28 / 03 / 2024

Oyak'ın krize karşı C planı hazır

Oyak'ın krize karşı C planı hazır

Oyak Çimento Grubu Koordinatörü Güney Arık, kriz nedeniyle fiyatların baskı altında olmasının müşterilerini tedirgin ettiğini söyledi.



Son 5 yılda çimentoya 330 milyon TL yatırarak kapsitesini 1.5 milyon tona yükselten Oyak Çimento Grubu'nun bu yıl için planlanan yatırım harcamalarında yüzde 95'lere varan düşüşler olacak. 2009 yılında iç pazarın yüzde 5 küçüleceğini öngören grup, krize karşı B ve C planlarını bile hazırladı. Küresel krizin satışlar ve kârlılık üzerinde olumsuz etkisinin kaçınılmaz olduğunu belirten Oyak Çimento Grubu Koordinatörü Güney Arık, son dönemlerde küçülen piyasalarla ve fiyatlardaki baskının tedirgin ettiği müşterilerle muhatap olduklarına dikkat çekti. B ve C planları kapsamında çimento fabrikalarının iç ve dış satış oranlarını değiştirebileceklerini belirten Arık, ürün çeşitlendirmelerine de ihtiyaçlar doğrultusunda ağırlık verebileceklerini söyledi.

2010 da kayıp olabilir
Sektörde başarısız bir planlama sonucu ortaya çıkmış yeni kapasitelerin satış fiyatlarını baskı altında tuttuğunu belirten Arık, "Bu yılın belli dönemlerinde üretim ve satış tarafında gerekli esnekleri göstereceğiz. Mardin, Adana, Ünye ve Bolu çimento fabrikalarımızın avantajlarını kullanarak maliyetlerimizi düşürüp kârlılığımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. Bu yıl kârlılık oranı anlamında en az erozyona uğrayacak grup olacaklarını tahmin eden Arık, kârlılık oranlarında 2009 yılında, 2008'e göre 3-4 puanlık düşüşler olabileceğini söyledi.
Herşeye rağmen knüresel krizin Oyak Grubu'nun çimento şirketleri üzerinde özel bir etkisi olmadığına dikkat çeken Arık, krize birçok yatırımı bitirerek girmenin avantajını yakaladıklarını söyledi. 2009 yılında sektörde yüzde 5'lik bir küçülme beklediğini hatırlatan Arık, "Küresel kriz nedeniyle inşaat sektörü için 2009'un kayıp bir yıl olması kaçınılmaz. 2010 yılının ikinci yarısından itibaren sektörde bastırılmış talebin canlanması ile büyüme sağlanabilir" diye konuştu. Arık, herşeye rağmen yurtiçinde bir belirsizlik olması halinde 2010'un da 2009 gibi kayıp bir yol olabileceğini ifade etti.

Kapasite 5 milyon ton arttı
Son 5 yılda Adana, Bolu, Ünye ve Mardin çimento fabrikalarında yaklaşık 330 milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan Arık, şu bilgileri verdi: "Son yıllarda tüm piyasalar yükselişteydi. Biz Oyak olarak, bu güzel havanın rehavetine kapılmadan tüm yatırımlarımızı ince eleyip sık dokuyarak gerçekleştirdik. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ihaleleri ve sonrasındaki devralma fırsatlarında, hiçbir varlığa hak etmeyeceği bir fiyatı ödemedik ve organik büyümeyi tercih ettik. Bu dönemde klinker kapasitemizi 1.5 milyon, çimento kapasitemizi ise 5 milyon ton artırdık. Daha önce üretmediğimiz beyaz ve cüruflu çimentoda Türkiye'de ve dünyada söz sahibi duruma geldik."
Arık, bugün itibariyle bakıldığında ne Türk çimento sektörünün, ne de Oyak Çimento Grubu'nun yeni kapasitelere ihtiyacı olduğunu söyledi. Mardin,  Adana  ve Ünye çimento fabrikalarının satış yaptığı pazarlarının geniş ve talepkâr olduğunu, Bolu Çimento fabrikasının ise daralmanın sınırlı kalacağı büyükşehirlere hitap ettiğine dikkat çeken Arık, her fabrikanın avantajını kullanacaklarını söyledi.
Referans

Geri Dön