25 / 04 / 2024

Punteks, tekstil atığından ses ve ısı izolatörü yapıyor

Punteks, tekstil atığından ses ve ısı izolatörü yapıyor

Punteks Tekstil, tekstil ve konfeksiyon sektörünün atıklarını işleyip otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sanayisine ses ve ısı izolatörü olarak satıyor



Gaziantepli Gürhan ve Beyhan Kanlı kardeşlerin kurduğu Punteks Tekstil, tekstil ve konfeksiyon sektörünün atıklarını işleyip otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sanayisine ses ve ısı izolatörü olarak satıyor. İzmir'deki tesislerinde yaptığı üretimi 17 ülkeye ihraç eden firma geçen yıl 7.5 milyon TL ciroya ulaştı.

TEKSTİL ülkesi Türkiye'de bu sanayinin atıklarını değerlendiren tesisler de büyük başarılara imza atıyor. Gaziantepli Gürhan ve Beyhan Kanlı kardeşlerin 1995'te 'tekstil atıklarını değerlendirmek' amacıyla kurdukları Punteks Tekstil Makina Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi (Punteks Tekstil) zamanla yeni yatırımlarla üretim standartlarını ve kapasitesini artırdı. Tekstil atıklarından ses ve ısı izolatörü malzemeleri üreten ve bunları otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sanayicilerine satan firma 3 yıl önce kurduğu keçe tesisi ile de hızlı büyüme yakaladı. Halen 17 ülkeye ihracat yapan firmanın 2008 cirosu 7.5 milyon TL oldu.

Arkadaş önerisiyle

Gürhan Kanlı şöyle başlıyor anlatmaya: "Gaziantepliyiz ve ailemizde önceki kuşakta babamız devlet memuru annemiz ise ev hanımıdır. Ben 1985'te ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü'nden mezun oldum. Beyhan ise Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi Finansman Bölümü'nü bitirdi. Okurken de sonraki dönemde özel sektörde çalışırken de hep kendi işimizi kurma düşüncesine sahiptik. Punteks'i 1995'te kurduk. Bir arkadaşımız tekstil ülkesi olduğumuzu hatırlattı ve 'tekstil atıklarının değerlendirilmesi konusunda iş yapalım' dedi. Onunla beraber başladık ancak bizi bu işe sürükleyen arkadaşımız bir süre sonra yolunu ayırdı."

Punteks'in başarılı olmasının ve büyümesinin en önemli nedeninin bazı alanlarda 'ilk olmak' olduğunu belirten Gürhan Kanlı, ayrıca gelişme aşamasından itibaren müşteri ihtiyaçlarını birebir karşılamak için çok özen gösterdiklerini anlatıyor. Kanlı, şöyle konuşuyor:

Ciddiye aldık, pazar doğdu

"Müşterilerin her türlü talebini ciddiye aldık. Çünkü bazen sadece onların talebiyle ortaya yeni ürün çıktı. Daha önce değerlendirilmesi mümkün olmayan tekstil atıklarına pazar bulmuş oluyorduk. Böylece hem biz para kazanıyorduk, hem atıklar tekrar ekonomiye dönüyordu. İhracat sayesinde de ülkemize döviz kazandırıyorduk. Bunlar bizi motive etti ve firma olarak şu anda bilinen ve uluslararası değere sahip bir üretici olduk. Bugün firmalar ön ödemeyle firmamızdan ürün talebinde bulunuyor."

2005 yılında talihsiz bir yangın yaşadıklarını ve 2 tesisten ana fabrikanın tamamen yandığını söyleyen Gürhan Kanlı, "Yıkılmadık ve yeniden yapılandık. Daha yüksek teknolojiyle tekstil atıklarından otomotiv, inşaat ve mobilya sektörüne daha kaliteli 'keçe üretimi' yapabileceğimiz bir tesis kurma kararı aldık. 2.5 milyon Euro'luk yatırımla bu tesisimizi açtık. Üretmeye başladığımız keçeler yurtiçi ve yurtdışına otomotiv sektöründe, araç içlerinde izolasyonda, mobilya sektörüne yaylı yatak ve kanepelerde, inşaat sektöründe ise ses ve ısı izlolasyonunda kullanılıyor. Yurt içi ve yurt dışı 'open end' iplik ve keçe üreticilerine de açma pamuk elyaf temin ediyoruz. Punteks'te 48, diğer firmamız Prosen'de de 12 kişi çalışıyor."

İlk ihracat çöpe giden 'kot kırpıntısı'

PUNTEKS Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi Beyhan Kanlı, ilk atık talebini' şöyle anlatıyor: "1995 yılı sonlarında Almanya'dan bir firma 'kot kırpıntısı' ithal etmek üzere ihracatçı birliklerine talepte bulunmuştu. Bu talebe cevap verdik. Gelen cevapta hem eleştiri hem de sorular vardı. "Fiyatınız yüksek. İstediğimiz özelliklerde mal gönderebilir misiniz? Terminlere uyabilirmisiniz? v.s. Soru geliyor ve yazışmalar uzuyordu. Telefon ettim ve 'istediğiniz malları istediğiniz niteliklerde sağlarız endişe etmeyin' dedim. 12 ton alım teyidi ve mal bedelinin yarısını ön ödeme kalanı da mal kontrol edildikten sonra ödeme olarak kabul ettiler. Siparişin devamı geldi. O günlerde kot kırpıntısı çöpe gidiyordu. Ayda 300 tona kadar çıktık."

ABD'den Hindistan'a 17 ülkeye ihracat

GÜRHAN Kanlı, halen üretimlerinin yüzde 80'ini; ABD, Almanya, İspanya, Hollanda, Belçika, İngiltere, Hindistan dahil 17 ülkeye ihraç ettiklerini söylüyor ve şöyle konuşuyor: "Keçe tesisine ek yatırımlar yaptık ve aylık keçe üretim kapasitemiz 1800 tona yükseldi. Keçe üretiminde bilinen pamuk ve sentetik elyafların yanı sıra keten, saman, yün v.b malzemeler de kullanıyoruz. Açma pamuk elyaf üretme kapasitemiz de aylık 1000 ton civarında. Kapasite artırmak için yeni yatırım vardı kriz nedeniyle şimdilik askıda." 
Hürriyet


Geri Dön