19 / 04 / 2024

Petrol fiyatlarındaki düşüş turizmi olumsuz etkiliyor!

Petrol fiyatlarındaki düşüş turizmi olumsuz etkiliyor!

Petrol fiyatlarının 60 doların altını görmesi ve rublenin dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 60 oranında değer kaybetmesi, Türk turizmini tehdit ediyor...



Petrol fiyatlarının 60 doların altını görmesi ve rublenin dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 60 oranında değer kaybetmesi, Türk turizmini tehdit ediyor. Petroldeki düşüş ve rubledeki değer kaybıyla alım gücü azalan Rusların tatil planlarını askıya almasından endişe ediliyor.


2014’ün ilk 10 ayında Türkiye’yi ziyaret eden 33 milyon 500 bin turistin, 4 milyon 400 bini Rus turistlerden oluştu. Rus turistler, yıllardır 5 milyon ziyaretçiyle Türk turizminin temel direği olan Alman turistlerin tahtına da göz dikmişti. Ancak, petrol fiyatları yükselmez ve rubledeki değer kaybı uzun süre devam ederse Türkiye 4.5 milyon Rus turistin büyük kısmını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak.


‘Kırım’a, Sochi’ye gidin’

Ukrayna krizi nedeniyle temmuz ayından bu yana Rusya ve Batı arasında ekonomik restleşmeler karşılıklı olarak devam ediyor. Bu restleşmelerde Rusya Avrupa’dan gıda ithalatını durdurma kararını alırken, Batı dünyası da OPEC kanalıyla petrol fiyatlarını indirmeye devam ediyor. Rusya aleyhindeki gelişmelere rublenin dolar karşısındaki değer kaybı da eklenince, Rusya Devlet Başkanı Putin vatandaşlarına, “Tatil için Avrupa’ya gitmeyin, Kırım ve Sochi’ye gidin” çağırısında bulundu.


Merkel taktiği

Kırım ve Sochi’ye özel turlar düzenlenirken, bu turları özendirmek amacıyla vergi indirimi de devreye sokuldu.

Bu süreçte Türkiye’nin turizmdeki rakipleri de boş durmadı. İspanya ve Yunanistan Rus turisti çekmek için promosyona başladı. Ciddi tanıtım çalışmalarının yanısıra vize sorununu da minimuma indirdiler.

Almanya Başbakanı Merkel de, “İspanya ve Yunanistan’a gidin” diye Almanlara adres göstermişti. Merkel’in sözleri etkili olmuş İspanya 2014 yazını 60 milyon turist rekoruyla kapatmıştı. Buna rağmen Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı düşmesini sürdürmüştü.


Timur Bayındır TUROB Başkanı

‘Yüzde 5 düşüş olumsuz etkiler’

“Rusya’dan gelen turist sayısında düşüş gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu düşüş yüzde 5’i geçerse hırpalayıcı olur diye düşünüyorum. Kan kaybı yüzde 5’i geçer diye düşünüyorum. Bu konuda gidişat önümüzdeki iki ayda belli olur. Moskova ve Berlin fuarları belirleyici olacaktır. Bu fuarlar sonrasında tablo büyük ölçüde ortaya çıkar.

Rublenin devalüasyonunun mutlaka olumsuz etkisi olacaktır. Rus turistlerin yüzde 70-75’i Güney’i tercih ediyor. Yüzde 10-15’i İstanbul’a geliyor. Henüz eksi diyebileceğimiz bir yansıma yok. Ama pazar genel olarak zayıflayacaktır ve İstanbul da bundan nasibini alır.”


Esin Güral Ali Bey Resort Yönetim Kurulu Başkan Vekili

‘En az yüzde 30 kayıp bekleniyor’

Rusya’da ekonomik sorunların büyüdüğü görülüyor. Türk turizminin de Rusya’daki bu gelişmelerden etkilenmemesi mümkün değil. Rezervasyonlar açısından bakıldığında bu olumsuz gelişmelerin Türkiye’ye nasıl yansıyacağını saptamak için erken. Geçen yılki eş dönemler itibariyle kıyaslama yapıldığında yüzde 20 düşüş olduğunu görebiliyoruz. Rusya’daki tur operatörlerinin sıkıntılı olduğunu, maaş ödemekte güçlük çektiklerini biliyoruz. Antalya’da ağırlıklı olarak Rus turiste çalışan otelcilerin bazıları tesislerini açmama kararı aldı. Rezervasyonda kayıp şubattan sonra net olarak görünecek olsa da şimdiden en az yüzde 30 kayıp olacağını söylemek mümkün.”


Çetin Osman Budak ATSO Başkanı

‘Tanıtım atağı başlatmak lazım’

“Ekim ayında Rusya pazarında yüzde 35’e yakın bir gerileme var. Bu gerileme toplam aylık yabancı ziyaretçi sayısını da yüzde 5 düşürdü. Bu yıl ciddi bir büyüme bekliyorduk fakat 10 aylık dönemdeki yüzde 35’lik düşüş toplam büyümemizi de yüzde 4’e düşürdü. Bu yılı böyle kapatıyoruz. Önlem alınması gerekiyor. Bu işin bir yolu var; tanıtımı iki katına çıkarmak lazım. Turizm açısından önümüzdeki sene sıkıntılı olacak. Rusların rakamları son 3 yılda ciddi artış göstererek Almanların önüne geçmişti.”


‘Ciddi azalma olacak’

Tatilsepeti.com Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal da, “Rubledeki değer kaybı Rus turistlerin yurtdışına çıkma oranlarını azaltacak. Turist sayısında ciddi bir azalma olacağı kesin. Rezervasyonlarda düşüş başladı. Yurt içindeki rekabetin daha fazla artacağı bir yıl olacak” diye konuştu.


Fehim Genç-Milliyet


Geri Dön