19 / 04 / 2024

Perakendede '2001 krizi' yaşanıyor

Perakendede '2001 krizi' yaşanıyor

Türkiye'nin onur konuğu olduğu, Cannes'da düzenlenen dünyanın en büyük ticari gayrimenkul ve perakende fuarı MAPIC kulislerinde de Türkiye'de yaşanan gerginlikler konuşuldu.



Gayrimenkul alanında entegre hizmet sunan Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, yaşanan süreçte iki tarafın da hataları olduğunu belirterek şunları söyledi: "Alışveriş merkezi (AVM) yatırımlarında kolaya kaçıldı. Birbirlerinin benzeri projeler yapılıyor. Bir ayıklanma süreci yaşanacak. Daha iyi olan perakendeci fark atacak. Kiracının bindiğimiz dal olduğunu unutmamalıyız."

Yaşanan fizibilite krizi

Kiralama ve alışveriş merkezi danışmanlık şirketi AVMmfiPartners Genel Müdürü Aydın Yurdum ise perakendenin 2001'deki bankacılık sektörünün yaşadığı gibi bir krizi tecrübe ettiğini söyleyerek, şunları söyledi: "İpin üstünden düşenler olacak. Denizli'de 5 tane alışveriş merkezi yapılıyorsa, bir marka 5'ine de giriyorsa kimse kriz var demesin. Bu tamamen bir fizibilite krizidir."

"Alışveriş merkezleri ile markalar arasındaki gerilim iyi yönetilemeyen krizden kaynaklanıyor" diyen Yurdum, sözlerini şöyle sürdürdü: "Krizi bahane edip başarısızlıklarını örtenler var. Hesabını kitabını iyi yapmamış, işi beceremeyen bazıları krizi bahane edip bu işten sıyrılmaya çalışıyor. Bu sadece perakende için değil, pek çok sektör için geçerli."

Şehir merkezinde outlet

Son aylarda revaçta olan indirim ve seri sonu ürünlerin satıldığı outlet konseptli alışveriş merkezleriyle ilgili olarak Yurdum, " Şehrin merkezinde outlet açılmaz. Kendi kendilerini vuracaklar. 4 yıl sonra bu iş içinden çıkılamaz bir hal alacak" uyarısında bulundu.

Herkes hata yaptı

Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, krizin şu ana kadar yaplan yanlışları ortaya çıkardığını söyledi. Zafer Plaza ve Korupark gibi AVM'lerin sahibi olan Torun şöyle konuştu: "Potansiyelin üstünde AVM'ler açıldı. Bankalar da bu dönemde kredilerin ağzını açtı. Yani yanlışta herkesin payı var. Ertelenen projeler olacak Bazı yabancılar da geri dönecek."

Koton ve İstinyePark büyük ödülü aldılar

DÜNYANIN en büyük ticari gayrimenkul ve perakende fuarı MAPIC'te Koton 'En İyi Perakende Başarı Hikayesi' ödülünü aldı. 2001 yılında sadece 10 mağazası varken bugün 55'i yurtdışında olmak üzere 150 mağazası olan ve Türkiye'nin Zara'sı olarak anılan Koton'un başarısı MAPIC tarafından da onaylanmış oldu. İstinyePark da 'Yılın Alışveriş Merkezi Geliştiricisi' ödülünü aldı. Türkiye'nin onur konuğu olduğu fuarda Türk markaların ödülleri toplaması dikkat çekti.

Talep varken kira iner mi

OPTIMUM markasıyla yaptığı projeleriyle bilinen Rönesans İnşaat Başkanı Erman Ilıcak, "27 Kasım'da İstanbul Optimum Outlet'i açıyoruz. 60'a yakın firma bir başka mağazanın çıkması için sırada bekliyor. Talep varsa indirim olabilir mi "dedi. Kiler Holding Başkanı Nahit Kiler de "Bu süreçte iki taraf da haklı. Uzlaşıp birlikte çözmeliler" dedi.

Ortak eylemler yabancı yatırımcıyı kaçırabilir

TÜRKİYE'de 2.5 yıldır faaliyet gösteren ve 600 milyon Euro değerinde 5 alışveriş merkezi (AVM) projesi planlayan Hollanalı Redevco'nun Türkiye Genel Müdürü Patrick van Dooyeweer, "Perakendecilerin problemi varsa bizim de problemimiz vardır. AVM'ler ve perakendeciler arasındaki tartışma kamuoyu önünde yapılmamalı. Bu çok üzücü" dedi. Kurdaki yükselmenin ve ekonomideki durgunluğun yarattığı sıkıntıyı anladıklarını dile getiren Dooyeweert, şunları söyledi: "Ancak perakendecilerin ortak bazı eylemlerde bulunması doğru değil. Birbirimize ihtiyacımız var. Bu eylemler devam ederse, Türkiye yabancıların AVM yatırımları açısından cazibesini kaybeder. Yerli yatırımcı için de durum aynı."

Hürriyet

Geri Dön