16 / 04 / 2024

Proje fiyatlarının düşmesi teslimde sorun yaratabilir!

 Proje fiyatlarının düşmesi teslimde sorun yaratabilir!

Projelerde şuanki fiyatlar üzerinden yapılan indirimlerin sıkıntı yaşatabileceğini ifade eden MESA Başkanı Boysanoğlu, ancak kendi arsası olan firmaların fiyatlarda indirim yapabileceğini söyledi. 



Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; MESA Başkanı Boysanoğlu, konutların maliyetine satıldığını belirterek, “Şu anki fiyatlar üzerinden indirime gidilmesi projeleri yarım bırakır. Teslimde sorun yaşanır” dedi. Boysanoğlu, ancak kendi arsası olan firmaların fiyatlarda indirim yapabileceğini belirtti.


Türkiye'deki konut projelerinin yüzde 90'ı kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı modeliyle yapılıyor. Türkiye'de arsa bedellerinin yüksek olduğunu söyleyen Erhan Boysanoğlu, "Biz ulaşılabilir konut fiyatları istiyorsak önemli olan arsa fiyatlarının düşmesi. Yüksek arsa bedelleri hem müteahhit için hem de konut alıcıları için sıkıntı yaratıyor. Ancak önümüzdeki dönemde müteahhitler, yeni projelerinde bu oranlarla arsa almayacakları için, arsa fiyatları da düşecek. Öte yandan projelerdeki konut satışları düşer ve müteahhitler de fiyatları geriye çekerse o noktadan itibaren arsa sahibi de payını düşürmeye razı olacaktır. Çünkü, öbür türlü, yüzde 50 oranla verdiği yerde konutların satılmasını 5 yıl bekleyecek, oranını düşürünce konutlar iki yılda satılacak. Parayı daha fazla değerlendirme şansı olacaktır. Bir iki yıl içinde arsa fiyatlarında düşüş bekliyorum" dedi.

 

‘Dönüşümle akıllı şehirler yapılmalı’


TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 2023 yılına kadar kentleşme oranı yüzde 84'lerin üzerinde olacak. Yani 84 milyon kişinin şehirlerde yaşaması bekleniyor. Hal böyle olunca da güvenlik, ulaşım gibi bir dizi sorunu çözebilmek için teknolojiye büyük görevler düşecek ve akıllı şehirler ortaya çıkacak.

Erhan Boysanoğlu, kentsel dönüşümün akıllı şehirlere geçmek için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, "Devlet alan bazlı, büyük ölçekli alanlarda yapacağı kentsel dönüşümlerle akıllı şehirler inşa edebilir.

Örneğin Kanal İstanbul çevresi bunun için çok iyi bir örnek. Böylece ileride de yaşam kalitesi yüksek, ekolojik ve her alanda tasarruf sağlayan şehirlerde insanlarımız yaşayabilir" diye konuştu.

Konut fiyatlarında balon olup olmadığı tartışması uzun bir süredir kamuoyunun gündemini meşgul ediyor. Yeni bir ev alma planı yapan vatandaş müteahhitlerin fiyatları yüksek tutmasından şikâyet ederken, gayrimenkul firmaları da konut fiyatlarının sanıldığı gibi fahiş olmadığını ve hatta maliyetine satış yaptılarmı dile getiriyor. Durum böyle olunca da, özellikle lüks konutlarda olmak üzere konut satışlarında durgunluk yaşandığı gözlenir oldu.

Söz konusu tartışmanın taraflarından MESA’nm Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu da, müteahhitlerin şu anda konutları maliyetine sattığı görüşünü paylaşıyor.

Boysanoğlu, fiyatların bu seviyeden aşağı düşmesinin de projeleri yarım bırakacağını söyledi. Firmaların yaptığı kampanyalar üzerinden indirimlere gidilmesinin de sürdürülebilir olmayacağını belirten Boysanoğlu, “Firmalar halihazırda büyük indirimler,

60 ay 0 faiz gibi kampanyalar yapıyorlar. Bunun üzerinden indirimlere gidilmesi gerçekçi olmaz. Çünkü zaten geçen yıl maliyetlerde yüzde 20’nin üzerinde artış oldu. Maliyetlerdeki artış bu yıl da devam' edecek. Maliyetlerde böyle bir artış yaşanırken firmaların bu tür indirimleri gerçekçi olmaz. Firmalar teslimatlarda sorun yaşar. Projeler yarım kalır” değerlendirmesinde bulundu.


Geri Dön