26 / 04 / 2024

Özsu Grup, nükleer tıpa 55 milyon dolarlık yatırım yapacak

Özsu Grup, nükleer tıpa 55 milyon dolarlık yatırım yapacak

Kanser teşhisinde kullanılan nükleer tıp (radyofarmasotik) ilaçlarına talep artarken, bu alanda yapılan yatırımlar da büyüyor



Geçtiğimiz günlerde Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 15 milyon dolarlık harcamayla radyofarmasotik ilaç fabrikası kuran Moltek AŞ, yatırımları artırma kararı aldı. 
 
Moltek'in bağlı olduğu Özsu Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsu, önümüzdeki ay İstanbul'da, 2010 yılında da Trabzon, Gaziantep ve Ankara'da olmak üzere toplam 4 yeni tesis kuracaklarını açıkladı. Yeni yatırımlar için toplam 40 milyon dolar harcanacak. Böylece şirketin nükleer tıp yatırımları 55 milyon doları bulacak. Grup halen sağlığın dışında lojistik, inşaat, otomotiv, pazarlama, petrol ve turizm alanlarında da faaliyet gösteriyor.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen İbrahim Özsu, üç yıl içinde Romanya, Mısır, Bulgaristan ve Katar'da da ilaç fabrikası açmayı hedeflediklerini söyledi. Özsu, nükleer tıp alanında yaptıkları yatırımlar sonucunda, Türk bilim adamlarının Ar-Ge çalışmalarıyla kanserli hücreyi tanıyabilen 'Moltek FDG' adlı ilacı geliştirdiklerini kaydetti. Nükleer tıp alanında kullanılan ilaç, görüntüleme cihazı PET-CT'ye girmeden önce hastaya damardan veriliyor. Özünde şeker olan ilaç sayesinde vücutta bulunan kanserli hücreler kolaylıkla tespit edilebiliyor. İlacın ömrü 110 dakika olduğu için yatırımların farklı coğrafi bölgelerde yapılması ve günlük çalışmak gerekiyor. Türkiye'de Moltek'in dışında Eczacıbaşı'nın da ortağı olduğu Monrol Medikal isimli şirket de radyofarmasotik ilaç üretimi yapıyor.

İbrahim Özsu, 2007 yılında kanser taramasında kullanılan PET-CT cihazlarını Türkiye'ye kurmayı düşünürken nükleer tıp alanına yatırım yapmaya karar verdiklerini dile getirerek, "Gebze'deki fabrikamızda bu ilacı üretip PET-CT cihazı bulunan hastane ve sağlık merkezlerine sevkiyata başladık. Pazardaki payımız da yüzde 25'e yükseldi. Pazardan 3 yıl içerisinde yüzde 50 pay almayı hedefliyoruz." açıklamasını yaptı. Özsu, sağlık sektöründe sahibi oldukları ultra görüntüleme merkezleri ile hastanelerin hizmet alım ihalelerine girdiklerini ve bu alanda Türkiye'nin en büyük görüntüleme şirketi olduklarını bildirdi.
Zaman/Elif Akdeniz

İlgili haber

Özsu Grubu, 40 milyon dolar değerinde 4 tesis kuracak!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kanserli hücreyi tanıyan ilaç Gebze'de üretilecek

Gebze'de bir ilaç fabrikası kuran Özsu Grubu, İstanbul, Ankara, Trabzon ve Gaziantep'te nükleer tıp alanında çalışacak 4 tesis daha kurmaya karar verdi
Farklı sektörlerde 1994 yılından bu yana hizmet veren Özsu Grup, rotasını sağlık sektörüne çevirerek, nükleer tıp alanında yapacağı yatırımlarla büyüme kararı aldı. İlk yatırımını Gebze Teknoloji Parkı'nda gerçekleştiren Özsu Grubu, 15 milyon dolarlık yatırımla radyoformasötik (özellikle kanserli hücreleri tanımada kullanılıyor) tanı ilaçlarının üretileceği tesisini hizmete açtı. Grup, ikinci fabrikasını Aralık ayında Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark'ında açmaya hazırlanırken, 2010 yılı içinde de Ankara, Trabzon ve Gaziantepte yeni fabrika yatırımları gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu dört fabrika için 40 milyon dolarlık yatırım öngören Grup, Romanya, Mısır ve Katar'da da fabrikalar açmayı hedefliyor.

TÜRKİYE'DE İLKİ BAŞARDI
Özsu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsu, nükleer tıp alanında yaptıkları yatırımlar sonucunda Türkiye'de ilk kez Türk bilim adamlarının Ar-Ge çalışmasıyla kanserli hücreleri tanıyabilen orjinal ilaç üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi. Özsu, Moltek FD isimli ilacın Sağlık Bakanlığı'ndan Avrupa Birliği standartlarında ruhsat alan ilk ilaç olduğuna da dikkat çekerek, "Sırada yeni ilaçlar var. 13 yeni ilaç daha üretmeyi planlıyoruz. Sıradaki ilacımız, kanserli hücrelerin tedavisinde katedilen mesafeyi, tedavinin doğru ilerleyip ilerlemediğini tespit edecek" diye konuştu. Özsu, Moltek FDG'nin kanserli hücrelerin ön tanısının yanı sıra kardiyoloji ve nöroloji alanlarında da kullanıldığını ifade etti. Nükleer Tıp'taki yatırımlara nasıl karar verdiklerini analatan Özsu, "Grup bünyesindeki Ultra Görüntüleme Merkezleri AŞ ile kamu hastanelerinin görüntüleme merkezlerini kurup işletiyoruz. Bu amaçla yurtdışında PET-CT isimli görüntü cihazları getirmeyi planladık. Hastaya önce bir ilaç enjejte ediyor sonra bu cihazla kanser taraması yapılıyor. Hastaya enjekte edilen bu ilaç Türkiye'de sadece bir firma tarafından üretiliyordu. İlaç kısa ömürlü olduğu içinde ithalatı yapılamıyor. İlacı üreten firmaya bağımlı kalmak istemedik. Nükleer tıp alanındaki potansiyeli de dikkate alarak bu yatırıma karar verdik ve ilaç üretimine başladık" dedi.

'İTHALATA BAĞIMLIYDIK'
Toplantıya (soldan sağa) Özsu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Özsu, Özsu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsu, Moltek Moleküler Teknoloji Ceo'su Ahmet Şencan katıldı. Toplantıda konuşan İbnahim Özsu ithalata bağımlı kalmak istemedikleri için bu yatırıma karar verdiklerini dile getirdi.

Nükleer tıp ilaç pazarı 100 milyon dolara ulaşıyor

Türkiye'nin nükleer tıp alanında önemli bir gelişme potansiyeli olduğuna işaret eden Özsu, "Şu anda Türkiye'de nükleer tıp ilaç pazarının büyüklüğü yaklaşık 100 milyon dolar civarında bu alanda üretim yapan iki şirket var. Üretime başlayalı 45 gün olmasına rağmen yüzde 25'lik bir pazar payına ulaştık" dedi. Özsu pazarın üç yıl içinde rahatlıkla iki kat büyüyeceğine değinerek, pazar paylarını da yüzde 50 seviyesine çıkartacaklarını kaydetti.
Sabah

Sağlık açılımıyla cesaretlendi, nükleer tıbba 55 milyon dolarlık kaynak ayırdı 

Gebze'ye yaptığı 15 milyon dolarlık yatırımla nükleer tıp alanına giren işadamı İbrahim Özsu, bu alandaki açığı görünce 40 milyon dolarlık yatırım daha planladı. Hükümetin sağlık politikaları sayesinde bu sektöre girdiğini belirten Özsu, kanser tanısında kullanılan ilaç için 4 ayrı tesis daha kuracaklarını belirtti.

LOJİSTİK, inşaat, otomotiv pazarlama ve petrol gibi değişik alanlarda faaliyet gösterirken, hükümetin politikasından etkilerek sağlık sektörüne girdiğini belirten Özsu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsu, bu işe 55 milyon dolar ayırdığını açıkladı. Türkiye'nin ikinci radyofarmasötik ilaç üreticisi olarak (ilki Eczacıbaşı ortaklığındaki Monrol Medikal) Gebze'ye 15 milyon dolarlık yatırım yapan Özsu, bu yıl içinde 40 milyon dolarlık 4 fabrika daha açacağını söyledi. Özsu, özellikle kanserli hücreleri tanımada kullanılan radyofarmasötik tanı ilaçları üreteceği bu tesislerin yerini İstanbul, Trabzon, Gaziantep ve  Ankara  olarak belirledi. Özsu, bu alandaki girişimciliğinde hükümetin sağlıktaki değişim politikalarının etkili olduğunu vurguldı ve şöyle konuştu: "Hükümet özel sektör zihniyetiyle hareket edince kamu hastanelerine bu dönemde yatırım yağdı. Kurduğumuz Ultra Görüntüleme Merkezleri şirketi ile ihalelere girerek, kamu hastanelerinin görüntüleme merkezlerini kurup işlettik. 9 ilde 11 projenin taahhütünü aldık. Toplamda 50 milyon liralık iş hacmine ulaştık."
Planlarda yurtdışı var
Özsu, "3 yıl içinde Romanya, Mısır, Bulgaristan, Katar'da ilaç fabrikası açmayı hedefliyoruz. 45 günde pazarın yüzde 25'ine sahip olduk, üç yıllık süreçte pazarın yüzde 50'sini hedefliyoruz"  dedi.
Hedef 100 milyon Euro
Halen ürettikleri ilacın günde 350-400 hasta için kullandığını belirten Moltek CEO'su Ahmet Şencan ise, "Üniversitelerle işbirliğine girdik. Yatırımlarımızla 5 yıl içinde 100 milyon Euro ciroya ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Yatırımların nedeni ilaç ömrünün 110 dakika olması

MOLTEK'in Gebze'deki fabrikasında üretilen tanı ilacının tamamen Türk bilim adamlarının Ar-Ge çalışmalarıyla üretildiğini belirten İbrahim Özsu, yeni fabrikalar kurma ihtiyacının bu ilacın özelliğinden kaynaklandığını anlattı. Özsu, şunları söyledi: "Kanser teşhisi için kullanılacak ilacın ömrü sadece 110 dakika. İlaç üretildikten kısa bir süre sonra hastaya tatbik edilip cihazlarımız kanalıyla tarama yapılması gerekiyor. Yani ilacın coğrafi olarak üretildiği noktada tüketilmesi şart. Bu sebeple yatırımlarımızı Türkiye'nin farklı coğrafyalarında dağıtacağız. Bu proje ile ilaç üretimi olmayan bölgelerde yaşayan hastaların kesintisiz sağlık hizmeti almasını sağlayacağız. İlacın raf ömrü olmaması yüzünden ithalattı da yapılamıyor. Biz bu ilaç fabrikası yatırımlarını Türkiye'nin 7 bölgesine yayacağız."
Hürriyet


Geri Dön