29 / 03 / 2024

Praktiker'in ilk franchise mağazası Batman'a!

Praktiker'in ilk franchise mağazası Batman'a!

Geçen yıl Türkiye’de yeniden yapılanma kararı alan Alman yapı market devi Praktiker, ilk franchise mağazasını önümüzdeki ay içinde Batman’da açmaya hazırlanıyor..



Kâr edemediği gerekçesiyle Türkiye’den çıkan ancak geçen yıl yeniden Türkiye’de yapılanma kararı alan Alman yapı market devi Praktiker gözünü doğuya dikti. Şubat ayı içinde ilk franchise mağazasını Batman’da açacak olan şirket, Türkiye genelinde 240 noktaya ulaşmayı hedefliyor.

Yatırım kararının ardından 250’yi aşkın franchise başvurusu aldıklarını söyleyen Practical Retail Holding BV şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yalçın, “Doğuda en fazla mağazası olan yapı market zinciri olacağız” dedi.


240 mağaza hedefi

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde toplam 34 mağaza açmayı hedeflediklerini belirten Yalçın, şöyle devam etti: “Yenilenen konseptiyle yapı marketi ve ev geliştirme mağazalarını şehrin içine, tüketicinin kolaylıkla ulaşacağı lokasyonlara getireceğiz. Praktiker, artık Türkiye’de iki mağaza konseptiyle bulunacak. Bunlardan birisi 300-1000 metrekare arasında büyüklüğe sahip ‘Praktiker Pratik’, diğeri ise 1000 ve üzeri metrekareye sahip ‘Praktiker’ mağazaları olacak.”

Praktiker’in, Türkiye’nin her şehrinde mağaza açmayı hedeflediğini anlatan Yalçın, “2015 yılında 30 mağaza açmayı planlıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda toplam 240 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Hasan Yalçın, Türkiye’de yeniden yapılanma planlarıyla ilgili olarak ise şu bilgileri verdi:

“Biz olaya farklı bakıyoruz. Öncelikle franchise sistemi ile büyüyeceğiz. Ayrıca mağaza konseptini tamamıyla değiştirdik. Daha soft bir yapıda, ev geliştirmeye ağırlık verdiğimiz bir mağaza konsepti oluşturduk. Eve odaklandık. Praktiker hem erkeklere hem de kadınlara hitap eden ürünlerden oluşacak. Ölçülebilir bir yönetim sistemiyle ilerliyoruz. Her mağazanın, personelin ve satın almanın verimliliğini ölçeceğiz.”


İnternetten satış yapacak

Praktiker mağazası açmanın akıllı bir yatırım fırsatı olacağını belirten Hasan Yalçın, bayi profiline çok önem verdiklerini anlattı. Yalçın ayrıca 1 Şubat’tan itibaren Praktiker.com.tr sitesinden online satışa başlayacaklarını açıkladı.


Pazar 20 milyar dolara ulaştı

Yapı market pazarının 20 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyleyen Hasan Yalçın, “Bunun sadece yüzde 10’u yani 2 milyar doları organize... Geriye kalan payı geleneksel pazar alıyor. Beş yıl içinde pazarın 30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor” dedi. Yeniden yapılanma sürecinde tüketicinin aslında Praktiker’i çok sevdiğini anladıklarını ifade eden Yalçın, şubat ve mart döneminde beş yeni mağaza açacaklarını kaydetti.



Türkiye’ye 1997 yılında geldi

Almanya’da 1979 yılında kurulan yapı ve inşaat malzemeleri devi Praktiker, Türkiye’ye ilk kez 1997 yılında geldi. Türkiye yapı marketi pazarında 17 yıl kalan Praktiker, Almanya’da iflas ettikten sonra diğer ülkelerde yer alan mağazalarını ve şirketlerini satmak üzere karar aldı. Böylece Praktiker Türkiye’nin tüm isim hakları 2014 yılında Hollanda merkezli Practical Retail Holding BV tarafından satın alındı. Bu anlaşmadan sonra şirket Türkiye’de yeniden yatırım kararı aldı.




Eylem Türk-Milliyet


Geri Dön