19 / 04 / 2024

Perakende evlilikleri çoğalacak

Perakende evlilikleri çoğalacak

Real Hipermarketler Türkiye Genel Müdürü Özerkan, gıda pera-kendesi alanında da birleşmelerin gündeme geleceğini ifade etti



Real Hipermarketler Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, kriz koşullarında taşların yerinden oynadığını belirterek, "Bu ortamda Türkiye'de de dünyada da, perakendenin koşulları o kadar hızlı değişiyor ki; artık yeni şeyler söylemek gerekiyor. İş yapma biçimlerini sorgulamak gerekiyor. Dün doğru bildiklerimiz artık doğru olmayabilir. Ekim ayından beri zarlar her gün yeniden atılıyor. 2009 'da kazananlar ve kaybedenler de yeniden belli olacak" dedi.
KİM GİDER KİM KALIR BİLİNMEZ

Diğer sektörlerde olduğu gibi gıda perakendesi alanında da birleşmelerin gündeme geleceğini ifade eden Özerkan, "Kim kalır kim gider anlamında, sihirbaz ya da falcı gibi dört-beş sene sonrasını söylemek çok güç. Tüm dünyada perakende sektöründe birleşmeler artacak. Büyük oyuncular birleşecek. Her zaman lokal oyuncular da olacak. Finansal yapısı güçlü olmayan, müşteri ile bütünleşik olmayan ve değişen şartlara uyum sağlamayan zincirlerin işi zor olacak. Türkiye'de de birçok birleşmeler olacak. Ama kim kimle birleşir, nasıl birleşir o konuda bir şey söylemek gerçekten zor" dedi.

EKMEK VE PASTA SATIŞLARI AYNI

Kubilay Özerkan, Real mağazalarında son dönemde gözlenen tüketici davranışlarındaki değişimi şu sözlerle aktardı: "Kahvede yüzde 13 azalma var. İlginç bir sonuç. Deterjanda küçük ambalajlara kayış var. Tüm piyasayı yansıtmaz ama bize özel bir veri olarak pastada büyüme olduğunu gözlüyoruz. Yani beyaz ekmekte ve pastadaki büyümemiz yüzde 30 artış gösterdi. Neden kaynaklanıyor, insanlar dışarı çıkmayıp hipermarketten bu ürünleri alıp misafirlerine ikram mı ediyorlar, yoksa bizim pastamızı daha mı çok seviyorlar, doğrusu bunu bilemiyoruz. Tabii her ikisi de olabilir. Özel olarak baktığımızda da müşterilerde ucuza yönelişi gösteren birçok veri var. "


Ucuz ürünlerin satışı arttı

Real'in son dönemde gerçekleştirdiği kampanyalar hakkında bilgi veren Özerkan şunları söyledi: "Kampanyamızda ucuzluk için birlik olduk teması var. Ucuza zaten bir yöneliş var ve biz de ucuz ürünü sunuyoruz. Ucuz ürünlerin satışları yüzde 60 artmış durumda. Bu ürünlerin toplam ciro içindeki payı da eskiden yüzde 4-4.5 iken yüzde 10'a geldi."
Yenişafak

Geri Dön