20 / 04 / 2024

Piyasaların beklediği haber geldi! İki dev banka faiz kararlarını duyurdu!

Piyasaların beklediği haber geldi! İki dev banka faiz kararlarını duyurdu!

Hem yurt dışı hem de yurt içindeki piyasaların adeta nefeslerini tutarak beklediği faiz kararları açıklandı. Avrupa ve İngiltere merkez bankaları faiz kararlarını duyurdu. Peki bu iki dev bankanın faizle ilgili kararları nasıl oldu?



BoE’nin aldığı son faiz artış kararıyla, İngiltere’de politika faizi 2008 yılının ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkartılmış oldu.

Banka açıklamasında, İngiltere’de geçen yılın son çeyreği itibariyle son 41 yılın en yüksek seviyelerini görmesinin ardından gerilemeye başlayan enflasyonun, bu yıl da azalma eğilimini sürdürmesinin beklendiği belirtildi.

Piyasaların beklediği haber geldi! İki dev banka faiz kararlarını duyurdu!

Ülkede yaşanan enflasyonun, bu sene içerisinde azalma eğilimini sürdürmesiyle, şirketlerin de işten çıkarma planlarını askıya almasının beklendiği kaydedilen açıklamada, faizide yapılan artışın tasarruf sahibi olan tüketicilere olumlu yansıyacağının beklendiği, bireysel kredi, kredi kartı ve konut kredi borçlularının ise artıştan olumsuz yönde etkileneceği bildirildi.

BoE açıklamasında İngiltere’de yaşanan enflasyonun bu yılın haziran ayında yüzde 8 seviyesine, yıl sonunda ise yüzde 3 seviyesine gerilemesinin beklendiği kaydedildi.

Küresel piyasalarda ise bankanın bu yıl içerisinde politika faizini yüzde 4,5 seviyesine kadar yükseltmesi beklenmekte.

ECB BEKLENENİ YAPTI

Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise, beklentilere paralel olarak gösterge faiz oranında 50 baz puan yukarı çekerek, faizleri yüzde 3,00 seviyesine yükseltmiş oldu.

Banka, aralık ayında gerçekleşen toplantısında da 50 baz puanlık faiz artırımına gitmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön