29 / 03 / 2024

Rant vergisi oranları yenilendi!

Rant vergisi oranları yenilendi!

Hükümetin üç yıllık yol haritasına yazmadığı imar rantından vaz mı geçildi? Hürriyet’in sorusunu yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Hayır vazgeçmedik. Belediyeler Yasa Taslağında duruyor. Ancak oranları yeniledik. " dedi.



Hükümetin üç yıllık yol haritasına yazmadığı imar rantından vaz mı geçildi? Hürriyet’in sorusunu yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Hayır vazgeçmedik. Belediyeler Yasa Taslağında duruyor. Ancak oranları yeniledik. Her belediye orana kendisi karar verecek. İstanbul’dan alınacak rant vergisi ile Sivas’ınki aynı olmayacak” dedi.


Özhaseki, belediyelerin kafalarına göre imar değişikliği yaparak, şehirlerde yoğunluk artışı yapmalarının da engelleneceğini belirterek, “Kentsel dönüşüm alanlarında belediyeler tek başına yoğunluk artıramayacak. Yoğunluk artışını şarta bağlayacağız” dedi.


AKP Grup toplantısı için geldiği Meclis’te Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Özhaseki, 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Plan’da rant vergisine ilişkin bir hükmün bulunmamasının bu vergiden vazgeçtikleri anlamına gelmediğini söyledi.


“Göreceksiniz çok yakında Meclise getireceğimiz Belediyeler Yasa Değişikliği Tasarısında yer alacak. Ancak oranları değiştirdim. Her ilde hangi oranın uygulanacağına Belediye Meclisleri karar verecek. İstanbul’da uygulanacak oranla Sivas’ta uygulanacak oranın aynı olması haksızlık olurdu. Bu nedenle her il kendi kararını kendi verecek. Hangi oranların uygulanacağı ise yönetmelikte yer alacak” dedi.


BELEDİYELERE EMSAL FRENİ

Bakan Özhaseki, Belediye Yasası’nda yapılacak önemli bir değişikliğin de kentleri yaşanmaz kılan ‘emsal’ artışları konusunda olacağını açıkladı. Özhaseki, “Belediyeler imar planlarını değiştirerek yoğunluk artışı kararını tek başına yükseltemeyecek. Zaruri ihtiyaçlar nedeniyle emsal artırmak gerekebilir ama bunun şartları olacak. Bir yere okul, özel hastane yapma ihtiyacı doğabilir ama bunun gerekçelerinin sağlam olması gerekecek” diye konuştu.


Hürriyet 


Geri Dön