28 / 03 / 2024

Pamukkale'deki inşaat çalışmalarında tarihi eser ortaya çıktı!

Pamukkale'deki inşaat çalışmalarında tarihi eser ortaya çıktı!

Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, yaptığı açıklamada, Pamukkale Kuzey Kapı girişindeki inşaat çalışmaları sırasında yaklaşık 1 metre genişliğinde, 10 santimetre kalınlığında yanmış bir tabaka tespit edildiğini söyledi.



Alandaki taşların ve çıkan kapların yanık olması sebebiyle ilk bakışta bir ocak izleniminin ortaya çıktığını kaydeden Baysal, şöyle konuştu: 

"Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün izinleri doğrultusunda kurtarma kazısına başlanıldı. Alandaki kazı çalışmalarında Demir Çağı mimarisini yansıtan taş ve tuğla ile oluşturulmuş 11 ocak yapısı tespit edildi.


Ocak yapılarından iki tanesinin içinde bulunan ve günlük kullanıma yönelik olduğu anlaşılan çömlekler içerisinde kemik parçalarına da rastlanıldı. Tek bir ocak içerisinden iki adet bronz obje bulundu. Ocakların sığ ve birbirine yakın olması adak ya da sunuya yönelik bir kült alanını çağrıştırmaktadır.


Çalışmalar sırasında kazı alanının batı yönünde dört tarafı taşlarla çevrilerek oluşturulan alanda pişmiş toprak çömlek ele geçirildi. Genel olarak pişmiş toprak kaplara ve ortaya çıkan seramik parçalarına bakıldığında kalıntılar M.Ö. 7-8 yüzyıla tarihlenmektedir."


Hürriyet


Geri Dön