19 / 04 / 2024

Plazalarda doluluk krize aldırmadı

Plazalarda doluluk krize aldırmadı

Türkiye'de havuzlu, güvenlikli 'modern' ama bir o kadar da masraflı siteler arttıkça iş fırsatları da ortaya çıkıyor.



Bunlardan biri de tesis yönetimi. Güvenlik, temizlik, tamirat, aidat toplama gibi hizmetleri veren şirketlerin sayısı hızla artıyor. Bunlardan biri olan YKS Tesis Yönetim Hizmetleri de sektörün eskilerinden. Şirketin genel müdürü Sinan Fındıkoğlu kendilerini büyük kapıcı olarak adlandırıyor.

Olumlu ruh hali dönüyor
Sektörde olumlu ruh halinin dönmeye başladığını söyleyen Fındıkoğlu, AVM, ofis ve konutlardaki trendleri ayrı ayrı değerlendiriyor. AVM'lerde arz artışının gelirleri düşürdüğünü kaydeden Fındıkoğlu, "AVM kiralarındaki artış krizden tamamen bağımsızdı. Hatırlayın yıl ortasında kiralar nedeniyle mağaza sahipleri 'ciroya bağlı kira alınsın' önerileri getiriyordu. Bazıları istediklerini tepkiyle aldılar. Bence devam da edecek" diyor. Fındıkoğlu, ofislerde ise doluluk oranlarının kriz dinlemediğini belirtiyor ve ekliyor: "Levent Maslak hattında ofis doluluk oranları yüzde 90'larda seyrediyor. Azalma yok, hatta Yapı Kredi Plaza'da bildiğim kadarıyla yer yok."

Geri dönüş uzayacak

Fındıkoğlu, gayrimenkul yatırımının 10 yıl gibi uzun vadede geri döndüğünü bu nedenle önümüzdeki 1-2 yıl gelirlerin yerinde sayacağı için geri dönüş sürelerinin uzayacağını düşünüyor. Gelirler azalınca refinansman ihtiyacı artacak. Fındıkoğlu'na göre sürdürülebilir trende girilmesi 2012'yi bulacak.

Büyük kapıcı küçük belediye

YKS'nin yaptığı işi Fındıkoğlu küçük belediye, büyük kapıcı olarak formüle ediyor. Şirket 22 proje, 3 bin 30 konutluk bir portföyün 'kapıcılığını' yapıyor. Yönettikleri gayrimenkullerin değeri alt alta toplandığında ise 770 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşıyor. 970 bin metrekare alanı gözetleyip temizleyip onarıyorlar. Aldıkları para ise siteden siteye değişmesine karşın daire başına 15-20 YTL civarında bulunuyor.

Sabah

Geri Dön