23 / 04 / 2024

Özkul Halıcılık 35 bine yakın camiye halı döşedi!

Özkul Halıcılık 35 bine yakın camiye halı döşedi!

1960´tan beri `camilere özel halı´ üreten ve `safların daha düzgün olmasına´ büyük katkı sağlayan Özkul Halıcılık, 35 bine yakın camiye halı döşedi



1960´tan beri `camilere özel halı´ üreten ve `safların daha düzgün olmasına´ büyük katkı sağlayan Özkul Halıcılık, 35 bine yakın camiye halı döşedi. Ali Rıza Özkul, "Tüyleri kıbleye eğimli, diz yeri dayanıklı halılar üretiyoruz. Süleymaniye, Selimiye, Yeni Cami, Eyüp Sultan, Tokyo, New York ve Yemen´de bizim halılarımız var" diyor.

SON yıllarda makine halısı üretiminde atak yapan Türkiye´nin en ilginç halı üreticilerinden biri de Özkul Halı Sanayi ve Ticaret Ltd. (Özkul Halıcılık) Çünkü bu şirket, 1912´den beri halıcılıkla uğraşan ve 1960´ların başından itibaren `cami halısı´ üretimine odaklanan şirket, bugüne kadar yurt içinde ve dışında 35 bin caminin halısını üretip uyguladı. Özkul Halıcılık Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Özkul, cami halısı üretiminin sürekli inovasyon (yenilikçilik) gerektirdiğini ve üreticiye ağır sorumluluk yüklediğini söylüyor. Tüyleri kıbleye eğimli, diz yeri daha dayanıklı, güve yemez, alev almaz, kokmaz standartları yüksek olan halılar ürettiklerini anlatan Özkul, bugüne kadar büyük usta Mimar Sinan´ın eserleri Süleymaniye, Selimiye, Yeni Camii de dahil çok sayıda büyük ve tarihi camiye halı ürettiklerini belirtiyor ve "Kosova´dan Yemen´e, New York´tan Tokyo´ya kadar çok önemli camilerde bizim halılarımız var. Manisa Demirci´deki fabrikamızda günde 5 bin metrekare üretim yapabiliyoruz" diyor.

Dede el halısıyla başladı

Dedesinin adının da `Ali Rıza´ olduğunu belirten torun Ali Rıza Özkul şöyle konuşuyor: "Dedemiz el halısı üretimiyle başlamış. Balkan harbine katılmış, dönmüş ve tamamen halıcılıkta karar kılmış. 1935´e kadar Manisa Demirci´de halıcılık yapmış ve bu tarihte İstanbul´a Kapalıçarşı´ya taşınmış. Kapalıçarşı´da iyi para kazanıp İstanbul´da iki tane de ev almış. Sonra her şeyini satıp tekrar Demirci´ye yerleşmiş. Bu arada İstanbul´da Almanca öğrenmiş ve Almanya´ya bir makine üreticisine mektup yazıp makine halısı için yatırım yapmak istediğini belirtmiş. 1952´de de ilk makinesi İzmir´e gelmiş. Tepecik´te basit bir bina yapıp orada üretime başlamış. 2 yıl sonra Demirci´ye elektrik gelmiş ve 1954´te Demirci´ye taşınmış."

Camiden sipariş alınca

1960´a kadar normal makine halıları üretip pazarlayan Özkul Halıcılık´ın İstanbul´daki bir camiden alınan sipariş üzerine `cami halısı´ işine başladığını belirten Ali Rıza Özkul, "O zamana kadar camilere de evlerdeki düz halılar gibi halılar konurmuş. Bizim ilk cami halısında şerit gibi cizgi uygulaması denenmiş ve cemaat safları buna göre düzgünleştirince dikktat çekmiş. Ayak yeri 25 santimetre kırmızı çizgi ön tarafı yeşil bu halı bir anda talep patlaması yaşanış. Özkul Halıcılık da bu aşamadan sonra tamamen camilere odaklanmış. 1970´lerin sonralarına doğru talep öyle yüksek bir noktaya ulaştı ki camiler parayı bize peşin ödeyip 6 ay sonra halısını teslim alıyordu" diyor.

1962´de Sultanahmet´e seccadeli halı ürettik

ALİ Rıza Özkul, şöyle devam ediyor: "1962´de Sultanahmet Camii´ne seccadeli halı ürettik. Sonra büyük camilerden siparişler başladı, işimiz büyüdü. Secdede diz yeri çabuk deforme olur. Güve yemez işlemi, dayanıklılık, alev almazlık ve hav yoğunluğu standartları sağlanmış halı üretiyoruz. Bunlar eksikse matlaşır, bozulur ve koku yapar. 4 kardeşiz (Ali Rıza, Emin, Kamil ve Sıdıka). 90 kişilik istihdamla günde 500 metrekare üretim yapıyoruz. Tesisimiz 8 bin metrekare kapalı alana sahip."

Kubbesi büyük camilerde `göbek desen´ modası var

ALİ Rıza Özkul, son dönemde kubbesi büyük camilerde `göbek desen´ uygulamasının moda olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Kubbesi 500 metrekarenin üzerindeki camiler, madalyon gibi göbek istiyor. Çapı 2.5 metreden 20 metreye kadar değişen göbek desenli halılar üretebiliyoruz. Yeni Cami´ye yeni uyguladık. Burada önemli olan estetiği bozmamak ve ayak bordürünün göbeğe geldiğinde uyumlu olması. Mimar Sinan´ın eserlerinin yüzde 80´inde halılarımız var. En büyük projemiz Yemen Sana´daki 16 bin 450 metrekarelik cami oldu."
Sadi Özdemir/Hürriyet


Geri Dön