25 / 04 / 2024

Batışehir, Bünyamin Derman imzası ile yükseliyor!

 Batışehir, Bünyamin Derman imzası ile yükseliyor!

3.143 konut, rezidans, bir şehir oteli, ofis alanları, açık alışveriş çarşısı, kulüp binası, açık ve kapalı yüzme havuzları, su parkları, spor salonları ve 100 bin metrekare peyzaj alanına sahip



Işığı ve enerjiyi 'verimli' kullanan çevreci bir proje


TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO ile Egeyapı Group ve diğer bir  TOKİ  iştiraki olan Emlak Pazarlama İnşaat A.Ş.'nin (EPP) işbirliğiyle E-5 ve TEM otoyolunun kesiştiği bölgede hayata geçecek olan Batışehir'i tasarlayacak ofis, 7 yabancı 6 yerli mimarlık ofisinin katıldığı davetli bir yarışma ile belirlenmiş. Yaklaşık 800 bin m2'lik kentsel tasarım içerikli yarışmanın birincisi DB Mimarlık. Ve bugünlerde "Batışehir" Bünyamin Derman imzası ile yükseliyor.


Tekleşmiş mimariden kaçmak


Projeyi ayrıştıran özellik, birbirinin aynısı gibi duran tekleşmiş bir yerleşke yerine her blokun farklı bir dile sahip olduğu ortak heykelimsi bir kent dili ortaya koyarken birim bazında her blokun kendi özgün mimarisini sunması. 23 blok birbirini tekrar etmeden bir araya geliyor ve toplamı yeni bir mimari dil sunuyor. Yere ait olma dediğimiz tüm kriterleri görüyoruz bu projede.


Teknik çözümler


Projenin sadece tüm bloklarda ışığı iyi kullanma gibi bir derdi yok; aynı zamanda blokların birbiri ile ilişkisinde de ışığı doğru kullanma gibi bir kaygısı var. Bu nedenledir ki güney cephedeki kütleler tüm araziye güney ışığı alabilmek adına alçalmış. Tasarımın altında doğaya öykünen felsefesi ile Batişehir gerçekten adı gibi Batılı. Alçak kütleler güneyde, alışveriş, rezidans ve ofis bloklarını tanımlarken, kendi avlusunu ve yaşantısını oluşturan hemen hepsi güney ışığını ve manzarayı içeri alan konutlar Batı Yaşam Panorama, Batı Yaşam Manzara, Batı Rezidans olarak parselin kuzeyinde çok katlı biçimde yer alıyor.


Çevreci proje


Batışehir, enerjiyi verimli kullanmak ve karbondioksit salınımlarını en aza indirmek üzere projelendirilmiş. Elektrik, fotovoltaik panellerden desteklenecek ve suyun daha verimli kullanılması için yağmur suları toplanacak. Marmara bitki örtüsüne uygun bir peyzaj ve kuş türlerinin devamlılığı gibi kaygılar ile ekosistem korunmaya çalışılacak. Tüm dairelerde 8-45 m2 arasında kat bahçesi, balkon, teras olanakları bulunuyor.


Nasıl bir ev?


Konutların cepheleri tavan zemin arası cam tasarlanmış. 2.90 kat yüksekliğindeki konutların mimarı planında, m2'ler yeterli ve plan şema iyi işliyor. Kapıdan içeri girdiğiniz an salonun bölünmemiş olması geniş bir perspektif veriyor. Özellikle çocuk odalarındaki çalışma üniteleri benzerleri içinde fark yaratıyor. Tüm ıslak hacimlerde malzeme birinci sınıf. Isıtma petek radyatörler ile doğalgaza dayalı. Yeni akımın parçası doğalgaz burada da mutfağa girmiyor. Tüm ankastre ürünler elektrikli.


Habertürk



Geri Dön