05 / 05 / 2024

Doğru yatırım kriz dinlemiyor

Doğru yatırım kriz dinlemiyor

Küresel krizle birlikte piyasalarda oluşan tedirginlik konut sektörünü derinden etkiliyor. Satışları durma noktasına gelen inşaat firmaları yeni projelere başlamaya cesaret edemiyor



Bu dönemde ancak sermaye yapısı güçlü firmalar konut atağına devam edebiliyor. Kurtköy'de gerçekleştirdiği Trend ve Konsept İstanbul'la adını duyuran Dumankaya İnşaat, krize rağmen bu yıl 5 yeni projenin inşaatına başlayacak. Firmanın Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, geçtiğimiz günlerde 39 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıkardıkları Tuzla Aydınlı'daki Adres Projesi'ndeki dairelerin tamamının kısa sürede satılmasının kendilerini cesaretlendirdiğini belirtiyor. Yeni yapacakları inşaatlarda küçük metrekareli dairelere ağırlık vereceklerini belirten Dumankaya, "İnsanlar kriz döneminde konuta yüksek miktarda para bağlamak istemiyor. 'Küçük olsun, benim olsun' anlayışı daha çok ön plana çıkıyor. Biz de tüketicilerin tercihlerini dikkate alarak doğru projelerle krize meydan okuyoruz." diyor.

İnşaat sektöründeki gelişmeleri Zaman'a değerlendiren Uğur Dumankaya, konut satışlarındaki daralmanın küresel krizden çok önce 2006 yılında Mayıs ayındaki dalgalanmayla başladığını belirtiyor. Konut kredi faizlerinin hızla yükselmesine sebep olan dalgalanmanın ardından sektörde balayı döneminin bittiğine dikkat çeken Dumankaya, dünya piyasalarını sarsan son krizin ise tüketici tedirginliğini daha da artırdığını dile getiriyor. Konut projelerinin en önemli müşterilerini yatırımcıların oluşturduğunu ifade eden Dumankaya, "Bu insanlar ikiye ayrılıyor. Gece gündüz sürekli ekonomiyi, borsayı takip eden yatırımcılar bu dönemde geriye çekildi. Ancak geleneksel yatırımcılar dediğimiz piyasalardaki gelişmelerden çok fazla olumsuz etkilenmeden geleceğe yatırım yapan kitlede talep hareketliliği devam ediyor." şeklinde konuştu. Krizin inşaat sektörüne ilk yansımasının yapımı süren projelerin bitiş zamanının ertelenmesi olduğunu ifade eden Dumankaya, "Daireleri satamayan firmalar projelerini belki 6 ay-1 sene daha geç bitirecek. Biz de teslim tarihinden erken bitirmeyi düşündüğümüz inşaatlarımızı zamanında tamamlayacağız." dedi. Dumankaya'ya göre bu süreçte markalı konut firmaları daire fiyatlarında indirim yapmadan ziyade finansman kolaylığı gibi farklı kampanyalara yönelecek. Bu durumun temel sebebi aynı projeden daha önce konut alanların mağduriyet yaşama riskinin bulunması. Bundan dolayı büyük firmalar bu dönemde keskin fiyat indirimlerine gitmeyecek. Dumankaya, 2009'un ilk aylarının inşaat sektörü için zor geçeceğini ancak dünya piyasalarında iyileşmelere paralel olarak yılın ikinci yarısından sonra piyasaların toparlanmayla sektörün canlanacağını düşünüyor.

Firmalarının çalışmalarıyla ilgili bilgilere yer veren Uğur Dumankaya, geçtiğimiz günlerde Tuzla Aydınlı'da satışa çıkardıkları Adres Projesi'nin hem kendileri hem de sektör için kriz döneminde ufuk açtığına inanıyor. Projedeki 35 ile 75 metrekare arasında değişen büyüklüklerde 280 daire, 39 bin ile 88 bin TL arasındaki fiyatlarla görücüye çıkarılmış, dairelerin tamamı 26 günde satılmıştı. Kendi arsaları üzerinde gerçekleştirdikleri, kârlarından fedakârlık yaparak satışa çıktıkları projeye gösterilen yoğun ilgiden önemli mesajlar aldıklarını ifade eden Dumankaya, "Bu proje hem bize hem sektöre piramidin geniş kısmına da konut üretildiği zaman ne kadar yoğun ilgi göreceğini gösterdi. Adres, bize bu yıl temelini atmayı planladığımız yeni projeler için de cesaret verdi.

Bu yıl 1.825 daire ve 50 villa inşa edecek

Flex (Ataşehir): 15 katlı stüdyo, 1+1 ofis ev tipi 90 daireden oluşacak.

İkon (Göztepe): Stüdyo ve 1+1 dairelerin ağır bastığı üç kulenin birleşmesiyle oluşacak projede 1050 residence daire yer alacak.

Kurtköy: 465 daireden oluşacak projede ağırlıklı olarak stüdyo ve 1+1 daireler bulunacak.

Akdeniz Evleri 2. Etap: Kurtköy'deki projede 220 daire yer alacak.

Villa Gizli Bahçe: Kurtköy'de devam eden proje 50 villadan oluşacak

Zaman


Geri Dön