20 / 04 / 2024

Perakende sektöründe darbe girişimi sonrası mağaza atağı!

Perakende sektöründe darbe girişimi sonrası mağaza atağı!

Perakende sektöründe yatırımcılar, mağaza ve şubeleşmeyi sürdürerek Türk ekonomisine güven mesajı veriyor. Son dönemde Under Armour, Merlin, Aigner, Kahve Dünyası ve Kaşıbeyaz yeni yatırımlarıyla adlarından söz ettiriyorlar.



Perakende sektöründe yatırımcılar, mağaza ve şubeleşmeyi sürdürerek Türk ekonomisine güven mesajı veriyor. Son dönemde Under Armour, Merlin, Aigner, Kahve Dünyası ve Kaşıbeyaz yeni yatırımlarıyla adlarından söz ettiriyorlar


FETÖ örgütünün darbe girişimine karşın Türk iş dünyası yatırımlarında frene basmadı. Özellikle perakende sektöründe yurtiçi ve yurtdışında yeni mağaza ve şube açılışları son sürat devam ediyor. Gıda ve tekstil alanında pek çok marka şubeleşme atağını sürdürürken Türk ekonomisine de güven mesajı veriyor. Under Armour, Aigner, Kahve Dünyası ve Kaşıbeyaz son dönemdeki açılımlarıyla ekonomiye güven mesajı veren markalar arasında yer almayı başardı.


Doğuş Perakende Grubu’nun Türkiye’ye getirdiği spor giyim markası Under Armour, altı yeni mağaza birden açacağını duyurdu.


Under Armour, İstanbul Akasya AVM, İstinye Park AVM ve  İzmir  Point Bornova AVM’deki mağazalarının ardından, ekim ayının ortasına kadar İstanbul ve Ankara’da toplam 6 mağaza açarak Türkiye yatırımını büyütüyor. 


Altı yeni mağaza


Under Armour, 2016 Ekim ayının ortasına kadar İstanbul’da Zorlu AVM, Kanyon AVM ve ViaPort mağazalarını, Ankara’da ise Kent Park AVM, Armada AVM ve Next Level AVM mağazalarını açarak mağaza sayısını 9’a çıkarıyor.


Under Armour Uluslararası Yeni Pazarlar Kıdemli Yöneticisi Carlos Maza, Doğuş Perakende Grubu’nun ortaklığında Türkiye’deki varlıklarını genişletmeyi planladıklarını söyledi. Doğuş Perakende Grubu’nda Under Armour Ülke Genel Müdürü Aydın Kanatlı da, “Under Armour, uluslararası pazarlara açılmaya odaklanmış durumda. Biz de bu hedef dahilinde 2016  sonuna kadar 9 mağaza açıyoruz ve her yıl ortalama 10 mağaza ile yatırıma devam etmeyi hedefliyoruz” dedi. 


Ortadoğulu Abu Issa Holding de Türkiye’ye gelirken moda dünyasının dev markası Alman Aigner, Mosafer ve Cole Haan’ı da getirdi. Aigner, Akasya AVM ve Zorlu AVM’deki butikleriyle Türkiye’ye gelişini kutluyor.


Yakında Madame Tussauds’u açmaya hazırlanan Merlin Ertertainmets de, Türkiye’deki yatırım planına hız verdi. Firma yetkilisi John Jakobsen, “Bugüne kadar 90 milyon TL’lik yatırım yaptık. Türkiye cazip fırsatlar sunan bir ülke” dedi.


Türk markaların yurtdışına yayılımı da sürüyor. Kahve Dünyası, bunlardan biri. Firma, yurtdışındaki üçüncü mağazasını Romanya’nın başkenti Bükreş’e açtı. Romanya’daki mağazalaşmasını sürdüren Kahve Dünyası’nın yeni mağazası, Fiba Grubu yatırımı olan Plaza Romanya’da hizmete girdi. 


Romanya’daki kahve ve çikolata konseptini birleştiren ilk marka olan Kahve Dünyası, gördüğü ilgi üzerine ülkede ikinci mağazasını bu hafta başında açtı. Açıldığı günden bu yana özellikle Türk kahvesini ve çikolata kaplı Türk lokumunu binlerce kişiyle buluşturan Kahve Dünyası, bu vesileyle Romanya’da bir çok insanın evine Türk Kahvesi sokmayı başaran ilk marka oldu. 


15 milyon TL yatırdı


Güneydoğu mutfağı ve kebap denilince akla ilk gelen markalardan olan Kaşıbeyaz Lezzet Grubu da İstanbul Anadolu Yakası’ndaki ilk şubesini WaterGarden’da eylül sonunda açıyor. 15 milyon TL’lik yatırımla hayata geçen Ataşehir Kaşıbeyaz, 2 bin metrekare alan üzerinde 600 kişiye hizmet verecek.


Kaşıbeyaz Florya, Kaşıbeyaz Balık, Yeniköy Kaşıbeyaz Bosphorus, Kaşıbeyaz Akvaryum, Gala Kaşıbeyaz olarak 5, Ankara’da AOÇ Kaşıbeyaz  Ankara  olmak üzere toplamda 6 şube ile hizmet veriyor. 


Yedinci şubesini de Anadolu Yakası’na açıyor. Kaşıbeyaz Başkan Yardımcısı Suat Kaşıbeyaz, “WaterGarden’da et ve baklava konseptiyle hizmet verecek olan şubemize hem caddeden hem de WaterGarden’ın içerisinden giriş yapılabiliyor. Anadolu Yakası’ndan uzun süredir yoğun talep alıyorduk. Yeme-içme odaklı bir yatırım olduğu için de burayı tercih ettik” diye konuştu.


‘Yabancıların çıktığı mesajı doğru değil’


Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, perakendede mağaza ve şube açılışlarının hız kesmediğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hem Türk hem de yabancı markalar Türkiye’de yatırımlarında verimliliği ön plana çıkararak yatırımlarına devam edeceklerdir. 


Yeni açılışlar hem Türk ekonomisi hem de perakende sektörü için sevindirici. Türkiye’den yabancı bazı markaların çıktığı yönünde bir izlenim yaratılmaya çalışılıyor. Böyle bir şey yok. Yabancı markalar Türkiye’den çıkmaz. C&A, Türkiye yanında diğer girdiği ülkelerden de çıktı. Douglas gibi bazı markalar da o pazarda birinci ya da ikinciliğe oynuyor onu yapamayacağını görünce çıkıyor. Bunların ülke ekonomisiyle bir ilgisi yok. BMD markaları olarak ilk etapta yeni pazarlar olarak gördüğümüz İran ve ilişkilerin düzeldiği Rusya’da büyümek için hamleye geçtik.” 


Kariyo, AVM’lerde eski ziyaretçi rakamlarına ulaşıldığını da kaydederek, özellikle indirimlerin olduğu bu dönemde AVM ve caddelerin yoğunluk yaşadığını vurguladı.


Milliyet


Geri Dön