29 / 03 / 2024

Parsel bazlı imar tadilatına son verilecek!

Parsel bazlı imar tadilatına son verilecek!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, uzun süredir gündemde olan rant vergisi ile ilgili yeni bir değerlendirmede bulundu.



Belediyeler yasası üzerinde çalıştıkları önemli konulardan birinin imarla ilgili olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, “Parsel bazında imar tadilatı yapmayı belediyelere neredeyse yasaklıyoruz. Bir mahallede herkes belli bir emsalde inşaat hakkını kullanırken birisinin torpilli olarak gelip aradan sivrilerek fazladan bir şey yapmasını engelleyecek bir metin hazırlıyoruz. Halihazırdakiler müktesep hak sınırında olduğu için mevcut olanları kapsamıyor. Plan tadilatları elbette kurallarına uygun olarak her zaman yapılabilir. Ancak değişim ve dönüşüm esnasında yeni yapılan planlarda hak sahibine, arsa sahibine veya değişim isteyene bir menfaat sağlıyorsanız işte bunun tespitinin yapılması gerekiyor. Buna değer artış payı diyoruz” dedi. Özhaseki, şöyle devam etti: “Kimi diyor ki ‘yüzde 50’sini alalım’, kimi de ‘yüzde 100’ünü alalım.’ İlla nakdi olmayabilir. Para veremez adam arsadan pay, konut verilebilir devlete. Bunun nasıl tespit edileceği, yüzde kaçının alınacağı, sonra kimler arasında pay edileceği biraz tartışmalı bir nokta. Büyükşehir Belediyesi ‘bunların planlarını ben yapıyorum benim almam gerekiyor’ diyor. İlçe belediyelerde diyor ki ‘bunların inşaat izinlerini ben veriyorum benim almam gerekir.’ Bakanlık da diyor ki ‘kentsel dönüşüme kaynak lazım. Kaynağı nereden bulacağız.’ Belki adil olanı burada büyükşehir ilçe ve bakanlığın arasında pay edilmesi. Önümüzdeki günlerde tartışılarak çözüm bulunacak.”


DEVRİM GİBİ YASA

Önümüzdeki ayın başında şehircilik şurasını toplayacaklarını belirten Bakan Özhaseki 4 yıldır süren dönüşümde istenilen hızla ulaşılamadığını dile getirdi. Özhaseki, “Bir de istediğimiz doğrulukta yapamıyoruz bu işi. Nereden baksanız 6-7 milyon binanın değişimi ve dönüşümü lazım” dedi. Dönüşüm çalışmalarının da yoğunluk arttırılarak yapılmasını eleştiren Özhaseki, “Bolca ev çoğaltıyorsunuz, ticaret mekanı çoğaltıyorsunuz. Ama insanların soluk alacakları mekanları çoğaltmıyorsunuz. Bu bir felakettir. Bir taraftan da binaların silueti hepimizi rahatsız ediyor. Şurada buna da cevap arayacağız. Oradan çıkan sonuçları da yasa haline getirerek 2017’de belki de devrim niteliğinde yasalarla önümüze bakacağız” dedi.


Hürriyet 




Haber Sabah'ta şöyle yer aldı;


ükümet parsel bazlı imar tadilatına son verecek yeni sistem için düğmeye bastı. Her mahallede binaların kaç katlı olacağı belirlenecek ve daha çok katlı bina dikilmesine müsaade edilmeyecek


Hükümet, İmar Yasası'nda köklü değişiklikler için düğmeye bastı. Yasada yapılacak düzenlemeyle parsel bazlı imar tadilatına son verilecek. Her mahallede binaların kaç katlı olacağı belirlenecek ve daha çok katlı bina dikmesine müsaade edilmeyecek. Hükümet "rant vergisi" düzenlemesinde de nakit yerine konut ya da arsa alınmasına yönelik çalışmalara başladı. Müteahhitlerin nakit parasını yatırım amaçlı kullanabilmesi için yapılacak düzenlemeyle elde edilecek gelir kentsel dönüşüme aktarılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yakın zamanda Belediyeler Yasası ve İmar Yasası ile ilgili önemli düzenlemeler yapacaklarını belirterek, "Parsel bazında bundan sonra imar tadilatı yapmayı nerdeyse yasaklıyoruz. Bir mahallede herkes belli bir emsalde inşaat hakkı kullanırken birisinin torpilli olarak gelip fazladan bir şey yapmasını engelleyecek metin hazırlıyoruz. Hali hazırdakiler için ise yapacak birşey yok, kanun geriye dönük işlemiyor" dedi.


ŞEHİRCİLİK ŞÛRASI TOPLANACAK

Bakan Özhaseki, şubat başında Şehircilik Şûrası'nın toplanacağını belirterek 4 ayrı bölümde çalıştıklarını kaydetti. Çalışılan bölümlerden ilkinin kentsel dönüşüm olduğunu söyleyen Özhaseki, "Kentsel dönüşüm 4 senedir uygulanıyor fakat istediğimiz hıza ulaşamadık. Türkiye'deki 20 milyon yapı stokunun 5 milyonu 1999 depreminden sonra yapıldı, iyi sağlam binalar. Ondan önce yapılanlar riskli" diye konuştu.


RANT VERGİSİ İÇİN YENİ SİSTEM

Bakan Özhaseki, değer artışından kaynaklı rant vergisinde yapılan yeni çalışmaları anlattı. Şehir meclislerinde değer artışı tespiti yapılacağını söyleyen Çevre Bakanı Özhaseki, "Komisyonlar fazladan hakkın ne kadar olduğu hususunu tespit edecekler. Vatandaş razı olursa plan tadilatı olacak. Vergi oranında sınır yok. Yüzde 50 diyen de var yüzde 100 diyen de... Geniş arsada epey konut veriyorsunuz, yatırımcı isterse size para vermez arsa da verebilir. Nakti olmayabilir. Eve başlayacak müteahhit. Elindeki parayı evlere harcayacakken nasıl değer artış payına verecek. Arsadan pay da verebilir. Konut olarak da bu alınabilir" şeklinde konuştu.


YASAYI MUHALEFET PARTİLERİNE GÖNDERDİM

Gelirin büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri ve bakanlık arasında paylaştırılmasının planlandığını anlatan Özhaseki, kentsel dönüşüme kaynak aktarılacağını söyledi. Özhaseki, Belediye Yasası Taslağı'nı CHP ve MHP'ye de gönderdiğini ifade etti.


Sabah


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, birkaç yasa çalışması olduğunu belirterek birinin belediye diğerinin ise imarla ilgili olduğunu söyledi. Özhaseki “Parsel bazında imar tadilatı yapılmasını neredeyse yasaklıyoruz. Bir mahallede herkes belli bir emsalde inşaat hakkı kullanırken birisinin torpilli olarak gelip fazladan bir şey yapmasını engelleyecek metin hazırlıyoruz. Hali hazırdakiler müktesep sınıra giriyor yapacak bir şey yok. Kanun geriye doğru işlemiyor” dedi. Plan tadilatlarının ancak kurallara uyarak yapılabileceğini ifade eden Özhaseki, şunları söyledi: “Hayat değişken. Ticari alanı özel okula dönüştürebilir miyiz diye soruluyor. Yeni çıktı özel okullar evet dönüştürülebilir. Ancak değişim ve dönüşümde yeni planlarda hak sahibine ya da değişim isteyene menfaat sağlıyorsanız bunun tespiti gerekiyor. Buna değer artış payı diyoruz. Bu payı tespit etmek ve kamunun da bu değer artışını alması lazım. Kamu değeri aldıktan sonra isterse 250 kat yapsın. Şehir silüetini bozacak yapılar demiyorum. Fazladan verecek hem ticareti hem inşaat sektörü canlandırır” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, bir grup ekonomi muhabirine değerlendirmede bulundu. Özhaseki, rant vergisi oranlarına ilişkin soruya şu yanıtı verdi: 


KARŞILIĞINDA EV VE ARSA

“Şehir meclisinde komisyonlarla, oradaki değeri tespit edecek odalar olabilir. Komisyonlar fazladan hakkın ne kadar olduğu hususunu tespit edecekler. Vatandaş razı olursa plan tadilatı olacak. Sınır yok vergi oranında. Yüzde 50’si diyor kimisi yüzde 100’ü verelim diyor. İkisi de görüş. Geniş arsada epey konut veriyorsunuz, adam para vermez size arsa da verebilir. Nakdi olmayabilir. Eve başlayacak müteahhit. Elindeki parayı evlere harcayacakken nasıl değer artış payına  verecek. Arsadan pay da verebilir. Konut olarak da alabilir.” Bakan Özhaseki, paylaşımın nasıl olacağına ilişkin olarak “Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi istiyor. Bakanlık da diyor ki kentsel dönüşüm diye bir şey var orada kaynak lazım. Kaynağı nereden bulacağız. Çok siyasal kavgaya dönüşecek iş değil. CHP’nin de belediyesi var MHP’nin de makul olanı bulalım diye. Ortak bir anlayışla çıkaracağız” diye konuştu.


2030’A KADAR ÇÜRÜK OLAN SAĞLAMLAŞTIRILMALI

Önümüzdeki ay başında şehircilik şurasının toplanacağını bildiren Bakan Özhaseki, 4 ayrı bölümde çalışıldığını bildirdi. Birincisinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Özhaseki, “4 senedir uygulanıyor fakat istediğimiz hıza ulaşamadık. İstediğimiz doğrulukta yapamıyoruz. Türkiye’deki 20 milyon yapı stokunun 5 milyonu 99 depreminden sonra yapıldı, iyi sağlam binalar. Ondan önce yapılanlar riskli. 6-7 milyon binanın değişim ve dönüşümü lazım.


Star


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Hükümet, İmar Yasası'nda köklü değişiklikler için düğmeye bastı. Yasada yapılacak düzenlemeyle parsel bazlı imar tadilatına son verilecek. Her mahallede binaların kaç katlı olacağı belirlenecek ve daha çok katlı bina dikilmesine müsaade edilmeyecek. Hükümet 'rant vergisi' düzenlemesinde de nakit yerine konut ya da arsa alınmasına yönelik çalışmalara başladı. Yapılacak düzenlemeyle elde edilecek gelir ise kentsel dönüşüme aktarılacak. 



Takvim


Geri Dön