26 / 04 / 2024

Pandemi konut tercihlerini değiştirdi!

Pandemi konut tercihlerini değiştirdi!

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Songül Hatısaru bugünkü köşesinde pandemide değişen konut tercihlerini kaleme aldı. İşte Songül Hatısaru'nun 'Virüsten kaçanlar doğaya sığınıyor' başlıklı yazısı...



Milliyet Gazetesi köşe yazarı Songül Hatısaru bugünkü köşesinde pandemide değişen konut tercihlerini kaleme aldı. Kovid-19 pandemisi, tüm dünyayı ve neredeyse her sektörü etkiledi. İnşaat ve konut sektöründe de pandemiyle beraber trendler değişti. 

"Salgın, mimariyi de etkiledi. Özellikle gelir düzeyi yüksek kesim, İstanbul’un kırsal bölgelerinde müstakil ev yaptırmaya başladı" değerlendirmesinde bulunan Milliyet Gazetesi köşe yazarı Songül Hatısaru, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Bu evlerin dizaynında da içinde bulundukları doğaya uyum önceleniyor.

Pandemide, özellikle de virüsün hayata hâkim olduğu ‘evde kal’ günlerinde bir avuç gökyüzünün, bir tutam yeşilin, bir nefes taze havanın değerini anladık. Kapatılmış, odaya ya da mutfağa dâhil edilmiş veyahut kullanılmayan eşyaları yığıp ardiyeye çevirdiğimiz balkonlar kıymete bindi.

Üst katlarda oturanlar için teras, giriş katlarındakiler için bir ufacık taşlıktan ibaret bile olsa ‘bahçe’ en önemli yaşam alanı haline geldi.

İmkânları daha geniş olanlar ise ‘şehre yakın doğanın bir parçası olabilmek’ için mimarlık ofislerinin yolunu tuttu. Müstakil ev, yükselen trend oldu. Mimar Osman Ali Gencal ve eşi Gülşah Dereli Gencal ile bu trendin sahaya yansımasını, müstakil ev için tercih edilen bölgeleri ve pandeminin mimari pratikleri nasıl etkilediğini konuştuk.

Pandemi konut tercihlerini değiştirdi!

Uzaktan bakınca kaya

Anadolu yakasında özellikle Çekmeköy kırsalı ve Ömerli tarafına kayan bir konut hareketinin olduğunu söylüyorlar. Osman Ali Gencal bir müşterilerinin isteği üzerine Ömerli’de yaptıkları müstakil evi anlatırken trendlerin nereye kaydığını da gözlemliyor insan:

”’Pandemiden bu yana insanlar, İstanbul’a yakın yerlerde müstakil evler istiyor. Ömerli’de bir iş adamı müşterimiz için topografyaya uygun çok özel bir villa yapıyoruz. Villa ana kütlesi dört farklı büyüklükte küp ve bunları birbirine bağlayan bir cam holden oluşuyor.

Villaya girdiğiniz andan itibaren, evin her noktasından havuzun ışıltısını ve etraftaki ağaçları görüyorsunuz. Villanın bir kaya kütlesi gibi hissedilmesi için, dış cepheyi uygun malzemeyle kaplayacağız.’’

Pandemi konut tercihlerini değiştirdi!

Projelerinde güncel inşaat teknolojilerini ve malzemelerini kullanarak çağdaş mimarlık üretimlerini geliştirdiklerini söyleyen Gülşah Dereli Gencal bu durumu şöyle ifade ediyor:

“Her yeni projeye, yapıda ve iç mekân tasarımında nasıl yerine ait kılabileceğimizi planlayarak başlıyoruz.

Plazalarda açık alanların önemi çok arttı, ofislerde doğal havalandırmayı maksimum kılacak unsurlar öne çıkıyor.” Yakın zamana kadar insanların mekanlarda maksimum düzeyde yaşam alanı isterken şimdi balkon ve terasların ön plana çıktığına vurgu yapan Gülşah Dereli Gencal, “Kuruluşumuzdan itibaren konut, eğitim, ofis gibi farklı nitelikte yapıların mimari tasarım süreçlerinde yer alıyoruz. Konutlarda önceden balkonlar kapatılırdı, şimdi aksine daha büyük balkonlar isteniyor.

Tüm konseptlerde tercihler değişiyor ve bu trendin henüz başında olduğumuzu düşünüyorum. Okullarda mesela havalandırma en önemli unsur haline geldi” diyor.

Pandemi konut tercihlerini değiştirdi!

Teraslar öne çıkıyor

Pandemi sürecinin ihtiyaçlarımızı farklılaştırdığına dikkat çeken Osman Ali Gencal şunları anlatıyor:

“Pandemi, mimari tasarım ilkelerini değiştirdi. Konut özelinde balkon, teras, kış bahçesi gibi mekânlar önem kazandı. Biz de Çubuklu’da tasarladığımız konut projemizde mesela, evde kaldığımız süre içinde konuttan beklentilerimizi göz önünde bulundurduk. Çubuklu’da içindeki her yaşam alanının Boğaz’a yüzünü döndüğü, modüler plan sistemi ile ihtiyaca göre yan yana iki dairenin alınıp birleştirilebildiği, bulunduğu kota göre bahçesi, balkonu ve terasının olduğu modern mimarlık örneği bir proje geliştirdik. Bunun için teknolojiyi daha çok işin içine kattık. Tüm projelerimizde terasları ön plana çıkardık.”

2021'de müstakil konutlara ilgi arttı!

Bahçeli konutlara pandemi piyangosu!


Geri Dön