29 / 03 / 2024

Polimeks'ten Aşkabat'a 5 milyar dolarlık olimpik köy!

Polimeks'ten Aşkabat'a 5 milyar dolarlık olimpik köy!

2017 Asya Salon ve Savaş Sanatları Oyunları’na ev sahipliği yapacak Türkmenistan’da dev bir spor kompleksi yükseliyor. 5 milyar dolar bütçe ayrılan tesisleri, Türk şirketi Polimeks inşaa ediyor.




2017 Asya Salon ve Savaş Sanatları Oyunları’na ev sahipliği yapacak Türkmenistan’da dev bir spor kompleksi yükseliyor. 5 milyar dolar bütçe ayrılan tesisleri, Türk şirketi Polimeks inşaa ediyor.


Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, 2017 yılında ev sahipliği yapacağı 5. Asya Salon ve Savaş Sanatları Oyunları’na hazırlanıyor.


Asya Olimpiyat Konseyi’ne üye 45 ülkenin yanı sıra 17 Okyanus ülkesi ilk kez oyunlara katılacak. Toplam 62 ülkeden Aşkabat’a gelecek 5 binden fazla sporcu, 19 dalda madalya için yarışacak.


Türkmenistan Hükümeti ve Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ilk kez ev sahipliği yapacakları oyunlara çok büyük önem veriyor. Aşkabat’ın ismini bütün dünyaya duyurmak isteyen Türkmenler, oyunlar için tam 5 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Türk şirketi Polimeks tarafından şehrin merkezinde inşaa edilen devasa kompleks 2.5 kilometre uzunluğunda ve toplam 157 hektarlık (1 milyon 570 bin metrekare) alanı kaplıyor.


Şimdiden yüzde 55’i tamamlanan olimpik köyde 8 bini Türk olmak üzere 13 bin kişi gece gündüz çalışıyor. Dev kompleksin içinde 30’a yakın spor tesisinin yanı sıra üç otel, sporcular için özel konutlar, restoranlar, sağlık ve kültür merkezleri de bulunuyor.


Polimeks yöneticileri, Aşkabat’ın tam ortasında inşaa edilen tesislerin 2016 yılında biteceğini bildirdi. Türkmen kültürüne ait motiflerle donatılan olimpik köyde Türkiye’den gelen işçi, mimar ve mühendislerin büyük emeği olduğuna vurgu yapan şirket idarecileri her gün yüksek bir heyecanla çalıştıklarını da ifade etti.


İmzalar atıldı


Aşkabat’ta düzenlenecek 5. Asya Salon ve Savaş Sanatları Oyunları’na, Okyanusya ülkelerinin de katılabilmesi için Türkmenistan Hükümeti ile Asya Olimpiyat Konseyi (OCA) ve Okyanusya Milli Olimpiyat Komiteleri (ONOC) arasında protokol imzalandı.


Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, OCA Başkanı Şeyh Ahmad al Fahad al Sabah ve ONOC Başkanı Robin Mitchell törende hazır bulundu. Avrupa Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Arat, Uluslararası Bisiklet Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Emin Müftüoğlu, FIBA Dünya Müsabakalar Komisyon Üyesi ve Avrupa Komisyon Başkan Yardımcısı Emir Turan da törende yer aldı.


45 bin kişilik stat bile var


- 15 bin ve 5 bin koltuk kapasiteli kapalı salonlar.

- 2 bloktan oluşan sağlık ve antidoping tesisi.

- 2 adet kapalı antrenman salonu.

- 45 bin kişilik futbol stadı.

- 450 yatak kapasiteli VIP otel ve SPA merkezi.

- 800 yatak kapasiteli otel ve basın merkezi.

- Konferans ve toplantı salonları.

- 1000 koltuk kapasiteli restoran.

- 4 bin kapasiteli kapalı tenis kortu.

- 5 bin kapasiteli kapalı su sporları salonu.

- 5 bin kapasiteli kapalı atletizm salonu.

- VIP spor salonu. İçinde Türk hamamı da var.

- Sporcular için 12 bin kişilik çok katlı konutlar.

- Ulaşımı sağlayan özel monarail sistemi.


6 bin koltuk kapasiteli veledrom, olimpik köydeki en önemli tesisler arasında yer alıyor.



Milliyet


Geri Dön