16 / 04 / 2024

Polikseni Pistikas'ın mirası çocuk evi ve iş merkezi oldu

Polikseni Pistikas'ın mirası çocuk evi ve iş merkezi oldu

Hürriyet Yunanlı Polikseni Pistikas'ın 24.5 milyon Euro'luk tazminata konu olan mirasını araştırdı

 



Yunanlı Polikseni Pistikas'ın (Fokas), ölümünün ardından kardeşlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığı 24.5 milyon Euro'luk tazminata konu olan mirasını Hürriyet araştırdı

Pistikas'ın mahkeme kararıyla Milli Emlak Müdürlüğü'ne devredilen üç binasından biri, İstanbul Valiliği Rotary Çocuk Evi olarak kullanılıyor. İki bina, metruk haldeyken restore edildi. Binalardan biri tekrar satılığa çıkarılırken, diğeri halen iş merkezi olarak kullanılıyor. Ancak sahipleri, binalarının AİHM'de dava konusu olduğundan habersiz.

TEPEBAŞI Akarca Sokak 39 numarada bulunan ve eski ismi Palas Apartmanı olan altı katlı bina, 1999'da Milli Emlak Müdürlüğü'ne devredildi. Binadaki kiracılar, Pistikas'ın avukatıyla kontratları olmasına rağmen tahliye edildiler. Bina, devredildiği İstanbul Valiliği ve Rotary 2420 Bölge Kulüpleri işbirliğiyle yeniden yapıldı.

Binayı sattılar

Beyoğlu Meşelik Sokak'taki altı katlı binayı Ümit Ateş satın aldı. Ateş, binadaki kiracıları 12 bin TL ile 4 bin TL arasında para ödeyerek çıkarttı. Binanın beş ve altıncı katları kullanılamaz durumda olduğu için tadilat ruhsatı alındı. Yeni görünümüne 2,5 yıllık bir çalışmayla kavuşan ve "Ateşler" ismini alan binada bugün bir Japon restoranı, hukuk bürosu, reklam şirketi, mimarlık bürosu ve inşaat şirketi bulunuyor. Ateş, binanın AİHM'e kadar uzanan bir hikâyesi olduğunu bilmediği belirterek, "Binayı devletten aldığım için daha öncesini araştırmadık" dedi.

Bu da satılık

Beyoğlu Kuyu Sokak'ta bulunan, eski ismi Kutlu Apartmanı olan binayı ise Süleyman Ercan ile Pervin Gül satın aldı. Tinercilerin yaşadığı bina, altı ayda restore edildi. Binadaki dükkân ve daireler kiraya verildi. Ancak Süleyman Ercan'ın hastalanması üzerine bina satılığa çıkarıldı. Binada kiracı bulunmazken, üçüncü katında binanın ortağı Pervin-Yusuf Gül çifti oturuyor. Pervin Gül, binanın AİHM'e dava konusu olmasını ilk defa duyduğunu söyledi.

Yanlış hesap AİHM'den döner

Avukat Kezban Hatemi, Yunan uyruklu Türk vatandaşlarının anneleri ve babaları ölünce hiçbir yasal engel olmamasına rağmen veraset ilamı alamadıklarını belirterek, "Yanlış hesap AİHM'den döner. AİHM'in kararının ardından binlerce dava gelecek" dedi.

Ioannis ve Evagelos Fokas'ın avukatı Okan Hemşinlioğlu ise AİHM'in kararını Yunanistan'daki iki kardeşin sevinçle karşıladığını belirterek, "Miras haklarına kavuştukları için çok mutlular" dedi. İstanbul'da bu davanın konusuna benzer 1500 civarında taşınmazın olduğunu belirten avukat Hemşinlioğlu, "Önümüzde üç ay var. Umarım anlaşırız" diye konuştu.
Murat KAZANCI/Hürriyet


Geri Dön