26 / 04 / 2024

RAK, inşaatın yanı sıra lojistik imkanlarıyla avantajlı!

RAK, inşaatın yanı sıra lojistik imkanlarıyla avantajlı!

Ortadoğu'daki en büyük serbest bölge yatırımlarından RAK'a, sadece kriz yılı 2009'da 39'ü Türk 1.905 yeni şirket geldi



İnşaatın yanı sıra tekstil, gıda ve turizmin öne çıktığı bölge lojistik imkanlarıyla da avantajlı. İşçilik kira ve vergi avantajları sayesinde Ortadoğu'nun en hızlı büyüyen serbest ticaret bölgelerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Ras Al Khaimah (RAK) krize rağmen yatırımcı çekmeyi sürdürüyor. RAK Veliaht Prensi Şeyh Faisal bin Saqr al Quasimi, Türkiye ile BAE arasındaki tarihi bağların bugün de gelişerek sürdüğünü söyledi. Quasimi, 'Sadece Avrupa ile değil, Arap ülkeleriyle de iyi ilişkiler kuran bir Başbakanınız olduğu için çok mutluyuz' diyor. Geçen yıl yüzde 11 büyüme kaydeden Ras Al Khaimah'a (RAK) 2009 yılında 39'u Türk olmak üzere toplam 1905 yeni şirket geldi.

TÜRK DİPLOMATLARLA İŞBİRLİĞİ
RAK'ın 10'uncu yılını kutladığı 2010 yılında 140'tan fazla Türk şirket serbest bölge içinde yer aldı. RAK Türkiye Temsilciliği ve RAK'ın Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Faisal bin Saqr al Quasimi, Türk yatırımcılara bölgeye yatırım yapma çağrısında bulundu. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve RAK Serbest Ticaret Bölgesi'nin Türk yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Şeyh Quasimi, 'Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ticaret hacminin 8 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarılması için bölgedeki Türk diplomatlarla işbirlikleri yapıyoruz. Burada Türk müteahhitlerin yanı sıra Türk tekstil, gıda ve turizm firmaları da yatırım yapmalı. Dünyanın en büyük lojistik ve turizm merkezlerinden biriyiz. Burada yer alan yatırımcılar kazanır' dedi.

THY SEFER BAŞLATSIN
BAE'ye Türk seyahat acentelerinin şube açması için Dubai'nin Türkiye Konsolosu Ümit Yalçın ile çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Quasimi şunları kaydetti: RAK özellikle Alman turistlerin rağbet gösterdiği bir bölge. THY, Avrupa'ya sürekli seferler düzenliyor. THY'nin yakın zamanda RAK Havalimanı'na da inmesini umut ediyoruz. Biz Türk firmaların AB'den transfer ettikleri bilgi birikimini gelip buraya da aktarsını istiyoruz. Hatta sizin AB'de yaşayan 5 milyon Türk nüfusunuzdan da buraya yatırımcı bekliyoruz...
Akşam/Bülent Şanlıkan

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

4 bin dolara ofis açıp 2 milyar nüfusa ulaşın

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR TİCARET
RAK Bölgesi CEO'su Oussama El Omari, RAK Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Faisal Bin Saqr Quassimi ve RAK Türkiye Temsilcisi Gülay Avcı, (soldan sağa) Türk yatırımcılarına çağrıda bulundu. Şeyh Faisal, Türkiye ile olan ticaret hacmini 8 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyledi.

Türk şirketlerinin yoğun ilgisi sebebiyle aralık 2007'de Türkiye'de bir temsilcilik açan Ortadoğu'nun en hızlı büyüyen serbest ticaret bölgelerinden olan Ras Al Khaimah (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi, 10. yılını kutladığı 2010 yılında, 140'tan fazla Türk şirketinin yatırım yaptığı, birçoğunun da yatırım imkânı aradığı bir serbest ticaret bölgesi oldu. Dubai'ye olan ilgi, serbest bölgelerdeki maliyetleri üç kat artırırken, Birleşik Arap Emirliklerine bağlı 7 emirlikten bir tanesi ve Dubai'ye sadece 70 km. uzaklıkta olan Ras Al Khaimah işçilik, kira ve vergi avantajı ile hem Türkiye'den hem de diğer ülkelerden firmalar için önemli alternatif oluşturuyor.

RAK 2009'DA YÜZDE 11 BÜYÜDÜ
Dünyadaki krizden endişelenmediklerini söyleyen RAK CEO'su Oussama El Omari, büyümelerinin gayet iyi bir şekilde ilerlediğini belirterek bölgedeki şirketlerine ödemelerde kolaylıklar sağladıklarını böylece krizden etkilenmediklerini söyledi. Genel olarak serbest bölgede faaliyet gösteren 4 bini aşkın firmadan yüzde 64'ünün depolama ve ticaret alanında çalıştığını belirten El Omari, tüm dünyada yaşanan global krizin negatif etkilerine rağmen, RAK'ın 2009 yılında yüzde 11'lik bir büyüme kaydettiğini, 2009'da 39'u Türk olmak üzere bin 905 yeni şirket kaydedildiğini söyledi. El Omari, “Burayı üs olarak kullanan firmalar 2 milyarlık bir nüfusa ulaşabilecek” dedi.

SEYAHAT FİRMALARI DA GELSİN
Firmalara 4 bin 100 dolara ofis kurup, 2 milyarlık bir nüfusa olaşmalarını sağladıklarını söyleyen Şeyh Faysal şunları söyledi: “ Türkiye ile 8 milyar dolar olan ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. bu sebeple Türk seyahat firmaları da bölgelerine gelip ofis açarak burayı tanıtmalı. Bugüne kadar Türk firmaları Birleşik Arap Emirlikleri'nde 6.2 milyar dolar taahhüt hizmeti üstlendiler ve bunun 4.2 milyar doları devam eden projelerden oluşuyor.”

1.3 trilyon dolarlık fırsat var
Dubai'de düzenlenen Türk gecesine katılan Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Vural Altay Türk yatırımcıların Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yatırım fırsatlarını kaçırmamaları gerektiğini belirtti. Altay, “Dubai, Abu Dabi'den aldığı 10 milyar dolarlık destekle daha iyi duruma geldi. Türk yatırımcılar elini çabuk tutsun. Zira Abu Dabi'nin 2010 yılında 1.3 trilyon dolarlık bin 100 adet yatırım projesi var. Başta müteahhitler olmak üzere, gıda ve yenilenebilir enerji alanında iş adamları buraya yatırım yapmalı” dedi.

Gurur duymalısınız
‘Türkiye ile ilişkilerimiz için gurur duyuyoruz' diyen RAK Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Faisal Bin Saqr Quassimi ise RAK Serbest Ticaret Bölgesi'nin özellikle Türk işadamlarına önemli ticari fırsatlar oluşturduğunu belirtti. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile gurur duyduklarını belirten Şeyh Faisal, “Başbakanınız ile gurur duymalısınız. Türkiye'nin Orta Doğu'da arabulucu olması memnuniyet verici” diye konuştu.
Türkiye/İnan Arvas

Körfez'de 4 bin dolara şirket kuranlar Afrika ve Asya pazarına açılabiliyor  
 
Birleşik Arap Emirlikleri'nin yedi emirliğinden biri olan Ras Al Khaimah, KOBİ'lere 2,3 milyar nüfusun yaşadığı Afrika ve Güney Asya pazarına erişim fırsatı sunuyor. Dubai'ye yakın RAK bünyesindeki serbest ticaret bölgesinde bir yıllık lisans maliyeti, şirket kaydı, telefon ve faks hizmetleri karşılığında 4 bin 100 dolara şirket kurulabiliyor. 

Doğu ile Batı arasındaki ticaretin merkezi konumunda bulunan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), KOBİ'lere dünyaya açılma fırsatı sunuyor. Dünyanın üçüncü büyük re-export pazarı olan Dubai'ye alternatif bir destinasyon olarak son yıllarda dikkat çeken BAE'ye bağlı 7 emirlikten Ras Al Khaimah (RAK), KOBİ'lere 4 bin 100 dolara şirket kurma imkânı sağlıyor. Böylece şirketler, yaklaşık 2,3 milyar nüfusun yaşadığı Afrika ve Güney Asya pazarına erişim imkânına kavuşuyor. Söz konusu 4 bin 100 dolar bir yıllık lisans maliyetini, şirket kaydını, telefon-faks hizmetlerini kapsıyor.

Dubai'ye 45 dakikalık mesafedeki RAK işçilik, kira ve vergi avantajlarıyla hem Türkiye'den hem de diğer ülkelerden firmalar için önemli bir alternatif oluşturuyor. RAK Serbest Ticaret Bölgesi'nde yatırımı bulunan 140'tan fazla Türk şirketi, en çok inşaat malzemeleri, makine teçhizat, hammadde, kimyasal madde, petro-kimyasal ürünler ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 10. yılını kutlayan RAK Serbest Ticaret Bölgesi'nin Başkanı ve Emir'in oğlu Şeyh Faisal Bin Saqr Quassimi, özellikle Türk işadamlarına önemli ticari fırsatlar oluşturduklarını belirterek, "Türkiye'nin Avrupa'dan transfer ettiği bilgi ve teknolojiyi buraya nakletmesini istiyoruz." diyor. Lojistikte dünyanın odağında yer aldıklarını belirten Quassimi, Türk şirketlerine "Buradan 4 saatlik uçuş mesafesinde 2,5 milyar nüfus var. Bizi lojistik olarak kullanın." çağrısı yapıyor. Türk seyahat firmalarının da turizm merkezi olan bölgede ofis açmalarını istiyor. Türk şirketlerinin ilgisi dolayısıyla Aralık 2007'de Türkiye'de bir temsilcilik açtıklarını belirten RAK STB CEO'su Oussama El Omari de Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmeye gerek olmadan, şirket kurulumu, yerleşim vizesi başvurusu, takibi ve lisans yenileme işlemleri gibi faaliyetleri firmaların hizmetine sunduklarını anlatıyor.

Küresel krize rağmen, RAK'ın geçen yıl yüzde 11'lik bir büyüme kaydettiğini, 39'u Türk olmak üzere 1.905 yeni şirket kaydedildiğini aktarıyor. KOBİ'lere özel önem verdiklerini ifade ediyor. RAK Serbest Ticaret Bölgesi'nin Türkiye Temsilcisi Gülay Avcı da "Özellikle ortak ofisli düşük maliyetli şirket kurulumlarını tercih eden şirketler RAK STB'yi kullanarak ithalat ve ihracat yapabiliyorlar." şeklinde konuşuyor.

Ras Al Khaimah'ta (RAK) vergi sıfır, işçilik maliyeti ucuz

Türkiye'de yüzde 18 KDV, Kurumlar Vergisi ve buna bağlı Gelir Vergisi yüküyle karşılaşan şirketler verginin sıfır olduğu alternatifleri tercih ediyor. BAE'nin önde gelen serbest bölgelerinden biri olan ve ticaretin yüzde 35'ini gerçekleştiren Ras Al Khaimah (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi'nin en önemli avantajları arasında düşük kira bedelleriyle depolama imkânları, lokasyon olarak Dubai'ye çok yakın olması, gelişmekte olan limanlarının bulunması, işçilik maliyetlerinin yarı yarıya daha ucuz olması, üretim, şirket kurulum prosedürleri ve maliyetlerinin de yüzde 50 daha avantajlı olması geliyor. Ayrıca serbest bölgede şirket kuranlar ülke genelindeki kefil bulma zorunluluğundan da muaf. Serbest bölgede yatırım yapan firmalara yüzde 100 mülkiyet hakkı veriliyor. Özellikle sanal ortamda açılabilen ticaret ile ofis maliyeti olmadan şirketler, RAK bölgesini kullanarak ithalat ve ihracat yapabiliyor. Ürünler BAE limanlarına uğramasına gerek olmadan vergisiz olarak ihraç edilebiliyor.
Zaman/Namık Kemal Parlak

Dubaili RAK, Ortadoğu'ya açılmak isteyen Türk şirketlerini yatırıma çağırıyor

Ras Al Khaimah (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi, 10. yılını kutladığı 2010'da, 140'tan fazla Türk şirketinin yatırım yaptığı ve birçok şirketin aradığı bir ticaret bölgesi oldu

Türk şirketlerinin yoğun ilgisi nedeniyle Aralık 2007'de Türkiye'de bir temsilcilik açan Ortadoğu'nun en hızlı büyüyen serbest ticaret bölgelerinden biri olan Ras Al Khaimah (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi, 10. yılını kutladığı 2010 yılında, 140'tan fazla Türk şirketinin yatırım yaptığı ve birçok şirketin de yatırım olanakları aradığı bir serbet ticaret bölgesi oldu. RAK Serbest Ticaret Bölgesi'ndeki Türk şirketler en çok, inşaat malzemeleri, makina teçhizat, hammadde, kimyasal madde, petro-kimyasal ürünler ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Şu anda RAK Serbest Ticaret Bölgesi'ne kayıtlı toplam 106 farklı ülkeden 4 binden fazla uluslararası şirket, yoğun olarak Hindistan, İngiltere, Mısır, Pakistan, İran, Almanya, Fransa, Rusya ve Türkiye'den geliyor.

1905 yeni şirket girdi
Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmeye gerek olmadan, şirket kurulumu, yerleşim vizesi başvurusu, takibi ve lisans yenileme işlemleri gibi faaliyetleri, firmaların hizmetine sunduklarını söyleyen RAK STB CEO'su Oussama El Omari, “Özellikle Uluslararası Danışmanlık hizmeti veren firmalar açısından, hem Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nin jeo-politik açıdan önemi, hem de yabancı yatırımcıya dost bürokratik sistem ve vergi sistemi, firmaların serbest bölgedeki yatırımlarını artırıyor. Genel olarak serbest bölgede faaliyet gösteren 4 bini aşkın firmadan yüzde 64'ü depolama ve ticaret alanında çalışıyor” dedi. El Omari, yaşanan global krizin negatif etkilerine rağmen, RAK'ın 2009 yılında yüzde 11'lik bir büyüme kaydettiğini, 2009'da 39'u Türk olmak üzere 1905 yeni şirket kaydedildiğini söyledi.

‘Dubai özüne döndü'
RAK Serbest Ticaret Bölgesi'nde yapılan görüşmeler sırasında “Dubai'nin özellikle inşaat sektöründe yaşadığı sıkıntı sebebiyle borç erteleme talebi aslında tüm dünyada 2009'da yaşanan krizin uzantısıydı. İnşaat sektörü son yıllarda Dubai ekonomisinin lokomotifi durumundaydı ve yaşanan kriz sonrasında daha konservatif bir model uygulanarak, Dubai'yi Dubai yapan dört ana sektörde yoğunlaşma kararı alınmasına sebep oldu. Bu dört sektör sırasıyla: Ticaret, turizm, lojistik, finans oldu. Böylece Dubai ekonomik anlamda özüne dönme politikası uygulamaya başladı diyebiliriz” açıklaması yapıldı.  BAE dünyada 230 milyar dolar ihracatla 21'inci, 176 milyar dolar ithalatla 25'inci ekonomi. BAE'de Türk firmaları 6.2 milyar dolar taahhüt hizmeti üstlendi.

Şirket kurmak 4 bin dolar
RAK Serbest Ticaret Bölgesi'nin Türkiye Temsilcisi Gülay Avcı, firmaların genellikle re-export amaçlı ticaret için serbest bölgelere geldiğini belirterek, “Özellikle ortak ofisli düşük maliyetli şirket kurulumlarını tercih eden şirketler RAK STB'yi kullanarak ithalat-ihracat yapabiliyor. RAK Serbest Ticaret Bölgesi Türkiye temsilciği'ne Türk iş dünyası sıcak ilgi gösteriyor. İlginin katlanarak devam etmesini bekliyoruz” dedi.
 RAK STB'de yatırım yapan müşterilerin daha çok kendi ülkelerinde KOBİ tabir edilen müşteriler olduğunu söyleyen Avcı, “Bunlar çok büyük bir maliyete katlanmak zorunda kalmadan mesela sadece 4 bin 100 dolara, BAE'de düşük maliyetli bir şirket kurarak, koşulların gerektirdiği şekilde şirketlerini zaman içinde büyütmeyi tercih ediyor. Bu şekilde hesaplı yatırımla işe başlayan ve daha sonra bir ofis ya da depo kiralayarak operasyonlarını RAK'a taşıyan pekçok firma var” diye konuştu.
Radikal


Geri Dön