16 / 04 / 2024

Pekin Daxing Havalimanı düşük maliyetiyle dikkat çekiyor!

Pekin Daxing Havalimanı düşük maliyetiyle dikkat çekiyor!

Pekin Daxing Havalimanı 100 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanlarından biri olmaya hazırlanırken, 12 milyar dolarlık düşük maliyetiyle de şaşırtıyor.



 

Çinli Daxing 100 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanlarından biri olmaya hazırlanırken, 12 milyar dolarlık düşük maliyetiyle de şaşırtıyor.

Sözcü gazetesinden Nuray Tarhan'ın haberine göre, 100 milyon yolcu kapasitesi ve uçuş sayısıyla dünyanın en büyük havacılık merkezi olacağı söylenen Pekin'deki Daxing Havalimanı, 12 milyar dolarlık maliyetiyle de  dikkat çekiyor. 

İhalesinden konumuna kadar bugüne kadar birçok eleştiriye maruz kalan İstanbul'daki 3. havalimanı tamamlandığında, 35 milyar dolarlık faturasıyla Daxing'in yaklaşık 3 katına inşa edilmiş olacak.

Ünlü Mısırlı mimar Zaha Hadid'in ölmeden önce yaptığı tasarımla göz kamaştıran Daxing, başlangıç ve bitiş tarihinden kapladığı alan ve kapasitesine kadar 3. havalimanıyla birçok açıdan benzerlikler gösteriyor. İkisinin de inşaatı 2014 yılında başlayan havalimanları bir sene arayla hizmet vermeye başlayacak. Son olarak inşaatında çalışan işçilerin eylemleriyle gündeme gelen İstanbul Yeni Havalimanı'nın birçok soruna rağmen 29 Ekim'de açılacağı bildirilirken Daxing Havalimanı da 1 Ekim 2019'da hizmete açılacak.  

METROSU HAZIR

Şehir merkezinden uzaklığı da birbirine yakın olan havalimanlarında Çin şimdilik metro avantajını da elinde tutuyor. 3. havalimanı metrosunun ihalesi bizde henüz yeni yapılırken, Daxing'e şu anda mevcut olan metroyla 30 dakika içerisinde ulaşılabiliyor.

Bugüne kadar 3. havalimanının kademe kademe inşa edilerek 2023 yılı sonunda 200 milyon yolcu kapasitesine ulaştırılacağı açıklandı. Ancak bazı kaynaklara göre, 2019, 2021 ve 2023 yılında havalimanının genişletme işlerini yapmaya hazırlanan müteahhitlik firmalarına bildirim yapılarak işlerin durdurulduğu iddia edildi. Şimdilik sayılarının 4 olduğu öğrenilen firmaların büyük bir finansal zorlukla karşı karşıya kalarak konkordatoya gittiği bildiriliyor. Dolayısıyla 3. havalimanının yolcu kapasitesi olarak dünyanın en büyüğü olacağı iddiası da şimdilik rafa kalktı.  


Geri Dön