslan Çimento A.Ş.'nin yüzde 97.3'ünü ve Lafarge Aslan Çimento AŞ'nin iştiraklerinden olup  yüzde 98.65'i Lafarge tarafından kontrol edilen Lafarge Ereğli Çimento A.Ş.'yi ve yüzde 97.95'i Lafarge tarafından kontrol edilen Lafarge  Beton A.Ş.'yi kapsıyor. Lafarge Grubu, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir çimento fabrikasının (Lafarge Van Çimento A.Ş, ) yanı sıra, alçı ve alçı levha üreticisi Lafarge Dalsan ortaklığı ve Batıçim'deki azınlık hissesiyle Türkiye'deki varlığını sürdürüyor.
Bu satış, Lafarge Grubu'nun 2009 yılı  için dünya genelinde öngörülen toplam 1 milyar avro tutarındaki varlık satışı planının bir parçasını oluşturuyor. Lafarge Grubu, 1 Ocak 2009 tarihinden bu yana toplam 230 milyon avronun üzerinde varlık satışı gerçekleştirdi. (Radikal)

İtalyanlar da çıkmak istemişti
İtalya'nın en büyük çimento üreticilerinden Italcementi de geçen yıl fabrikalarını satarak Türkiye'den çıkmak üzere Rusya'nın Sibirya'daki kurulu en büyük çimento üreticilerinden Sibirskiy Cement ile el sıkışmıştı. Ön anlaşmaya göre Rus şirketi, İtalya'nın çimento devi Italcementi'ye ait Set Group'u 600 milyon avroya satın alacaktı. Ancak 2008 yılının ekim ayında küresel krizin tüm dünyayı sarmasının ardından Rus şirketi ödemeyi yapamamış ve ön anlaşma yürürlükten kalkmıştı. (Radikal)

 

Lafarge'ın çimento şirketlerini Oyak aldı 
 
Yabancılar durdu, yerliler atağa kalktı

Oyak Çimento Grubu, Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ü, Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ünü satın aldı.

Oyak Çimento Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamada, grubun 2008 sonunda satılmasına karar verilen Lafarge Grubu'na ait Aslan Çimento, Lafarge Ereğli Öğütme Tesisi ve Lafarge Beton ile ilgili çalışmalarını tamamladığı ve grubun satın alınmasına ilişkin anlaşmanın 30 Nisan tarihinde imzalandığı bildirildi.

130 milyon euro ödeyecek

Oyak Çimento Grubu'nun, son yıllarda ortaya çıkan satın alma fırsatlarını değerlendirmeye devam ettiği, grup için en uygun olduğu görülen Lafarge Marmara Grubu'nda karar kılındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “2008 yılında Marmara ve Batı Karadeniz'de 1.8 milyon ton çimento ve 1.2 milyon metreküp hazır beton satışını gerçekleştiren şirketlerin tüm yatırımcılar için hayırlı olmasını diliyoruz. Satış sözleşmesi kapsamında Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ü, aynı zamanda Lafarge Aslan Çimento'nun iştirakleri olan Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ü için toplam 130.6 milyon euro bedel ödenmesi hususunda anlaşmaya varılmıştır. Satış ile tüm şirketlerin kontrolü alıcıya geçecektir.”

Açıklamada ayrıca satışın Rekabet Kurumu'nun iznine tabi olduğu, gerekli başvurunun en kısa zamanda yapılacağı, izin alındığı takdirde hisse ve bedel devir tesliminin gerçekleştirileceği bildirildi.

Alcan'ın ambalaj şirketi Ülker'e geçti

Ülker'i de bünyesinde barındıran Yıldız Holding, büyümesini gıda dışındaki sektörlerde de sürdürüyor. Yıldız Holding, dünya lideri Alcan Packaging'in İstanbul merkezli firması Rotopaş'ı bünyesine kattı.

Gizlilik anlaşması gereği satış rakamıyla ilgili bir açıklama yapmayacaklarını belirten Yıldız Ambalaj ve Bilişim Grupları Başkanı Cahit Paksoy, “Polinas, Farmamak, Duran Doğan, BEP Hologram şirketlerinden oluşan Yıldız Ambalaj Grubu'na çok değerli bir şirket ekledik. Sera markasıyla pazar lideri olan Rotopaş'ı grubumuz sinerjisi ile çok daha ileri noktalara taşıyacağız. Şimdiye kadar endüstriyel satış yapıyorduk, şimdi doğrudan müşteriye de ulaşacağız. Sektör çok hızlı büyüyor. Bu alandaki fırsatları değerlendirmek için Rotopaş'ı aldık” diye konuştu.

Alcan Packaging Gıda Ambalaj Grubu Başkanı Michael Cronin ise “Rotopaş, Yıldız Holding'in üretim ve dağıtım gücünden sinerji sağlayacaktır. Bu satış, Alcan Packaging'in Türkiye ve Avrupa pazarlarında ana iş kolu olan baskılı esnek ambalaj çeşitlerine odaklanma stratejisi ile de uyumludur” dedi.

‘Sera' markasıyla tanınıyor

1991'de kurulan Rotopaş, gıda tipi streç filmler, shrink filmler ve alüminyum folyo alanında faaliyet gösteriyor. Rotopaş, Sera markası ile ev kullanıcısına; yarı endüstriyel ürünleri ile lokanta, otel ve pastane kullanıcılarına; endüstriyel ürünleri ile de süpermarket kullanıcıları, piliç, taze sebze-meyve üreticilerine üretim gerçekleştiriyor. Yıllık 3 bin 600 ton üretim yapan Rotopaş, üretiminin yüzde 30'unu iç pazar ve komşu ülkelere yönlendiriyor.
(Vatan)

Oyak, Fransız çimento devinden 3 fabrika aldı

Oyak, Lafarge'a ait Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ü, Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24'ünü 130.6 milyon Euro'ya aldı.

FRANSIZ kökenli dünya çimento devi Lafarge Grubu'nun elden çıkarmaya karar verdiği Aslan Çimento, Lafarge Ereğli Çimento ve Lafarge Beton'un satış çalışmaları tamamlandı. Türkiye'deki yatırımlarını satmak amacıyla şubatta JP Morgan'a yetki veren Lafarge'ın bu üç tesisinin çoğunluk hisseleri 130.6 milyon dolara Oyak Grubu'na geçiyor. Türkiye'de çimento pazarında ilk sırada yer alan Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Celal Çağlar'ın yaptığı Oyak Çimento Grubu, Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ünu, Ereğli Çimento'nun yüzde 50'sini ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ünü aldı. Oyak'tan yapılan açıklamada, satın alma anlaşmasının 30 Nisan'da imzalandığı bildirildi. Açıklamada Oyak Çimento Grubu'nun, son yıllarda ortaya çıkan satın alma fırsatlarını değerlendirmeye devam ettiği, Grup için en uygun olduğu görülen Lafarge Marmara Grubu'nda karar kılındığı belirtidi. Açıklamada, şöyle denildi: ‘2008'de Marmara ve Batı Karadeniz'de 1.8 milyon ton çimento ve 1.2 milyon metreküp hazır beton satışını gerçekleştiren şirketlerin tüm yatırımcılar için hayırlı olmasını diliyoruz. Lafarge Aslan Çimento'nun yüzde 97.3'ü ve Lafarge Aslan Çimento'nun iştirakleri olan Lafarge Ereğli Çimento'nun yüzde 50'si ve Lafarge Beton'un yüzde 24.24'ü için toplam 130.6 milyon Euro bedel ödenmesi hususunda anlaşmaya varıldı.' Rekabet Kurumu'nun izni sonrası hisse ve bedel devir tesliminin gerçekleştirileceği belirtildi.

Lafarge 20 yıl önce pazara girdi

LAFARGE, Türkiye'nin ilk çimento fabrikası olarak 1910'da Kocaeli'nde kurulan Aslan Çimento'yu 1989'da alarak Türkiye'ye adım attı. Yatırımlarını 1992'de Ereğli Çimento Öğütme Tesisi'yle sürdürdü. 1994'te Yibitaş Lafarge Orta Anadolu Çimento AŞ (YLOAÇ) kuruldu. YLOAÇ2007'de Cimpor'a devredildi.

Oyak'ın iç satışlardaki payı yüzde 14.2

Türkiye çimento iç satışları 40.6 milyon ton düzeyinde. l Oyak Çimento Grubu'nun iç satışları ise 5.8 milyon ton. l Grubun iç satışlardan aldığı pay yüzde 14.2. l Grup bünyesindeki çimento fabrikaları Adana, Bolu, Ünye ve Mardin. l Geçen yıl 874 milyon TL satış hasılatı elde eden grup, 296 milyon TL'lik ihracat yaptı. Net kárı 281 milyon TL oldu. l Oyak, 2009'da kendi iç pazar satışlarında yüzde 9, kárda yüzde 15 gerileme bekliyor. (Star)


Geri Dön