20 / 04 / 2024

Pakistan, Hindistan'da tarihi Babri Camisi'nin yerine Hindu tapınağı inşa edilmesini kınadı!

Pakistan, Hindistan'da tarihi Babri Camisi'nin yerine Hindu tapınağı inşa edilmesini kınadı!

Pakistan, Hindistan'da 16. yüzyıldan kalma tarihi Babri Camisi'nin yıkıntıları üzerinde Hindu tapınağı yapılmasını kınadı.



Pakistan, Hindistan'da 16. yüzyıldan kalmaolan  tarihi Babri Camisi'nin yıkıntıları üzerinde Hindu tapınağı yapılmasını kınadı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Nerandra Modi'nin katılımıyla temel atma töreni yapılan tapınak inşaatının, "Hindistan demokrasinin alnında bir leke olarak kalacağı" belirtildi.

Yapılan açıklamada, "Hindistan Yüksek Mahkemesinin verdiği hukuksuz kararla başlatılan tapınak inşaatı, inancın nasıl adalete galebe çalabildiğini göstermenin yanında, Hindistan'da başta Müslümanlar ve onların ibadet yerleri olmak üzere azınlıklara yönelik saldırıların arttığı, yaygınlaşan çoğunlukçu anlayışı ortaya koyuyor." ifadelerine yer verildi.

Babri Camisi'nin 1992 yılında Hindu aşırılıkçılarca yıkılmasının acı hatırasının tüm dünyadaki Müslümanların hafızasında hala canlı olduğunun bildirildiği açıklamada, "Müslümanların gelecek nesilleri, bu yasa dışı yapının Hindu milliyetçiliğinin güdümündeki BJP'nin (Modi liderliğindeki Hindistan Halk Partisi) Hindistan'ı bütünüyle Hindu bir karaktere büründürmek hedefine yönelik yapıldığının farkında olacaktır." değerlendirmesine de yer verildi.

Tapınak inşaatının, Modi ve BJP döneminde Müslümalara yönelik artan baskının sembolü durumuna geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Kovid-19 pandemisi ülkeyi kasıp kavururken Babri Camisi'nin yerine alelacele tapınak inşa edilmesi, Müslümanları dışlayan Yurttaşlık Yasası ve yeni Ulusal Yurttaş Kaydı, Delhi eyaletinde yıl başında Müslüman vatandaşların hedef alınarak öldürülmesi gibi artan ayrımcı uygulamalar, Hindistan'da Müslümanların nasıl şeytanlaştırıldığı, mülksüzleştirildiği, marjinalize edildiği ve şiddete maruz kaldığı gerçeğini göstermektedir."

Hindistan'ın Pakistan ile ihtilaflı Cammu Keşmir bölgesindeki son dönem uygulamalarına da işaret edilen açıklamada, "Hindistan'ın işgal altındaki Cammu Keşmir'deki yaygın ve sistematik insan hakları ihlalleri, bölgenin demografisini değiştirmeye yönelik sinsice adımları dini uyumu ve bölgesel barışı tehdit eden bu ayrımcı, aşırılıkçı ideolojinin yansımalarıdır." ifadesine de yer verildi.

- Cami arazisi, Hindular ve Müslümanlar arasında tartışma konusuydu

Uttar Pradeş eyaletine bağlı Fezyabad şehri yakınlarında Ayodhya antik kenti içinde, geçmişte Babür İmparatorluğu döneminde yapılan Babri Camisi'nin bulunduğu alan, uzun yıllardır Hindular ile Müslümanlar arasında tartışma konusu olmayı sürdürüyordu.

Radikal Hindular, Müslümanların 16. yüzyılda Hindu Kral Rama adına yapılan tapınağı yıktıklarını ve yerine cami yaptıklarını iddia ediyordu. 

"Babri Camisi'nin bulunduğu alanda Ram Tapınağı olduğu" iddiası, ilk defa 1853 yılında mahkemeye taşınmış, dönemin İngiliz sömürge hakimi tarafından reddedilmişti.

Radikal Hindular, Aralık 1992 tarihinde, Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilen Babri Camisi'ni yıkmıştı. Caminin yıkılması, ülke çapında 2 bin civarında kişinin ölümüyle sonuçlanan ayaklanmalara sebep olmuştu.

Hindistan'da Müslümanlar, söz konusu alana yeniden bir cami, Hindular ise tanrı kabul ettikleri Kral Rama'nın burada doğduğunu savunarak tapınak yapılmasını istiyordu.

Başbakan Modi'nin liderliği olduğu Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi (BJP) geçen sene Babri Camisi'ne ait fazla arazinin bir kısmının, arazinin ilk sahibi olduğu iddia edilen Hindulara verilmesi için Yüksek Mahkemeye başvuru yapmıştı.

Yüksek Mahkeme, 9 Kasım 2019 tarihinde verdiği kararda, yaklaşık 1,1 hektarlık arazinin tamamının tapınak inşa etmek üzere kurulacak Hindu vakfına tahsis edilmesine, bunun karşılığında arazinin hak sahibi Müslüman vakfa, başka bir yerden yaklaşık 2 hektar arazi verilmesine hükmetmişti.

Karardan sonra Başbakan Modi, 5 Şubat'ta tapınağı inşa etmek üzere "Şri Ram Janmabhoomi Teerth Kşirta Vakfı"nın kurulduğunu duyurmuştu.

 

Babri Camisi'nin yerine inşa edilecek Hindu tapınağının temeli atılıyor!


Geri Dön