23 / 04 / 2024

Parion Antik Kenti'nin haritası çıkarılacak!

Parion Antik Kenti'nin haritası çıkarılacak!

ÇANAKKALE’de 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip tarihi Parion Antik Kenti’nin 11’inci sezon kazı çalışmaları kapsamında antik kentin arkeojeofizik haritası çıkarılacak.



Çanakkale’nin Biga İlçesi Kemer Köyü’nde yer alan Parion Antik Kenti’nde 2700 yıllık tarihi ortaya çıkarmak için sürdürülen kazılarda 11’inci sezon başladı. 2005 yılında başlayan kazı çalışmalarında bu yıl, arkeolojik kalıntıların aranmasında kullanılan jeofizik yöntemlerden oluşan arkeojeofizik haritası çıkarılacak. Parion Antik Kenti’nin 11’inci sezon kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde 23 Temmuz’da başladı. 2015 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarına Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlık ederken, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Fen-Eebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. H. Ertuğ Ergürer de yardımcılığını yapıyor.



Kazılara Bakanlık temsilcisi olarak Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nden Ayşenur Bozkurt ve Tokat Müzesi’nden Hülya Aydın ile 20 arkeolog, 1 epigraf, 4 makine mühendisi, 1 metalurji mühendisi, 4 arjkeojeofizikçi, 3 mimar, 1 mimar-restoratör, 8 Restoratör-Konservatör ve ülkemizin değişik üniversitelerinden 21 öğrenci ve anasponsor desteği ile sağlanan 70 işçi katılıyor. Eylül ayı sonuna kadar devam etmesi planlanan kazılarda Güney Nekropolis, Tiyatro, Yamaç Hamamı, Roma Hamamı, Agora ve dükkanlar, Sondaj 8, Tümülüs, Odeion, Mozaikli Yapı olmak üzere dokuz farklı sektörde çalışılması düşünülüyor.


Kazı Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş, bu yıl arkeojeofizik haritasının çıkarılması çalışmalarının yapılacağını belirterek, Avusturya’dan Süleyman Sırrı Seren ve ekibi tarafından çalışmaların gerçekleştirileceğini söyledi.



Hürriyet


Geri Dön