24 / 04 / 2024

Projeye aykırı ilave ve değişiklik yapılamaz!

Projeye aykırı ilave ve değişiklik yapılamaz!

Tamer Heper, bir yazlık bölgede dubleks binam var. Sitedeki diğer binalar da dubleks ama bir kısmı üst kattaki terası kapattı ama bizlerin de manzarasını yok etti. Bunlara müdahale edebilir miyiz? sorusunu yanıtladı...



Bir yazlık bölgede dubleks binam var. Sitedeki diğer binalar da dubleks ama bir kısmı üst kattaki terası kapattı ama bizlerin de manzarasını yok etti. Bunlara müdahale edebilir miyiz? Bazı kat malikleri bunlar hakkında toplantıda karar almak gerekir diyor, bazıları yöneticinin dava açması gerekir diyor. Hangisi doğru? 



Kat Mülkiyeti Kanununa tabi bina veya sitelerde projeye aykırı ilave ve değişiklik yapılamaz. Bundan, kat mülkiyetine tabi olmayan yerlerde yapılabilir anlamı çıkarılmasın. Onlarda da yapılamaz ama statü farklıdır. Ben önce kat mülkiyetine tabi yerlerden söz edeyim. Kat mülkiyetine tabi bina veya sitelerde projeye aykın yapılan ilave ve değişikliklere müdahale mümkündür. Bunun için mahkemede dava açılarak eski hale getirilmesi talep olunur, mahkemece bilirkişi incelemesi yaptırılır, projeye aykırılık tespit olunursa eski hale getirilmesi karan verilir. 


Bu konuda dava açmak için veya mahkemeden eski hale getirme karan alınabilmesi için mutlaka sizin manzaranızı kapatması gerekmez. Manzaranızı etkilemese de bu yola başvurulur ve eski hale getirme karan alınır. Hiçkimse de "Ev benim istediğimi yapanm" diyemez. Bu yola başvurmak için kat malikleri kurulundan karar almak gerekmez. 


Bağımsız bölüm maliklerinden herhangi biri bu müracaatı yapabilir. Hatta bu müracaatı yapmak için bu değişiklikten zarar görmesi bile gerekmez, sitenin bir başka köşesindeki bağımsız bölüm maliki dahi bu davayı açar. Yöneticinin durumu biraz farklı. Yönetici bağımsız bölüm maliklerinden biri değil ise böyle bir dava açamaz. Böyle bir davayı yöneticinin açabilmesi için ya bağımsız bölüm maliki olması gerekir veya kat malikleri kurulunda kendisine bu yönde görev verilmiş olması gerekir. Şimdi kısaca kat mülkiyeti bağı olmayan yerler için açıklayayım. Kat mülkiyeti kurulu olmayan komşu binada projeye aykın bir iş yapıldıysa bu ancak size zarar vermesi halinde dava konusu yapılır, zarar vermediyse dava dinlenmez. 


Tamer Heper/ Posta Gazetesi


Geri Dön