28 / 03 / 2024

Öztürkler Holding Göcek'te otel inşa edecek!

Öztürkler Holding Göcek'te otel inşa edecek!

Opet’te Koç ile yüzde 50-50 ortak olduktan sonra son 3 yılda otel yatırımlarına ağırlık veren Fikret Öztürk, “Antalya Belek’teki otelimiz Regnum Carya kasım ayında Antalya’da yapılacak olan G20 Zirvesi’nin merkez oteli seçildi..



Akaryakıt dağıtım şirketi Opet’te Koç ile yüzde 50-50 ortak olduktan sonra son 3 yılda otel yatırımlarına ağırlık veren Fikret Öztürk, “Antalya Belek’teki otelimiz Regnum Carya kasım ayında Antalya’da yapılacak olan G20 Zirvesi’nin merkez oteli seçildi. ABD Başkanı Obama kalacak mı bilmiyoruz. Ama toplantılar için bizim otele gelecek” dedi.


OPET’in yüzde 50 ortağı olan Öztürkler Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, turizm yatırımlarına ağırlık vermeye başladı. Bundan 3 yıl önce golf turizmine giren Fikret Öztürk başta Antalya olmak üzere turizm yatırımlarını büyütüyor. Bir ay önce Yenigün Holding’in kurucusu Mithat Yenigün’den Sun Zeynep Resort Oteli’ni 70 milyon Euro’ya alan Fikret Öztürk’ün, Antalya Belek’teki oteli Regnum Carya Golf&Spa Resort Kasım ayında Antalya’da yapılacak olan G20 Zirvesi’nin merkez oteli seçildi. Fikret Öztürk’le turizm yatırımlarını konuşmak için bir araya geldik.


ÖĞRETMENLİKTEN YAĞ İŞİNE

Röportaja geçmeden önce Opet’in kurucusu olan Fikret Öztürk ve eşi Nurten Öztürk’ün hikayesini hatırlatmakta yarar var.  İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu Fizik öğretmeni Fikret Öztürk ve yine kendisi gibi öğretmen olan eşi Nurten Öztürk bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra farklı yerlere tayin edilince öğretmenlik mesleğini bırakarak 1982 yılında madeni yağ işine girerler. Bu iş kısa zamanda büyür ve Öztürk çifti 1992 yılında Opet’in temellerini atar. 2002 yılında Koç Grubu’nun yüzde 50 ortak olduğu Opet ve kardeş şirketi Sunpet’in Türkiye genelinde bin 393 benzin istasyonu var.  


* Öztürkler Holding’i en çok Opet ile anıyoruz. Ama siz son dönemde akaryakıt işinden çok sanki turizm yatırımlarınızdan daha çok konuşmak istiyorsunuz...

- Doğru. Akaryakıt işi ortağımız Koç ailesiyle birlikte devam ediyor. Malum 2014 zor bir dönem oldu. Biz son yıllarda başka işlerle de uğraşıyoruz. Turizmi çok sevdik. 


* Son bir yılda turizm yatırımlarınız ne kadar büyüdü?

- 3 sene öncesine kadar sadece Carya Golf Kulübü’nün yüzde 72’sini almıştım. Sonra 2 yıl önce yüzde 100’ünü alıp otele yeni yatırımlar yaptık. 


* Ne kadarlık bir yatırım yaptınız?

- 200 milyon Euro’yu buldu. Çok iyi bir konsept hazırladık. Lüks segmentte, benzerlerinden farklı bir otel Regnum Carya. 1200 yataklı otel oldu orası. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında açıldı. Bir yıl önce açılmış olmasına rağmen çok iyi gitti. Biz bu yatırımları yalnızca yaz ayları için de düşünmedik. Kış aylarını da doldurmak istedik. National Golf Club’den hisse aldık, şu anda bu otelle ilgili de  yeni gelişme oldu, otelin yüzde 100’ünü aldık. 


* Antalya Belek bölgesini sevdiniz...

- Çok sevdik. Bizce orası dünyada özel bir yer. Türkiye o bölgeyi çok daha iyi değerlendirmeli. 

Golf turizmi bölge için kurtarıcı. Golf turizmine gelen turistin kalitesi de yüksek oluyor.


TOPLANTILAR YAPILACAK


* Kasım ayında G20 Zirvesi için dünya liderleri Antalya’ya geliyor. Regnum Carya merkez otel seçilmiş...

- Yeni bir otel olmamıza rağmen Belek’te 57 otel var, Kundu Bölgesi’nde de 100’ün üzerinde otel var. G20 için bizim otelimiz merkez otel seçildi. Gurur duyduk.


* ABD Başkanı Obama sizde mi kalır? 

- Bilmiyoruz. Her lider ve ekibi farklı otellerde kalacak ama toplantılar için bizim otele gelecekler. 


* Antalya dışında da turizm yatırımlarınız var. Bodrum’da da yatırıma devam edecek misiniz? 

- Bodrum’u ailece çok seviyoruz. Orada yazlıklarımız var. Ayrıca da Bodrum girişinde Regnum villalarımız var. Çok büyük değil ama butik yatırımlar yapabiliriz. Göcek’te 60 dönümlük bir yerimiz var. Oraya otel yapmayı planlıyoruz. 


* Bir de dağ oteli aldınız?

- Aslında almadık. Biz Bulgaristan’da bir rezidans yatırımı yaptık bundan 3 yıl önce. Fakat daha sonra ekonomi kötüye gidince hızlı kararla satmış olduğumuz rezidansları geri alıp orayı otele çevirdik. Bulgaristan’ın Uludağ’ı diyebileceğimiz Bansko’da dağ otelimiz var. Kayak turizmi için ideal bir yer.


Çakma ürün satanlar  mağaza istemedi


* Antalya bölgesi özellikle de Belek söylediğiniz gibi otel yatırımlarında çok yol aldı ama otel dışındaki hayat için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Bu sizi olumsuz etkilemiyor mu? 

- Etkiliyor. Geçen yıl biz bir golf ürünleri satan mağaza açalım istedik. Çevredeki herkes karşı çıktı. 


* Neden? 

- Çünkü orası yani otelin dışındaki hayat çakma ürünlerin satıldığı bir ortam. Oranın esnafı artık alıştığının dışına çıkmalı. Golf turizmine gelenler çakma almaz. Antalya’da golf turizmi açısından Türkiye için değerli bir yer. Daha iyi planlı politikalar izlenmeli. Rixos Grubu şimdi bir yatırım yapıyor. O yatırımın iyi olacağını düşünüyoruz.


Önemli olan kışın oteli doldurmak


* 12 ay açık kalıyorsunuz. 12 ay boyunca golf turizmi oluyor mu? 

- Oluyor.  Biz son dönemde 1 ay kadar önce Sun Zeynep Oteli’ni de 70 milyon Euro’ya aldık. O otel için 5-6 aydır görüşüyorduk. Sonuçta Bakanlık’tan izinleri de aldık. Bizim Antalya’daki amacımız büyük toplantı gruplarına kışın da yanıt vermek. 1200 oda, 2400 yatak kapasitesine çıktık. Sun Zeynep Oteli’ni yenileyeceğiz. Hatta orayı tamamen yıkıp sıfırdan yeni bir otel yapmayı düşünüyoruz. Şu anda işliyor otel. Yazın tüm oteller doluyor ama önemli olan bizim için kış aylarında da doldurmak.


Ruslar son dakikacıdır


* Rusya’daki kriz Antalya’daki turizmi olumsuz etkiliyor. Yaz aylarında sizin beklentiniz nedir? 

- Şu anda yalan yanlış olur. Ruslar genelde son ‘dakkacı’dır. Ruslar ellerindeki fırsatları iyi değerlendirir. Bize sizin otele şu tarihlerde geleceğiz derler, bizim haberimiz olmaz. Acentalar ellerinde tutarlar rezervasyonları ve fiyat düşürmeye çalışırlar. Ama biz Regnum’larda bunu yapmıyoruz. Otelimiz çok kaliteli ve lüks bir otel. 


* Sizin müşterilerinizin ne kadarı yabancı?

- Bu sene 50 milyon Euro civarında ciro yapacağız. Bu paranın yüzde 90’ı dolar ve Euro. Yüzde 10’u lira. Misafirlerimizin çoğu yabancı.  Giderlere bakınca giderlerimizin de hepsi lira. Yeme, içme hepsini civardan alıyoruz. İstihdam sağlıyoruz. Yani maaş, et, süt, yumurta... Ülkenin cari açığının kapatılması için turizmin kesinlikle desteklenmesi gerekir. Bizim tek otelimizde 1000 kişi çalışıyor. Cari açık için bizim bu yatırımlarımızın önemi büyük.


 En iyi golf arkadaşlarım

* Siz kaç yıldır golf oynuyorsunuz? 

- 10 yıldır oynuyorum. En keyif aldığım iş diyebilirim. İki üç gün önce Ankara’daydım. Döner dönmez ilk işim 9 delikli golf oynamaktı. 9 delikli 2-2.5 saat sürer. Beni müthiş rahatlatıyor. 


* İş dünyasının sporu golf. Zengin sporu. Türkiye’de gelebileceği nokta nedir? 

- Türkiye’de toplam 20 golf sahası var. İngiltere’de 850, Almanya’da 600 golf sahası var. Golf sahalarımızı artırmalıyız. Akdeniz çanağında da yok golf. Türkiye bu konuda gelişirse ciddi bir potansiyel oluşturur.


* Sizin en iyi golf arkadaşınız Mustafa Koç mu? 

- En iyi golf arkadaşlarımdan biri Mustafa Koç’tur, Yıldırım Demirören, Sabri Yiğit, Erkan Akdemir’le de sık sık oynarız. En iyi dostluklar golf oynarken kurulur. Bir insanın nasıl biri olduğunu golf oynarken anlarsınız. Dürüst mü değil mi? Çıkar ortaya. 2-3 kez golf oynayın nasıl biri olduğunu belli eder.  Golf kimlik testi gibidir.


Golf hocaları Tuncelili


* Golf hocası bulmak çok zor derler, var mı golf hocası yeterli?

- Yok doğru. Kemerburgaz’daki hocaların hepsi Tuncelili’dir. 


* Aaa şaşırdım... Midyecilerin Mardin’li, balık restoranları sahiplerinin de Sivaslı olması gibi…

Aynen öyle. Göktürk’e yerleşen, golf oynayanların çantalarını taşıyanlar öğrenmiş bu işi. Biri sevdi mi akrabasına, arkadaşına söylemiş. Şimdi hocaların hepsi Tuncelili.


Elif Ergu-Hürriyet


Geri Dön