25 / 04 / 2024

Polimeks, Awaza Kongre Merkezi'nin inşaatını tamamladı!

Polimeks, Awaza Kongre Merkezi'nin inşaatını tamamladı!

Polimeks, Awaza Kongre Merkezi’nin inşaatını tamamladı. 197 milyon dolar yatırım değerine sahip yapıya Türkmenistan Devlet Başkanı’nın fikri doğrultusunda 5.25 metre eninde ve 31.5 metre uzunluğunda zemin akvaryumu da yapıldı.



Polimeks, Awaza Kongre Merkezi’nin inşaatını tamamladı. 197 milyon dolar yatırım değerine sahip yapıya Türkmenistan Devlet Başkanı’nın fikri doğrultusunda 5.25 metre eninde ve 31.5 metre uzunluğunda zemin akvaryumu da yapıldı. Akvaryum için Guinness başvurusu yapılacak.


TÜRKMENİSTAN’ın Awaza Bölgesi’nde Kasım 2012’de inşaatına başlanan Awaza Kongre Merkezi tamamlandı. 2 bin 500 kişinin 36 ay boyunca çalıştığı proje mimarisi ve fonksiyonları ile dikkat çekiyor. 130 bin metrekare alanda 37 bin 700 metrekare kapalı alana sahip olan yapı bodrum katı hariç 9 katlı olarak inşa edildi. Kongre merkezi projesinin fikir babası ise Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca. Tabanca 21 yıldır Türkmenistan’da proje geliştiriyor. Awaza bölgesinin turizm bölgesine dönüştürülmesi ve ziyaretçilerin bu bölgeye çekilmesi isteğiyle projeye başladıklarını söyleyen Tabanca,  “Aynı anda 3 bin kişiye hizmet vermesi istenen yapının en önemli öğesi en az 2 bin kişinin ağılanacağı büyük konferans salonu. Bunun yanı sıra Türkmen hükümetinden gelen özel talepler projenin fonksiyonlarının şekillenmesinde en önemli rolü oynadı. Yabancı devlet başkanlarının çalışma, dinlenme ve sosyal alanları ya da basın toplantıları yapılması istenen özel bölüm veya banket alanları tüm bu talepler doğrultusunda eklendi” dedi.


DALGALARDAN İLHAM ALDI


Polimeks’in tüm projelerinde baş mimar olarak da görev alan Erol Tabanca, Awaza Kongre Merkezi için Hazar Denizi’in dalgalarından ilham aldıklarını dile getirdi.  Erol Tabanca ve Aşkabat Dizayn Ofisi tarafından geliştirilen proje Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’a sunuldu ve kendisinin onayı sonrası hayata geçti. Projeye akvaryumu, 2013 yazında Türkmenistan Devlet Başkanı’nın fikri doğrultusunda eklendiğini söyleyen Tabanca, “Öncelikli olarak zemin akvaryumunun araştırmaları ve  projelendirmesi yapıldı. 5.25 metre eninde ve 31.5 metre uzunluğundaki zemin akvaryumunun derinliği 1.55 metre. Akvaryumun üzerinde bulunan akrilik kaplamanın ağırlığı 72.5 ton, su hacmi 257 metreküp. Dolayısıyla akvaryumların projeye eklenmesi sadece estetiğe yönelik değil, ciddi anlamla hesaplama ve statik planlama da gerektiren bir çalışmaydı. Guinness başvurusu için gerekli dokümanlar hazırlık aşamasında, tamamlanmasını takiben başvuru yapılacak” diye konuştu.


DEVLET BAŞKANI AĞIRLIYOR


Kongre Merkezi’nin  Türkmenistan hükümetinin düzenleyeceği toplantılara ev sahipliği yapması planlanıyor. Bunun yanı sıra yapının her türlü sahne performansına uygun alt yapı ile donatıldığını belirten Tabanca, “ 8 Eylül’deki açılış töreninin ardından ilk büyük toplantı 9-11 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleşti. Maslahat Toplantıları, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhammedov’un katılımı ve yönetimi ile yapıldı. Maslahat’a toplam 3 bin kişi katıldı” dedi. Tabanca, Awaza Kongre Merkezi’nin aynı anda beş ülke devlet başkanını ağırlayacak ve toplantılarını sürdürebilecekleri şekilde planlandığını ifade etti.


Yatırıma devam


POLİMEKS’in devam eden işleri arasında büyüklükleri ile öne çıkanlar Aşkabat Uluslararası Havalimanı ve Aşkabat Olimpiyat Kompleksi. İkisi de 2016 senesinde teslim edilecek. Aşkabat Olimpiyat Kompleksi  4.97 milyar dolar, Aşkabat Uluslararası Havalimanı 2.3 milyar dolar yatırım büyüklüğüne sahip. Tabanca’nın verdiği bilgilere göre şirketin İstanbul Karaköy’de bulunan yatırım için proje ve fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Polimeks, Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde bu yıl 62’inci sırada yer aldı.


Milli değerler ön planda


HAYATA geçirdikleri yapılarda milli değerlere de yer verdiklerini söyleyen Erol Tabanca,  “Sekiz köşeli Türkmen yıldızı örneğin, mimari ve dekorasyon projelerimizde çok önemli bir yere sahip. Ülkenin en önemli milli değerlerinden olan Ahal Teke atı, Olimpiyat Kompleksi’mizdeki 45 bin kişilik stadyumun çatısını süslüyor, Aşkabat Uluslararası Havalimanı terminali bir laçin kuşunun kanatları altında şekilleniyor” dedi. Awaza Kongre Merkezi’ndeki zemin akvaryumunun üst kısmında devasa bir avize de dikkat çekiyor. Bu avize içindeki altın rengi bir desen, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın imzası.


Rekorlara İmza attı


POLİMEKS daha önce de Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Aşkabat’da dünyanın en çok havuzuna sahip parkı (27 havuz) ve  dünyanın en uzun desteksiz bayrağı (133m) ile rekor kıran şirket, TV Kule projesi 3.240 metrekare ebatındaki yıldızı ile Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandı. Medeni Dinç Merkezi projesinde 47.60 metre yüksekliğindeki dünyanın en büyük kapalı dönme dolabı ile Guiness Rekorlar Kitabı’na giren şirket, Yadigarlık Parkı müze cephesinde bulunan 15 bronz rölyefin en büyük parçası, 117,84 metrekare alan büyüklüğü ile de Guiness Rekorlar Kitabı’na girdi.


Hürriyet


Geri Dön